Kaj Koncept søstrene Julie, Katrine og Anne

Anne, Julie og Katrines store drøm gik i opfyldelse, da deres mor inviterede på nachos en grå novemberdag...

Da tre søstre fra en entreprenant familie fik stillet et butikslokale til rådighed af deres forældre, slap de fantasien og kreativiteten løs. I dag er butikken Kaj Koncept deres måde at være sammen som familie på, og de er meget taknemmelige.

Dengang Katrine Holm Christiansen var lille, kunne hun godt lide at lege butik med sine syv år yngre søstre, tvillingeparret Anne og Julie.

– Men jeg var den ældste, så der var mig, der bestemte, hvad de skulle købe i min butik, husker nu 30-årige Katrine i dag med et smil.

Med tiden begyndte storesøster at lave øreringe, sy sit eget tøj og andre kreative sysler, mens tvillingerne nysgerrigt så til.

– Jeg var mere typen, der ødelagde ting, når jeg prøvede at være kreativ, fortæller Anne med et smil.

– Hvis jeg til gengæld prøver at tage et stearinlys ud af en form i dag, går det i stykker mellem hænderne på mig. Nu er det tvillingerne, der er de kreative, svarer Katrine. At butikslegen en dag skulle blive til virkelighed, havde ingen af de tre søstre troet, men en novemberdag i 2020 inviterede deres mor på nachos i byen. Og stillede dem et spørgsmål.

– Piger, hvis I skulle åbne en butik, hvad skulle det så være?

Katrine, Anne og Julie husker det stadig.

– Jeg troede, det var skjult kamera, siger Katrine.

Pasteller og gå-på-mod

Men nej, der var blevet et ledigt butikslokale i det byhus i Odense, som pigernes forældre ejer. Den thailandske skønhedsklinik var lukket, og der skulle noget nyt ind. De tre døtre lagde hjernerne i blød og kom hurtigt op med en idé. En designbutik, hvorfra de skulle sælge både egne produkter og andre kunsthåndværkeres. Anne eksperimenterede nemlig med at fremstille sofaborde af trækasser beklædt med fine pastelfarvede fliser, og Julie havde set nogle sojalys på nettet, som hun gerne ville arbejde med. Storesøster Katrine bragte et hoved fuld af ideer, et skarpt blik for tidens tendenser samt en forkærlighed for Instagram med til bordet, og i oktober 2021 slog de tre søstre dørene op til forretningen Kaj Koncept i samme gade, hvor de selv er vokset op. Et sted, der nærmest giver associationer til en bland-selv-slikbutik. Snoede stearinlys i pastelfarver og stearinlys støbt som buttede kvindekroppe eller flotte adonis’er står på hylderne lige til at plukke ned, blande i en papirspose og nyde derhjemme. Der er tuftede spejle på væggen, unikke og sjove øreringe, vægtæpper samt keramik i samme sarte nuancer som lysene.

Julie har haft hovedansvaret for lysproduktionen, som både er i soja og paraffin og også sælges via Kaj Koncepts webshop.
Julie har haft hovedansvaret for lysproduktionen, som både er i soja og paraffin og også sælges via Kaj Koncepts webshop.
Julie har haft hovedansvaret for lysproduktionen, som både er i soja og paraffin og også sælges via Kaj Koncepts webshop.

På første sal over butikken er der indrettet værksted, hvor Julie støber de snoede lys, og Anne fabrikerer fliseborde. Indimellem får de 23-årige tvillinger besøg af Katrine, som står for det administrative og for sociale medier. Hun har en baggrund som eventmanager, mens Julie læser til pædagog, og Anne uddanner sig til radiograf.

Men selvom de tre kvinder egentlig laver noget helt andet, og derfor lige skulle finde ud af teknikaliteterne omkring at åbne og drive forretning, som f.eks. hvordan man får et CVR-nummer, er de ikke på helt ukendt grund. I familien har man altid været iværksættere, og forældrene har et køkkencenter, en række ejendomme og et hotel.

– Sådan er det i vores familie. Vi har altid arbejdet sammen og snakket forretning om middagsbordet. Det lyder lamt, men det gør vi altså, griner Anne og tvillingesøster Julie supplerer:

– Ja, så de udfordringer, vi har haft med at åbne butik, kender vores forældre godt. Men de har været gode til at sige: ”Prøv det, og sig til, hvis der er noget, vi skal hjælpe jer med”.

Anne havde i lang tid lavet borde af kulørte klinker, men først da hun sammen med sine søstre åbnede Kaj Koncept, fik hun et sted at sælge dem.
Anne havde i lang tid lavet borde af kulørte klinker, men først da hun sammen med sine søstre åbnede Kaj Koncept, fik hun et sted at sælge dem.
Anne havde i lang tid lavet borde af kulørte klinker, men først da hun sammen med sine søstre åbnede Kaj Koncept, fik hun et sted at sælge dem.

Krise i 11. time

For Anne, Julie og Katrine er butikken blevet deres måde at være sammen på, og de nyder at arbejde sammen, men tre kreative søstre bliver naturligvis også uenige. Som for eksempel da de skulle vælge Kaj Koncepts signaturfarve.

– Vi havde tre farver at vælge imellem og kunne bare ikke blive enige. Til sidst lagde vi det ud til vores følgere på Facebook, så de kunne stemme om det, fortæller Anne.

Det blev Julies grønne bud, der vandt.

Og yderligere et par bump på vejen frem mod åbningen af butikken har der da også været. Blandt andet i foråret, da Katrine for at få lidt praktisk erfaring med produkterne begyndte at fremstille de snoede lys sammen med Julie.

– Der måtte jeg tage en pause fra det hele. Jeg havde en idé om, at de lys skulle se ud på en bestemt måde, men selv efter 800 forsøg sad de bare ikke i skabet. Jeg ringede til Julie og sagde: ”Jeg vil ikke mere”, fortæller Katrine.

– Jeg tænkte bare: ”Fint, vi tales ved om to uger, hun skal nok komme tilbage”, husker Julie.

Ganske rigtigt kunne Katrine hverken undvære søstre eller butik, så hun vendte tilbage, og 30. oktober 2021 slog de tre dørene op til Kaj Koncept.

Og helt klassisk for sådan en proces var det yderst hektisk lige op til åbningen.

– Vi stod her hver dag og hver aften, og mit ansvar var blandt andet at teste produkterne. Da jeg testede lysene fremstillet af de 60 kilo sojavoks, vi havde indkøbt, opdagede jeg, at de bare futtede af, og der flød voks ud over alt. Jeg smed det hele over til Katrine med ordene: ”Jeg kan ikke”, fortæller Julie og tilføjer:

– Det er det smarte ved, at vi er tre, for der er altid to til at holde humøret oppe, hvis den tredje har mistet det.

Heldigvis er storesøster god til at søge på internettet og fandt – på trods af en verdensomspændende mangel på soja – en ny leverandør i 11. time.

3_lys.jpg

Frihed og familiesammenhold

Selv om det er Katrine, der tager sig af det administrative omkring forretningen, og de to andre sidder på deres kreative projekter, er det stadig storesøster, der kommer med ideerne.

– Nogle gange kan jeg godt sige: ”Hey, lad os lave nogle lysestager af genbrugsglas stablet oven på hinanden", og så siger de andre to: ”Arj stop”, griner hun.

– Der er mange heftige diskussioner, men som Anne altid siger, ville hun aldrig have åbnet en butik uden os, siger Julie, og Anne nikker:

– Ja, vi gør det her for at være sammen som familie.

– Selvfølgelig er det hårdt at være selvstændig, men der er også frihed i det, som vi har oplevet det hos vores forældre. Det kan godt være, vores far arbejdede hver dag fra otte morgen til seks aften, men i det mindste kunne vores mor så gå og hente os tidligt, husker Katrine, som selv er blevet mor og godt kan mærke, at netop den frihed trækker i hende.

De tre søstre ved godt, at det er meget få forundt at få stillet et butikslokale til rådighed, som man bare kan boltre sig i.

– Vi er meget ydmyge omkring hvor privilegerede, vi er. Det her sted er en gave, siger Katrine og fortsætter:

– Jeg tror, de har givet os den mulighed, fordi de selv allerede har udlevet deres iværksætterdrøm, og de kender os godt nok til at vide, at vi i virkeligheden også har gået med den.

1_Lys.jpg
De støbte lys er lavet af soja, for det er mere miljøvenligt og soder ikke.
Tankerne ledes hen på en lækker slikbutik, når man kommer ind i Kaj Koncept. Selv lysene kan man have lyst til at tage en bid af.
Tankerne ledes hen på en lækker slikbutik, når man kommer ind i Kaj Koncept. Selv lysene kan man have lyst til at tage en bid af.