Nyt gulv: Hvilket gulv skal jeg vælge?
Træ, vinyl eller linoleum. Der findes et hav af forskellige gulvtyper, men der er mange ting, som du bør tage højde for, inden du lægger nyt gulv i dit hjem. Det er nemlig ikke lige meget, hvilke gulve, du vælger til de forskellige rum. Læs med og bliver klogere på fordele og ulemper ved de forskellige gulvtyper, så du får det helt rigtige gulv til din bolig.
Der er mange ting, som du skal tage højde for, når der skal lægges nyt gulv i din bolig, for der er både fordele og ulemper ved alle typer gulvbelægning, ligesom krav til rengøring, vedligeholdelse og reparation kan variere.
Det første du skal være opmærksom på, når du lægger nyt gulv er, om du lægger det i en ny bygning eller tilbygning, eller om der lægges nyt gulv i forbindelse med en renovering eller ombygning. Ved nybygning og tilbygning er du frit stillet i valget af gulvmaterialer, fordi der ikke er særlige forhold at tage hensyn til. Er der derimod tale om en reparation, ombygning eller renovering, skal der tages hensyn til de eksisterende gulve og gulvkonstruktioner, når du skal vælge nyt gulv.
Nyt gulv med gulvvarme
Har du tænkt dig at lægge gulvvarme ind, bør du undersøge, hvordan gulvet i vil arte sig, for hvad angår nogle materialer, er der begrænsninger for, hvor varm overfladen må blive. Men alle typer gulve kan som udgangspunkt lægges med gulvvarme. Tjek med din gulvmand for at være sikker.
Vælg det rigtige materiale til rummet
Nyt gulv i køkken eller badeværelse
Skal du lægge nyt gulv i dit køkken eller på badeværelset, skal du tage højde for, at gulvet skal kunne tåle vand, fedt og pletter, og at det er skridsikkert.
Nyt gulv i entre og bryggers
I rum med livlig trafik er det vigtigt, at gulvet kan tåle snavs, og at det er nemt at rengøre.
Nyt gulv i stue, soveværelse og andre opholdsrum
Her bliver gulvet ikke udsat så meget for slid eller snavs, og derfor bør du i stedet overveje overfladen i forhold til atmosfære og rummets akustik. Da udseendet også spiller en væsentlig rolle, og da indretningen i hjemmet opholdsrum typisk ændres og møblerne udskiftes, kan det være en god ide at vælge trægulv eller sildebensparket, som passer til lidt af hvert.
LÆS OGSÅ: Mønstermiks med mosaik
6 typer gulve: Fordele og ulemper
Trægulv (gulvbrædder og - planker)
Gulvbrædder er massive brædder af træ, der er høvlede, så de får en fin og glat overflade. Fås i flere tykkelser, bredder og længder afhængig af træsorten.
Fordele: En fordel ved massivt trægulv at først og fremmest det naturlige udtryk og den smukke overflade. De massive brædder er næsten uopslidelige og kan slibes og afhøvles igen og igen, når de bliver slidte at se på. Trægulvet er nemt at rengøre og dermed også meget allergivenligt. Det behageligt at gå på og giver rummet en god akustik. Og samtidigt medvirker de massive gulvbrædder til et godt indeklima, da de optager og afgiver fugt til rummet.
Ulemper: Da træ er et naturligt materiale, vil det ”arbejde”. Massive gulve udvider sig derfor, når det bliver fugtigt og trækker sig sammen, når det bliver tørt. Dermed vil der opstå sprækker og revner med tiden. Desuden egner massive trægulve sig ikke til vådrum.
Linoleumsgulv
Linoleum er et blandingsprodukt og fremstillet af korkmel, træmel, kalkstensmel, linolie og harpiks. Denne blanding tilsættes så en ønsket farve. Linoleum gulve fås i masser af farver samt mønstre og bliver typisk solgt i såkaldte ”baner”, men kan også købes som fliser.
Fordele: Linoleum er egentligt et flydende materiale, så fx revner og småskader udbedrer sig selv, ligesom det kan slibes og behandles, og gulvet kræver næsten ingen vedligeholdelse. Linoleum er desuden meget slidstærkt og egner sig godt til befærdede opholdsrum som køkken og gangarealer. Den relative glatte overflade, gør det desuden nemt at holde og rengøre. Da overfladen er mere elastik end fx træ og vinyl, har det en lyddæmpende effekt, ligesom det er behageligt at gå på.
Ulemper: Linoleum er ikke 100% vandtæt og skal beskyttes mod fugt, og derfor egner det sig ikke til vådrum. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at møbler hurtigt kan lave mærker i gulvet.
Betongulv
Beton er typisk fremstillet af vand, grus og cement. Betongulve er billigt at anlægge, da materialerne ikke koster meget i forhold til andre gulvtyper.
Fordele: Betongulve har rigtigt mange muligheder, da det bl.a. kan males, indfarves, vokses og poleres. Desuden er beton billigt og meget slidstærke og kan med fordel anvendes i hele boligen.
Ulemper: Betongulve kan være meget hårde at gå på, ligesom overfladen kan virke gold og kold. Desuden er betongulv svært at anlægge på egen hånd.
Epoxygulv
Epoxy passer godt til den moderne, skandinaviske indretningsstil og kan bruges i alle boligens rum og kan fås i utroligt mange farver, designs og former.
Fordele: Epoxygulve er meget slidstærke og nemme både at rengøre og vedligeholde. Desuden er materialet skridsikker, hvorfor det egner sig rigtigt godt til rum, hvor der er vådt og snavset.
Ulemper: Epoxygulve er dyrt at få etableret i forhold til mange andre gulvtyper. Og er desuden svært at anlægge selv.
Vinylgulv
Vinyl minder om linoleum, da det også er et blandingsprodukt og kan fås både i baner og fliser. Vinyl er typisk fremstillet af en blanding af pvc, klor, råolie, phthalater og andre blødgørende stoffer. Der findes forskellige typer af vinyl afhængig af, hvilken ”blødhed” du ønsker.
Fordele: Vinyl er slidstærkt og er ideelt til køkken, bryggers og entré. Det fås i mange farver, mønstre og designs og egner sig godt til gulvvarme. Da det kan svejses sammen, kan det blive 100% vandfast, ligesom det er skrid- og friktionssikkert, hvorfor det egner det sig særligt godt til vådrum. Vinylgulve er praktiske og nemme at vedligeholde og rengøre, ligesom vinyl er meget slidstærkt og modstandsdygtigt overfor blandt andet pletter og snavs.
Ulemper: Da vinyl er et plastmateriale, kan det med tiden blive stift, og desuden kan det ikke repareres eller renoveres. Og selvom vinylgulve er nemme at rengøre, er de sarte overfor særligt farveholdige pletter fra fx rødvin samt varme genstande, ligesom tunge møbler nemt kan lave mærker i gulvet.
Laminatgulv
Laminatgulve består typisk af en kerne af spånplade, som stabiliserer gulvet, et tyndt lag plastmateriale samt en ridse- og slidbestandig overflade. Det fås som klinker, parket og mønstre i pangfarver.
Fordele: Laminatgulv skal ikke overfladebehandles, men er alligevel slidstærkt. Desuden er det velegnet til gulvvarme. Laminat er vandafvisende og nemt at rengøre. Det fås i mange udgaver, der ligner forskellige træsorter og er et godt alternativ til egentlige trægulve, da det ligner træ men ikke kræver overfladebehandling.
Ulemper: Overfladen på laminatgulve kan virke kunstig sammenlignet med et massivt (ægte) trægulv, da det ikke har den samme trinlyd og heller ikke får den patina, som træ gør. Desuden kan laminatgulve ikke repareres med en gulvafslibning, da slidlaget er lavet af plastik. Endeligt er materialet sårbart overfor fugt, som kan trænge ned i samlingerne og få overfladen til at slippe.
Stort udbud af gulve
Da udbuddet af gulve og materialer er enormt, er det altså vigtigt at holde fokus på det, du har brug for, og hvad der er mest velegnet til rummet og funktionen. Ud over funktion, holdbarhed og udtryk, er det økonomiske aspekt heller ikke uvæsentligt. Det kan være dyrt at lægge nye gulve, men da der findes gulve i mange forskellige prisklasser inden for de nævnte typer, handler det i høj grad om prioritering i forhold til både udseende og funktionalitet, når du skal investere i nye gulve til din bolig.
Kilder: Bolius.dk, Bedreboligliv.dk, idenyt.dk, flottegulve.dk