orangeri Nanette Bang Mogensen

Nanette forvandlede grimt brændeskur til et hjemmebygget orangeri: Se det vilde resultat

Gør som Nanette, og indled jagten på flotte genbrugsmaterialer, så du kan bygge et stemningsfuldt orangeri i haven. Det behøver ikke at være ret stort, for at både varmekrævende planter og kaffeglade havemennesker får glæde af det.

Det var et besøg i reklamemanden Peter Wibroes fortryllende have i Holte, der satte skub i Nanette Bang Mogensens drømme om et orangeri i haven.

orangeri-nanette-mogensen2.jpg

Smuk genbrugsdør

Harmoni er kodeordet for Nanette, som går efter en æstetisk sammenhæng mellem hus og have. Og her skilte familiens gamle brændeskur sig mærkbart ud. Nanette øjnede derfor muligheden for at forvandle det til et kønt orangeri.

orangeri-foer-og-efter.jpg
Fra grimt brændeskur til hjemmebygget orangeri. Med indgang i midten synes rummet større, fordi du ikke kan se alt på én gang.

Det viste sig dog, at det kun var skurets bærende bjælker, der egnede sig til genbrug, så Nanette måtte forbi genbrugsbyggecentralen Genbyg. Her fandt hun en perfekt dobbeltdør, og dermed var de første materialer i hus. Herefter gik jagten ind på vinduer, der passede til døren og ville resultere i et harmonisk udtryk.

Drivhus eller orangeri?

Et drivhus bruges traditionelt til dyrkning af planter, der kræver mere varme, end de kan få i haven, for eksempel tomater, agurker og meloner. I 1700tallet blev det desuden populært at dyrke citrusplanter for den velhavende del af befolkningen, og til det formål byggede man såkaldte orangerier, hvor man gjorde mere ud af byggeriet end med drivhuse.

Orangeriet var desuden ofte opvarmet, så de sarte middelhavsplanter kom godt igennem vinteren, hvilket også gav mulighed for at bruge det som en forlængelse af boligen. Nanettes havehus er ikke opvarmet, til gengæld er der gjort meget ud af detaljerne, og huset bruges lige så meget som en ekstra stue som ramme for dyrkning, og derfor har vi valgt at kalde det et orangeri.

Familien har dog ikke monteret vinduer hele vejen rundt i orangeriet, men ladet en del af væggen være beklædt med træ, så man også kan søge skygge i huset.

orangeri-nanette-mogensen3.jpg
Sæt krukker foran orangeriet, så du får en glidende overgang til haven.

Tag af vin

Det var desuden vigtigt for Nanette, at det lille orangeri fik en flot belægning, men da smukke gamle sten kan være en bekostelig affære, fandt hun et restparti hvidvaskede mursten hos et byggefirma. Stenene blev lagt i klassisk sildebensmønster med en bort langs kanterne – og et lille helle til vinen, der er plantet i det ene hjørne.

fliser-samlet.jpg
Mursten i blide toner danner flot gulv i orangeriet. Nanette søgte forgæves efter gamle sten med patina, men fandt i stedet disse nye, hvidvaskede sten (tv.).Haveudstyr i blide farver falder godt ind i både orangeri og have. De små Jiffy-potter er perfekte til forkultivering, for de kan sættes direkte i jorden, så man undgår at beskadige rødderne (th.).

Vinen er placeret ud for den udvendige tagrende, hvilket gør, at den faktisk aldrig skal vandes, men alligevel slynger sig frodigt langs alle tagspær.

Orangeriet er i det hele taget bolig for varmekrævende planter som figen og oliven, der ligesom vinen stortrives i de beskyttede omgivelser.

9 ideer til det lille orangeri

  1. Placer dit orangeri et sted med rigeligt lys og et flot kig til haven, så du får oplevelsen af at sidde midt i det grønne.
  2. Vælg den rette størrelse. Selv i en lille have er det hyggeligt med et miniorangeri, som har plads til en enkelt stol og et par kønne middelhavsplanter.
  3. Har du hænderne skruet rigtigt på, er det sjovt selv at kaste sig ud i byggeriet. Måske har du materialer fra en gammel carport eller et brændeskur? Led efter efter gamle døre og vinduer, som ikke behøver at være ens, og lad materialerne danne udgangspunkt for orangeriets look.
  4. Byg orangeriet i en stil, der passer til hus og have, så det bliver en helhed.
  5. Skab skygge ved at lade en side, eller bare en del af den, være i træ eller mursten. Med en væg er det også nemmere at indrette med et bord eller en hyggelig bænk.
  6. Vælg en flot og praktisk belægning. Mursten er ideelle, gerne brugte sten eller sten med vintagelook, for eksempel hvidvaskede mursten.
  7. Dyrk en større plante direkte i jorden inde i orangeriet, fx vin eller abrikos, og lav en pæn afslutning af belægningen omkring den.
  8. Lad plantevalget signalere, at her er tale om et orangeri. Prydplanter som pelargonie, myrte og nerie kan blandes ned nytteplanter som figen, rosmarin, salvie og ægte laurbær.
  9. Skab hygge med siddepladser og pynt mellem planterne, fx glas med plantepinde, dekorative potter og opbindingssnor.

Æstetisk afslapning

Orangeriet bliver ikke kun brugt til planter, for her bliver også opbevaret nipsting som opbindingssnor og plantepinde. Men på den pæne måde, som ikke leder tankerne hen på et skur.

orangeri-nanette-mogensen4.jpg
Det er en praktisk løsning at fylde en kasse med små remedier til havearbejdet, men det er også en fornøjelse at kigge på (tv.). Nanette hænger navneskilte på planterne, og årstallet for plantning bliver også anført. Her er det morbær plantet i 2020 (th.).

De æstetiske rammer er nemlig vigtige for Nanette, fordi rummet også bliver brugt til hygge og afslapning og et fredeligt sted at gemme sig med tegneblok og blyanter.

Det trætte brændeskur har altså vist sig at kunne forvandles til et charmerende refugium, der giver hele familien et herligt pusterum.

mistbaenken.jpg
Mistbænken er orangeriets ”lillesøster” og oplagt at bygge af rester. Mist betyder "møg" på tysk, og det er netop fx hestemøg, der er fidusen. Lægger du møg i mistbænken, gerne med halm, sker der en omsætning, som giver varme og dermed planterne gunstige vilkår. Lad hældningen vende mod syd, så planterne får gavn af solen.

Fakta om Nanettes orangeri

  • Nanette Bang Mogensens bor sammen med sin mand og to døtre i en villa i København.
  • Familiens selvbyggede orangeri måler 2 x 3,45 meter i grundplan og har en højde på 2,56 meter.
  • Du kan se mere til både orangeri og have på instagramprofilen @storbybonden