Sponsoreret indhold

Mindsk dit madspil - få tre grundlæggende råd til at nytænke din måde at lave mad på

Mindsk dit madspil - få tre grundlæggende råd til at nytænke din måde at lave mad på

Tendenser viser, at flere og flere går op i at reducere deres madspild, når de køber ind og laver mad. Vi har samlet tre grundlæggende råd til, hvordan du kan mindske dit personlige madspild.

Ændring af vaner

Madspild handler på mange måder om vaner – vi behandler og tilbereder vores råvarer, som vi plejer. Hvis du allerede affaldssorterer og bruger de grønne biodynamiske poser, så har du allerede tænkt bæredygtigt. Men mange af de skræller, toppe og andre af de ting vi i dag betragter som biodynamisk skrald fra vores råvarer, behøver faktisk slet ikke at blive smidt ud.

Herunder har vi samlet tre nytænkende måder, hvor du kan få tips til bæredygtig madlavning, med inspiration fra køkkenchefen Paul Svensson.

  1. KEND DIN SKRÆL
    Når vi skræller grøntsager, er vi vant til at smide skrællerne ud, for vi betragter det som – ja,  skrald. Køkkenchef Paul Svensson forklarer, at der er utroligt mange gode egenskaber i det, som vi førhen har smidt ud. Selv om vi måske tror, at vi bruger alt, hvad vi kan i de forskellige grøntsager og rodfrugter, er der masser af overset potentiale.

    Vidste du fx, at du kan lave fantastiske chips af kartoffelskræller? Eller at du kan lave pesto ud af dine gulerodsskræller eller blomkålsrester? At gulerodstoppe er noget af den bedste persille, du kan få?

    Dertil er der masser af grøntsager, som du kan bruge 100 % af – fx sellerirod. Bladene kan hakkes fint og blancheres til en salat. Skrællerne kan du rive fint af, så du kan bruge dem som smagsforstærker, eller du kan tørre dem med salt og bruge dem senere.

    Eksemplerne er mange – så tag et nærmere kig på de skræller, du plejer at smide i skraldespanden. Er det skræl eller skrald?
  2. GEM TIL SENERE VED AT TAGE GAMLE MADLAVNINGSTEKNIKKER I BRUG
    Et simpelt råd til, hvordan du kan undgå madspild, er at lade sig inspirere af de gamle madlavningsmetoder. Metoder som fermentering, saltning, marinering og tørring er alle sammen ældgamle metoder, som du med fordel kan bruge, hvis du har købt flere grøntsager, end du kan spise. På den måde kan du forlænge holdbarheden på grøntsagerne og samtidig få lækkert tilbehør, der kan bruges i mange sammenhænge.

    Hvis du spiser efter sæsonen, kan du også ”gemme” dine yndlingsgrøntsager til senere, ved at sylte, salte eller tørre dem.

    Det er en win-win, hvor du både er bæredygtig, fordi du spiser sæsonens grøntsager, men samtidig forlænger holdbarhedsdatoen på de grøntsager, som du kommer til at savne, når det ikke er sæson.
  3. OPTIMER DIT KØKKEN
    En helt grundlæggende metode til at reducere dit madspild er at optimere dit køkken. Electrolux har lanceret en ny og intuitiv køkkenserie, som har til formål at tidsoptimere din madlavning med intuitive løsninger – og så er mange af deres løsninger tilmed bæredygtige.

    Undgå at brænde mad på
    De fleste oplever jævnligt at brænde ting på ved en fejl – hvilket resulterer i, at maden må smides ud. Electrolux har introduceret en intuitiv kogeplade, der selv kan justere temperaturen efter den mad, der kokkereres. Den kan selv optimere, så det rammer råvarens optimale kernetemperatur helt ned til +/- 1 grad. Her har du både mulighed for at temperere din mad perfekt, så du får den bedst mulige smag ud af det, og samtidig undgår du at brænde din mad på, så den går til spilde.

    Bæredygtigt opvaskeprogram
    Med Electroluxs’ nye QuickSelect opvaskemaskine kan du vælge mellem to funktioner: ”hurtig” eller ”bæredygtig”, så du, så ofte som muligt, kan tilvælge den klimavenlige opvask.

    Spar på elforbruget med Steamify ovn
    Med Electrolux’ Steamify ovn kan du via din smartphone indstille, hvor lang tid maden skal have i ovnen, og hvornår du ønsker at spise. Så sørger ovnen selv for timingen, så der ikke spildes energi på at varme ovnen op, før du skal bruge den.
tekst_PSEEHO180KE00003.jpg

Har du brug for flere råd til at optimere dit køkken med bæredygtige og intuitive løsninger? Så kan du læse meget mere her.