Sponsoreret indhold

Vegansk safranrisotto og fire andre lækre retter uden kød

Vegansk safranrisotto og fire andre lækre retter uden kød

Sund og nem inspiration til dig, der gerne vil skrue ned for kødet – uden at gå på kompromis med smagen.

De fleste ved efterhånden, at det ikke er godt for miljøet at spise kød, og at vi burde blive bedre til at fylde indkøbskurven med grøntsager og plantebaserede produkter.

Men hvis du - og din familie - er glade for røde bøffer, frikadeller og kødsovs, kan det være svært at skrue ned for kødforbruget. For hvad skal I spise i stedet?

Heldigvis er der masser af alternativer til kødretterne, og hvis det virker svært at komme i gang med at spise mere vegetarisk, handler det formentlig mest af alt om, at din hjerne ikke er trænet i at tænke i de alternative og vegetariske baner.

Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej. I samarbejde med Becel har vi samlet fem kødfrie retter, der er både sunde, nemme og super lækre. Velbekomme.

Psst…

Husk, at mindre kød ikke er den eneste måde, hvorpå du kan gøre din madlavning mere bæredygtig.

En anden nem måde at lave et mere klimavenligt måltid er ved at udskifte klassiske fedtstoffer som smør med plantebaserede alternativer. F.eks. er Becel Flydende 100 procent plantebaseret og er næsten 60 procent mere klimavenligt end smør. Det viser en livscyklusanalyse foretaget af Becel*

Becel Flydende er ideel og nem at bruge til stegning og bagning – og så smager det ovenikøbet lige så godt som animalske fedtstoffer. Det viser en ny kvalitativ smagstest fra 2019. I testen svarede en stor del af de 24 deltagende kvinder, at de ikke kunne smage forskel på Becel og animalske fedtstoffer, og kvinderne gav samme karakterer til Becel, olivenolie, solsikkeolie, kokosolie og smør anvendt til stegning og bagning af grønt, fisk, kød og bagværk.

Udover at Becel Flyende er godt for smagsløgene og miljøet, er det også godt for kroppen. Becel Flydende er nemlig lavet af naturlige ingredienser som vegetabilske olier fra raps, solsikke og hørfrø, der er rige på omega-3 og har et højt indhold af umættet fedt, som er sundere end det mættede fedt, der kommer fra animalske ingredienser.

Derfor er alle opskrifterne herunder naturligvis ikke blot kødfrie, men også med plantebaseret alternativer til pasta, ost og fedtstof til stegning. De er lavet på Becel Flydende og andre plantebaserede alternativer til klassiske ingredienser, så du kan lave et lækkert, klimavenligt måltid med god samvittighed.    

VEGANSK BURGER MED QUINOA OG SØDE KARTOFLER

Denne veganske burger har en dejlig sød smag fra søde kartofler og en god konsistens fra quinoa. Passer perfekt til cremet guacamole og sprød salat. Velbekomme!

becel_Quinoaburger.jpg

6 portioner | 20 minutter

 

INGREDIENSER

 
 

600 g

søde kartofler

 

3 dl

kogt quinoa

 

2 dl

Kikærtemel

 

½ dl

Kartoffelmel

  

saften fra ½ citron

 

1 spsk.

Dijonsennep

 

1 tsk.

Chilipulver

 

2 spsk.

Becel Flydende

 

6

veganske burgerboller

   
 

Guacamole:

 
 

2

avocadoer

 

½

lime

 

1 fed

hvidløg

  

chili og koriander efter smag

  

salt

 

Tilbehør:

grøn salat

 

1

alm. løg i skiver

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 200 °C. Bag de søde kartofler, indtil de er bløde (ca. 45 min.).
  2. Skræl det yderste af de søde kartofler af, skær dem i både, og put dem efterfølgende i en skål. Mix dem med alle ingredienserne undtagen quinoa med en mixer. Rør dernæst quinoaen i dejen og form dejen til seks veganske bøffer.
  3. Kom dem i en skål og lad dem køle i minimum 1 time (gerne længere), så de holder sammen, når de steges.
  4. Mos avocado med en gaffel og tilsæt limejuice, chili og koriander. Smag til med salt og hvidløg.
  5. Kom Becel på en varm pande og steg de veganske bøffer, til de har fået en fin og sprød overflade på begge sider.
  6. Rist burgerbollerne og byg burgeren med guacamole, de veganske bøffer, løg og salat.

VEGANSK BOLOGNESE MED SORTE LINSER

Denne veganske bolognese smager bedre, end du kan forestille dig! Top med vegansk parmesan og server til familien eller dine gæster.

becel_Vegansk-bolognense.jpg

4 portioner | 45 minutter

INGREDIENSER

 
 

2

alm. løg

 

3 fed

hvidløg

 

2

gulerødder

 

1

knoldselleri (ca 200 g)

 

4 dl

sorte linser

 

400 g

flåede tomater (1 dåse)

 

2 terninger

grøntsags bouillon

 

½ dl

ketchup

 

2 dl

rødvin

 

1 spsk.

soja

 

½ spsk.

timian

 

2 stk.

laurbærblade

 

½ spsk.

basilikum

 

½ spsk.

oregano

 

2 spsk.

Becel Flydende

  

vegansk pasta fx bønnepasta

  

salt og peber

SÅDAN GØR DU

  1. Start med at hakke løg og hvidløg og riv gulerod og knoldselleri. Opvarm en gryde og steg det hele sammen med linserne i Becel.
  2. Tilsæt flåede tomater, grøntsagsbouillon, vin og soja. Skru ned for varmen, kom låg på gryden og lad retten simre i ca 30 minutter. Rør jævnligt og fortynd evt. retten med lidt vand.
  3. Kom de tørrede krydderier i gryden efter smag.
  4. Smag saucen til med salt, peber og evt. flere krydderier.
  5. Kog den veganske pasta efter anvisning på pakken.
  6. Server med den frisklavede veganske pasta og friskhakket persille.

VEGANSK SAFRANRISOTTO

Safranrisotto er den perfekte ret, når du har lyst til at forkæle familien eller dine gæster. Safran har en fantastisk og anderledes smag, som passer perfekt i en risotto.

Tip: Hvis du ikke kan finde shiitake i supermarkedet, kan du sagtens erstatte dem med andre svampe.

becel_vegansk_safranrisotto.jpg

4 portioner | 35 minutter

INGREDIENSER

1 l

grøntsagsbouillon

1

gyldent løg

1 fed

hvidløg

500 g

søde kartofler, skåret i tern (ca 2x2 cm)

3 spsk.

Becel Flydende

2½ dl

risotto ris

100 g

shiitake svampe

2 dl

hvid madlavningsvin

100 g

revet vegansk ost, fx vegansk parmesan ost

 

salt & peber

SÅDAN GØR DU

  1. Kog grøntsagsbouillonen op og lad den dernæst simre i en gryde. Det er vigtigt, at bouillonsuppen er varm, for ellers kan risottorisen ikke tilberedes.
  2. Finhak løg og hvidløg og skræl de søde kartofler. Steg løg og søde kartofler i 1 spsk. Becel på medium varme, uden at det tager farve.
  3. Kom risottoris og safran på panden og lad det stege, indtil risene bliver blanke og let gennemsigtige.
  4. Tilsæt vin og lad den fordampe. Tilsæt ca. 2 dl bouillon ad gangen og rør langsomt, indtil risen har absorberet al væsken. Først da tilføjes mere bouillonsuppe, indtil risottoen har den rette konsistens. Husk at rør jævnligt og smag til med salt og peber.
  5. Skær og steg svampene i 2 spsk. Becel.
  6. Når risottoen har fået den rette konsistens, blandes risottoen med svampene.
  7. Server retten med revet vegansk ost.

VEGANSK LASAGNE MED CHAMPIGNONER OG ZUCCHINI

Dette er opskriften på en fantastisk vegansk lasagne med champignoner og zucchini. Du kan udskifte svampe og grøntsager, alt efter hvad du lige har lyst til. Ligegyldigt hvad er denne opskrift en sikker vinder.

Vegansk Lasangne med champignoner.jpg

4 portioner | 55 minutter

 

INGREDIENSER

 
 

400 g

champignon

 

1

alm. løg

 

2 fed

hvidløg

 

½

zucchini

 

400 g

flåede tomater (1 dåse)

 

½ tsk.

revet muskatnød

 

4 dl

Cremefine Plantebaseret flødealternativ

 

200 g

vegansk mozarella

 

10

veganske lasagneplader

 

2 spsk.

Becel Flydende

  

Salt og peber

SÅDAN GØR DU

  1. Tænd ovnen på 225 °C
  2. Skær champignon i skiver. Skræl og hak løg og hvidløg og skær zucchinien i tynde skiver.
  3. Steg løgene i Becel i en gryde og tilsæt svampene og zucchini. Rør godt i grøntsagerne og tilføj så de flåede tomater og revet muskatnød. Lad det koge i 10 min.
  4. Kog Cremefine Plantebaseret op i en gryde. Skær mozzarellaen i skiver og gem nogle af skiverne til topping af lasagnen. Kom osten ned i gryden med Cremefine. Lad mozzarellaen smelte og smag til med salt og peber.
  5. Kom tomatsaucen i bunden af et ildfast fad og kom lasagnepladerne, tomat- og Cremefine-saucen på skiftevis. Afslut med Cremefine-saucen og top til sidst med de sidste mozzarellaskiver.
  6. Bag den veganske lasagne i ovnen i ca. 30 minutter.

VEGANSK GRYDERET MED SØDE KARTOFLER OG SORTE BØNNER

Denne ret er fyldt med mange dejlige, varme farver og smage, og de søde kartofler giver et rigtig godt modspil til de krydrede smage. Og så er denne opskrift oven i købet super nem at lave.

Vegansk Gryderet.jpg

4 portioner | 30 minutter

INGREDIENSER

 
 

4 portioner

grove ris

 

3 spsk.

Becel Flydende Original

 

1

sød kartoffel

 

1

gyldent løg, grofthakket

 

1 spsk.

rød chili med frø, finthakket

 

2 fed

hvidløg, finhakket

 

1 spsk

Karry

 

1 spsk

Revet ingefær

 

1 dåse

flåede tomater

 

1 dl

vand

 

2½ dl

Cremefine Plantebaseret flødealternativ

 

Saften fra 1 lime

 

1 dåse (230 g)

sorte bønner, forkogt

 

2 spsk

Friskhakket koriander

SÅDAN GØR DU

  • Skær de søde kartofler i tern (ca 1x1 cm).
  • Kom Becel i en stor gryde og sautér grønsagerne sammen med løg, hvidløg, ingefær og chili i 3 minutter på lav varme. Tilføj karry og steg videre i 1 minut.
  • Tilsæt de flåede tomater, Cremefine Plantebaseret og vand. Steg indtil grønsagerne er bløde. Smag til med limesaft, salt og peber. Top til sidst med friskhakkede koriander.

* Becel er plantebaseret og derfor mere miljøvenlig. En livscyklusanalyse udført i overensstemmelse med ISO 14040 og 14044, ledet og gennemgået af uafhængige eksperter, viser, at Becel Flydende har mindst 59% lavere drivhusgasemissioner pr. kilo produkt end smør (fedt 80%) produceret i Danmark.