Sponsoreret indhold

Japansk futurisme og minimalisme: Sådan inkorporerer du trenden i dit liv

Japansk futurisme og minimalisme: Sådan inkorporerer du trenden i dit liv

Vi spiser ramen, ser Miyazaki-film og indretter vores hjem i japandi-stilen. Den danske Japan-obsession er kommet for at blive. Her får du et par tips til, hvordan du får endnu mere Japan ind i dit liv.

Eksotisk og anderledes, og alligevel minimalistisk og velkendt. Den japanske bølge er for alvor skyllet ind over os, muligvis fordi japansk kultur på én gang er fremmed og lig den danske.

Vi er helt forgabte i japansk design, mad og kultur, så vi har samlet en guide til, hvordan du kan bringe lidt Japan ind i dit liv.

Indret

Med enkelthed, minimalisme og rene linjer i centrum, passer den japanske indretningsstil perfekt ind i vores skandinaviske hjem. Faktisk passer den så godt, at man har skabt en indretningstrend kaldet ’japandi’ – en sammentrækning af japansk og skandinavisk.

I Norden er vi nemlig vilde med japansk stil, og den følelse er gengældt i Japan. Vi har mange ting til fælles, når det kommer til vores idéer om godt design: Funktionalitet, rene linjer, minimalisme og god kvalitet. Japandi-stilen er derfor også kendetegnet ved det afdæmpede, ordentlige og strømlinede. Vi holder også af naturlige materialer som lyst træ. Et eksempel er det japanske brand Muji, hvor minimalismen gennemsyrer både tøj, beautyprodukter, møbler og andre ting til hjemmet.

Kernen af japansk design leder tankerne hen på noget ”jordnært” – i ordets mest bogstavelige forstand. Lave møbler og lavthængende rispapirlamper er noget af det, vi forbinder allermest med japansk indretning. Leder du efter en lav seng, har Ellos en praktisk en af slagsen med opbevaring i et lyst træ.

I Norden er lampeserien Akari af japanske Isamu Noguchi blevet en nyklassiker, som har kunnet ses i de fleste boligmagasiner de seneste år, men du kan også finde billigere alternativer, for eksempel hos Ikea.

Du kan også nøjes med at bringe et strejf af Japan ind i dit hjem gennem små, enkle detaljer. Det kunne være en virkelig god japansk kokkekniv til køkkenet, blomsterformede tallerkener fra Sakura til spisebordet eller koi-fiskevaser til væggen fra Ohayo.

Kør

Det er ikke kun i indretningen, at vi har taget det strømlinede japanske design til os. Også i vores biler holder vi af rene linjer, funktionalitet og ikke mindst god kvalitet.

Det har den japanske bilfabrikant Nissan erfaret med modellen Ariyas design. Ariya har nemlig fået stor opmærksomhed i især Europa.

Du kan læse alt om Nissan Ariyas spændende funktioner, smukke design og priser lige her

Ariya er et gammelt ord, som optræder i historiske tekster på forskellige sprog som sanskrit og pali og betyder trofast, pålidelig og noget, der skal respekteres. Med Ariya har Nissans designteam forsøgt både at ære og efterligne de japanske håndværkeres opmærksomhed på detaljer og tålmodige stræben efter perfektion. Ideen var at forene Nissans japanske DNA og filosofi og et elegant, moderne håndværk inden for en ny elbilteknologi.

– Ariya er begyndelsen på et nyt kapitel for Nissan. Den repræsenterer vores nye særlige designsprog: Tidløs japansk futurisme. Filosofien ærer Nissans japanske DNA med udsøgt håndværk, der samtidig viser et frisk perspektiv på vores vision om en mere opkoblet og elektrisk fremtid, fortæller Matthew Weaver, vicepræsident for Nissan Design Europe.                             

Kaster du et blik på Ariyas form, lægger du mærke til bilens elegance og friske design. Formen er udført ud fra den japanske filosofi Iki, som betyder stilfuld, og som henviser til Ariyas avancerede design og teknologiske nyskabelse. Foran beskytter den glatte overflade sensorerne i Ariyas ProPILOT køreassistentteknologi, som fortsætter ind i kabinen, hvor skærmene er elegant integreret i instrumentbrættets rene linjer.

Inspireret af den traditionelle japanske papirlanternekunst, Andon, har belysningen i Ariyas kabine en varm og imødekommende glød. Det giver en komfortabel og rolig stemning, som får kabinen til at føles mere som et hjem end en bil.

Ser du efter, kan du finde det japanske mønster Kumiko både uden på og inden i Ariya. Kumiko er en kompleks traditionel japansk teknik til at samle træstykker i et smukt geometrisk mønster. Du finder mønsteret nyfortolket foran på Ariya og omkring Andon-belysningen indenfor.

Udover de helt klassiske sort og sølv, fås Ariya i mange smukke farver, blandt andet Akatsuki Copper, Warm Silver og Aurora Green.

Læs meget mere om Nissan Ariyas japanske design her

Oplev

Ad Shimanami-broen i den japanske nationalpark Setonaikai kører en rød bil. I den sidder skuespiller og teaterinstruktør Yûsuke Kafuku, på én gang på vej på arbejde og på en mental rejse, der tager ham igennem det modsætningsfyldte forhold til sin afdøde hustru. Den prisvindende film hedder Drive My Car og er baseret på bogen af samme navn af Japans mest kendte forfatter, Haruki Murakami. Den kan ses på Filmstriben.

Drive My Car er et eksempel på, at vi ikke bare er inspireret af det strømlinede japanske design i vores biler og indretning, men også af japansk kultur og kunst.

Mange kender den psykedeliske installations- og performancekunstner Yayoi Kusama, hvis værker blandt andet har været udstillet på danske Louisiana. De fleste af os har også været ude for at prøve at fange en Pokemon eller to på vores telefoner. Måske er du endda en del af en generation, der har siddet klistret til skærmen, da der blev sendt Pokemon i tv. Vi er i hvert fald mange, der forbinder en vis nostalgi med at se gamle tegnefilm.

Netflix har en stor filmsamling af den japanske instruktør Hayao Miyazaki. Har du ikke beskæftiget dig med hans univers, kan Chihiro og Heksene, Min Nabo Totoro og Ponyo anbefales.

Har du læst alt, hvad der findes af Murakami-bøger, kan du kaste dig over Banana Yoshimoto, hvis forfatterskab kredser om temaer som kærlighed, venskab, sorg og hvad hun selv beskriver som urban eksistentialisme.

Hendes mest kendte bog er Kitchen, som er delt op i tre noveller, hvoraf to af dem er sammenhængende. Her følger vi Mirage Sakurai, som har mistet sin familie og flytter ind hos vennen Yuichi. Blandt andet på grund af Kitchen blev Banana Yoshimoto hurtigt en af de bedst sælgende forfattere i Japan.

Spis

Slentrer du gennem hvilken som helst dansk gågade, vil du næsten helt sikkert støde på en sushirestaurant. I København er der dukket flere izakaya-barer op – Japans svar på en tapasbar med små retter. Mochi-is er en populær snack i sommerperioden. Og matcha-latte har længe været et skønt og grønt alternativ til kaffen.

Vi har længe sat pris på det japanske køkken. Den seneste japanske madtrend, der har ramt de danske spiseborde, er ramen. Ramen-bølgen ramte os for et par år siden med Mikkeller i spidsen, og i dag findes der gode ramenrestauranter over hele landet. I København kan det anbefales at tage en tur på Slurp Ramen Joint, mens aarhusianernes favorit er Gaijin Ramen. I Aalborg skal du på Sanwe Ramen, hvis du skal have dig en portion japansk nudelsuppe.

Laver du mad hjemme, er der også masser af muligheder for at tage Japan med i køkkenet. En af vores favoritter er okonomiyaki, en lille kålpandekage, der typisk serveres med japansk mayonnaise, okonomi-sauce og forårsløg på toppen – eller hvad du lige har i køleskabet.

Iklæd dig

Enkle linjer, asymmetriske snit og på én gang minimalisme og masser af farver. Japansk mode har gjort sit indtog i Danmark.

Er du til det sporty look – eller løber en tur indimellem – har du sikkert mindst ét par Asics-sko stående derhjemme, og du kender nok også alt til det hypede streetwear-mærke Bape, der siden 1993 har leveret alt fra hoodies til huer.

Er du på udkig efter et mere budgetvenligt alternativ, så besøg Uniqlo, som både har dine favoritter inden for basic tees, jeans og hættetrøjer – og masser af nye trends til gode priser. Uniqlo har også et stort udvalg af praktisk, varmt tøj til vinteren.