Sponsoreret indhold

Lægen havde godt nyt, men: ”Fra 43 år vil det være et mirakel, hvis det sker”

Josefine Stork er 34 år og vil gerne have to børn. Spørgsmålet er bare, hvor ”travlt” hun har. Dét undersøger hun i fjerde afsnit af dokumentarserien ”Cyklusrevolutionen”.

Nye tal viser, at gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er steget til 30,0 år, hvor den for 50 år siden var 24,1 år, og tallet har dermed været støt stigende siden. Og selvom det er blevet mere socialt acceptabelt at få børn i en sen alder, er vores biologi uændret. Det betyder, at jo ældre vi bliver, desto sværere bliver det at blive gravid på naturlig vis.

Det fortæller Anna Oldenburg, som er speciallæge hos Fertilitetsklinikken Trianglen, i det fjerde afsnit af dokumentarserien ”Cyklusrevolutionen”, hvor journalist Josefine Stork opsøger Fertilitetsklinikken Trianglen for at tale med netop Anna Oldenburg – og samtidig få en status på sine ægreserver; altså, hvor mange æg hun har tilbage.

Se alle afsnit af Cyklusrevolutionen

Cyklusrevolutionen er en dokumentarserie i seks dele. Alle afsnit kan streames ved at klikke her. God fornøjelse.

For Josefine Stork er 34 år og vil gerne have to børn. Spørgsmålet er bare, hvor ”travlt” hun har.

”Der er selvfølgelig nogle individuelle forskelle i ægkvalitet osv., men jeg vil nok sige til 34-årige, der er i gang med at lave deres første barn; at skal man have en chance for at få en lidt større familie, så skal man ikke vente for længe,” fortæller Anna Oldenburg.

For om vi vil det eller ej, er alder den allervigtigste faktor i at lave børn, siger hun.

Om Cyklusrevolutionen

'Cyklusrevolutionen' er en dokumentarserie i seks afsnit produceret og tilrettelagt af videojournalist Vera Kaiser og journalist Josefine Stork. Dokumentaren har premiere den 7. marts og er lavet i samarbejde med ALT for damerne og Matas.

 

Fertilitetsrådgivning er mindst lige så vigtigt

Som kvinder er vi alle sammen genetisk født med en forskellig pulje æg. Og ved hver ægløsning mister man omkring 1.000 æg, som går til grunde i kroppen og udskilles som menstruation, hvis ikke de befrugtes.

Selvom Josefine Stork i dokumentarserien finder ud af, at hun har en normal ægreserve, så skal hun ikke vente for længe med projekt baby, mener Anna Oldenburg.

”Kvaliteten (på æggene, red.) falder, og den falder drastisk. Du er nogenlunde safe op til 35 år. Efter 38 sker der endnu mere, og efter 40 endnu mere. Og så vil jeg sige, at ved 43 år så er det der, hvor vi som fertilitetslæger siger, at det er mirakler, der sker, når man bliver gravid på egne æg.”

Alder betyder altså meget, konstaterer Josefine Stork eftertænksomt.

Men de bekymringer, Josefine Stork går rundt med – og den stress hun føler over at skulle i gang, inden det er for sent, er hun langt fra alene om, mener Anna Oldenburg, som tror, at vejen frem er ved at udbrede kendskabet til kvinders fertilitet.

”Vi skal ændre på, at det ikke bare er støvede, gamle, mandlige professorer, der siger, at vi skal få vores børn noget tidligere, og så føler man skam og pres, men mere uddannelse – og ikke kun i form af præventionsrådgivning, når man er en ung dame, men også fertilitetsrådgivning på et tidligere stadie, end vi får nu om dage.”