Sponsoreret indhold
6 essentielle råd i solen: Sådan beskytter du dit barn (og dig selv) fra UV-strålerne
Sådan sikrer du barnets hud (og din egen) til sommer.
Vi er et udsat folkefærd, når det gælder vores hud, for vi er generelt langt mere sårbare og udsatte end fx vores Sydeuropæiske naboer. Det skyldes både den ofte lyse hud, der kendetegner os skandinavere og det faktum, at solen – især i vinterhalvåret – ikke er så hyppig en gæst på vores breddegrader.
Vi er derfor blege, når solen kommer, og skal være ekstra forsigtige med at beskytte vores hud.
Tendensen er, at når solen endelig skinner, så skynder vi os ud uden altid lige at få solcremen og solhatten med, og så risikerer vi at få årets første solskoldning.
Det er en uheldig tendens, der desværre også går ud over vores børn. Ifølge en undersøgelse fra Børneulykkesfonden viser det sig nemlig, at hvert femte barn i børnehavealderen allerede har oplevet at være solskoldet mindst én gang i deres liv.
Der skal dog ikke kun peges fingre af forældrene. Undersøgelsen hvor 180 forældre medvirkede viste, at langt de fleste forældre faktisk er opmærksomme, når det gælder solbeskyttelse til deres børn. At vi alligevel oplever så mange solskoldede børneskuldre, skyldes måske, at vi som forældre ikke ved, hvordan vi sikrer vores børn den rette beskyttelse i solen.
Derfor skal de 6 tips heller ikke virke som en løftet pegefinger eller en opfordring til, at børnene bør pakkes ind i UV-heldragter fra 7 morgen til 12 aften. I højere grad skal disse tips ses som velmente råd til, hvordan vi bedst sikrer vores børn mod UV-strålerne.
1. Solcreme der passer til hudtypen og solens styrke
Ja, det siger jo næsten sig selv. Men ligesom vores hudtyper er forskellige, så er der også stor forskel på, hvilken solcreme der sikrer huden den rette beskyttelse. Hvis barnet opholder sig i meget stærk sol og samtidig er meget lyshåret eller rødhåret, vil huden typisk være ekstra sensitiv over for solens UV-stråler. Her anbefales en faktor 50+, mens mørk hud, som kun bliver forbrændt ved intens solbadning, kan klare sig med en lavere faktor. Apotekets solserie er populær, hvilket bl.a. skyldes, at den sikrer en effektiv solbeskyttelse uanset hudtype. På Apotekets hjemmeside www.apotekets.dk kan du få en guide til, hvilken solcreme og solfaktor, der passer til de forskellige hudtyper.
2. Så meget solcreme skal der til
Nu ved vi, hvilken faktor der skal til, men hvor meget solcreme skal vi så bruge? Ifølge Apotekets hjemmeside er en god tommelfingerregel, at vi bruger, hvad der svarer til en barnehåndfuld solcreme (ca. 20 ml), når vi skal smøre vores barn ind (for dig selv gælder en voksenhåndfuld ca. 40 ml). Derudover skal barnet have solcremen på ca. 20 minutter, inden han eller hun skal ud i solen, så cremen når at trænge ordentligt ind i huden.
Og så er det vigtigt at påføre solcreme ofte, især hvis barnet sveder og altid efter badning og frottering med et håndklæde
3. Hold børnene ude af solen mellem kl. 12-15
Det er i tidsperioden mellem kl. 12-15, når solen står højest, at den er farligst. Derfor bør du, så vidt det er muligt, holde barnet helt ude af solen i denne periode. Men realistisk set er det ikke altid muligt, hvorfor det anbefales, at børnene som minimum er i skyggen.
Dog er det igen vigtigt at huske på, at barnet forsat skal have solcreme på. Solens UV-stråler kan nemlig reflekteres fra både asfalt, vand og sand.
4. Køb svanemærket solcreme herhjemme
Der findes et hav af solcremer, men det er ikke alle, der er lige sunde for kroppen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det vigtigt, at vi ikke smører børn ind i solcremer, der fx kan indeholde allergifremkaldende stoffer. En måde at sikre det på er, at du køber solcremen hjemmefra, inden du tager på ferie. Apotekets solserie bærer kvalitetsstemplerne Astma-Allergi Danmark og Svanemærket, som garanterer, at produkterne er udviklet med størst muligt hensyn til dig, dit barn og miljøet.
5. Solhat og tøj
Selvom junior formentlig foretrækker at lege i bar mave, når solen står ned fra en blå himmel, så er det særligt her, at vi som forældre ikke må give os. Også selvom der bliver protesteret og knyttet små vrede hænder. Foruden tøj er det også en god idé at iklæde barnet en solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører, samt skygger for ansigt og nakke.
6. Vær en rollemodel for dit barn
Hvis mor insisterer på, at der skal solcreme og solhat på, så nytter det altså ikke, at mor efterfølgende lægger sig ud i haven og solbader. Det sætter et dårligt eksempel, og hudens sundhed gælder for alle i hele familien. Vær en rollemodel for dit barn. Det hjælper barnet med at forstå vigtigheden af, at vi skal passe på os selv og vores hud i solen.