Sponsoreret indhold

Præsenteret af 3M Nexcare

De 7 mest almindelige fejlantaget myter om sårheling

Vi kan ikke gå gennem livet uden skrammer – både i direkte og overført forstand. Men det er ærgerligt, når et lille sår ender som et permanent ar, fordi vi fulgte de mest almindelige fejlantagelser om sårheling. Vi afliver her de 7 mest almindelige myter

Vi har alle sammen haft dem. Sår, snit og hudafskrabninger. Som voksen er det måske på månedlig basis, at vi oplever dem, mens børn skraber knæ og håndflader på børnehavens legeplads på en ugentlig basis.

Derfor er det alligevel overraskende, hvor mange fejlantagelser og myter der faktisk eksisterer, når det gælder behandlingen af mindre sår og hudafskrabninger. Og det er ærgerligt, for et lille sår kan ende som et grimt ar på kroppen resten af livet.

I samarbejde med 3M Nexcare, der i mange år nu har været de mest innovative inden for sår- og hudplejeprodukter afliver vi her de 7 mest almindelige fejlantaget myter om sårheling.

Nexcare_banner_930x600
  1. ”Sprit eller stærk alkohol hjælper med at rense såret”

Selvom der er noget ægte powerkvinde over at trække proppen ud af whisky-flasken, trække op i kjolen og sætte flaskemundingen til såret, mens du spænder i kæberne og kigger casual på din måbende kæreste, så er det faktisk en rigtig dårlig ide. Ifølge flere læger, så kan alkohol nemlig gå ind og skade hudens celler og dermed forlænge helingsprocessen.  I stedet skal du have såret ind under en løbende vandhane hurtigst muligt og bruge en mild form for sæbe til at rense med.

  1. ”Såret skal have luft for at hele hurtigst muligt”

Nej. Overskriften, når vi får et sår, er altid, at det skal holdes det fri af bakterier. Derfor handler det i første omgang om at sørge for at rense såret, så der er ikke er noget snavs, der kan øge risikoen for infektion og derefter dække det med et plaster. Nexcare har skabt et plaster – Nexcare Aqua 360° – der, som navnet antyder, har en unik form, der holder plastret tæt omkring såret, alt imens det beskytter mod snavs og bakterier.

  1. ”Plastrede fungerer som grobund for bakterierne”

Tværtimod. Dækker plastret såret korrekt, og har du sørget for at rense det inden, så vil det beskytte såret, der nu er ekstra sårbart – det ligger ligesom i selve ordet sår. Det er altså særligt vigtigt, at du eller junior beholder plastret på under hele sårhelingsprocessen, hvilket godt kan være en udfordring – især for junior.  360° forseglingen hos Nexcare plastrene er designet således, at de sidder helt tæt uden samme risici for at falde af, som kan være tendensen hos mange af de andre plastre. Det diamantformede plaster er ideel til alt fra svømning, havearbejde, kanosejlads og andet livlig aktivitet.

  1. ”Såret skal holdes tørt, så det kan danne skorpe”

Igen er det en myte, der måske er logisk nok i teorien, men som ikke holder i praksis. Faktisk er det bedst, hvis du, inden du påfører plastret, sørger for at gøre riften fugtig med et tyndt lag antibiotisk creme.

  1. ”Hop i havet, hvis du har slået knæet”

Det er en gammel romantisk ide om, at saltvand – moder jords egen sø – skulle være sårhelende. Men hvis vi tænker over det, så er stranden måske ikke det allermest hygiejniske sted til at starte med. Især ikke havvand omkring kysterne. Ofte er vandet her forurenet, hvilket kun øger risikoen for infektion. Samtidig svulmer huden, når den kommer i kontakt med saltvand, hvilket kan forhindre lukningen af såret og gør det lettere for bakterierne at snige sig ind.

  1. ”Du skal kun have plaster på den første dag”

Plaster bliver tit tænkt ind som en måde at stoppe blødningen på. Når der er gået nogle timer, tager vi det af og lader såret hele af sig selv. Dog viser studier, at sår generelt heler bedre og uden komplikationer, hvis det er beskyttet af et plaster eller en forbinding. Derfor gælder det, at vi i perioden efter sørger for at skifte plaster og holde området beskyttet.

7. ”Luk øjnene, bid tænderne sammen og træk til”

En ide der muligvis stammer fra barndommens rokketænder, hvor det var noget med en snor og en dør, og så skal vi ikke male flere billeder af det. Filosofien værende; jo hurtigere, jo bedre. Men skal du have plastret af eller skifte det, skal det gøres nænsomt. Trækker du det af for voldsomt, risikerer du, at såret åbner sig igen, og risikoen for varige ar er større. Kan du mærke, at plastret sidder fast, er det en god ide at putte varmt vand på, hvilket ofte vil løsne det af sig selv.