Gør junior sikker i trafikken

Gør junior sikker i trafikken

Hvis dit barn skal i skole til august, er det nu, I skal øve jer i trafikken. For selv om du måske i starten følger dit barn helt ind til skolebordet, varer det ikke længe, før klassen skal på tur. Med kun to voksne og 25 børn!

Faktaboks

En rask lille quiz kan gøre det sjovere for dit barn at træne sine færdigheder i trafikken. Find på nogle gode trafikspørgsmål som for eksempel:

Hvad gør du, når du møder hajtænder? Giv tre valgmuligheder i stil med:

  • Jeg stopper helt.

  • Jeg gør ingenting.

  • Jeg stopper kun, hvis der kommer biler.

Bilerne drøner forbi, cyklisterne kommer i horder, og der står du med dit lille barn, som om kort tid skal begynde i SFO og skole og skal lære at klare sig i trafikken.

Faktaboks

  • Mal eller tegn nogle store trafikskilte på pap, og bred dem ud på gulvet. Bed så dit barn om for eksempel at gå hen til det skilt, der betyder, at man skal stoppe helt op. Eller det skilt, der betyder fodgængerovergang. Eller den farve trafiklys, der betyder, at man skal stå stille osv.

  • Lær den lille nemme remse ‘Rød mand stå – grøn mand gå’, og øv den i praksis, når I er ude på en lille tur sammen.

  • Lav et lille huskespil med enkle trafiktegn og situationer fra trafikken, og tal om, hvad de betyder, når I

    spiller spillet.

    Kilder: Rådet for Sikker Trafik, Sikkertrafik.dk

KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG FÅ INSPIRATION TIL GODE TRAFIKBØGER > >

Selv om du er pavestolt af din unge og ved, at der er en første gang for alting, tager du dig måske også i at ønske, at du liiige kunne være i nærheden og holde lidt øje med begivenhedernes gang.

Bare for en sikkerheds skyld! Heldigvis kan du trøste dig med, at dit barn garanteret er helt med på ideen om at turde selv i trafikken. Og der er mange små, sjove øvelser, I kan lave sammen, før din lille trafikant selv skal prøve at færdes blandt biler, knallerter og cykler.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindste

Projektleder hos Rådet for Sikker Trafik, Anne Tjell, har mange ideer til, hvordan du kan gøre det skægt at blive trafik-klog og samtidig få alvoren i trafikken på plads. Men først er du nødt til at ‘aflære’ noget af din egen automatviden om trafik. Det er de ting, du finder helt indlysende, men som står langt fra klart for dit barn.

Se trafikken i hoftehøjde

“Det er en rigtig god ide at sætte dig på hug ved siden af dit barn ved en vejkant eller et trafiklys. På den måde kan du selv fornemme, hvor meget eller lidt dit barn er i stand til at se af vejen og trafikken, for eksempel i forhold til de parkerede biler,” siger Anne Tjell.

Selv har du sandsynligvis en veludviklet sans for, hvor lang tid det tager for en bil, som er 300 meter væk at nå hen til det sted, hvor du står. Derfor ved du også, om du kan nå at krydse vejen, inden bilen suser forbi, eller om du skal vente til bagefter. Men samme fornemmelse har dit barn slet ikke indarbejdet. Det er rigtigt svært at bedømme afstande og fart. Derfor skal der mange, gentagne øvelser til.

“Spørg for eksempel dit barn: ‘Er bilen langt væk eller tæt på? Kører den hurtigt eller langsomt? Hvordan kan du se, om bilen kører hen imod os eller væk fra os? Kan der komme biler andre steder fra? Er det sikkert at krydse vejen nu?’ Og sørg for at stille spørgsmålene både på en lige vej med gode oversigtsforhold og i et vejkryds.”

LÆS OGSÅ: Skolestart – undgå at dit barn bliver skuffet

Hvis det skal være sjovt at øve trafik, skal bilen holde fri i garagen, mens I spadserer hen til fritidshjemmet eller skolen. Hvis der er for langt, så gå små ture til bageren eller på posthuset. Det vigtigste er, at I finder et let overskueligt sted i trafikken, hvor I kan øve jer sammen. Der skal ske noget, men ikke alt for meget, for dit barn kan overskue mindre end du selv.

På gåben i trafikken

“Allerførst er det en god ide at lære dit barn, at når hun går på fortovet, skal hun gå så langt væk fra bilerne som muligt. Og i venstre side af vejen, hvor hun kan se forlygterne på de modkørende biler.”

Ifølge Anne Tjell er ‘se til venstre, så til højre, så til venstre igen-remsen’ for abstrakt til, at dit nye skolebarn vil kunne bruge den.

“Brug i stedet: ‘Stop ved kantstenen. Lyt efter trafik. Se efter trafik. Gå først over vejen, når der er fri bane, eller bilerne holder helt stille’. ”

LÆS OGSÅ: Test: Er dit barn skoleparat?

Trafiktræning skal være sjovt, ellers får du aldrig i livet en legesyg seksårig med på ideen. Så sælg øvelserne rigtigt! Find et ikke alt for trafikeret fodgængerfelt, og leg ‘trafikdetektiver’. Det er nemlig supervigtigt, at dit barn lærer at regne ud, hvad de andre trafikanter vil gøre.

“Find din indre sporhund frem, læg mærke til alt, hvad de andre trafikanter gør, og forsøg at regne ud, hvad de har tænkt sig. Udvælg så en trafikant, og spørg dit barn, hvad cyklen eller bilen har i sinde at gøre nu? Hvad ser bilisten efter? Holder bilen tilbage for nogen? Hvordan kan du se, om en parkeret bil skal til at starte?”

Huskespil om trafikken med præmier

Tal om fodgængerfeltet. Må den travle mand gerne gå over for rødt lys? Hvad tror du, den bil med blinkende lygter vil gøre nu? Hvad betyder det, når en cyklist rækker armen ud til venstre? Eller lige op i vejret? Hvordan kan du se, om en bil kører hurtigt eller langsomt? Kan der komme biler andre steder fra end fra højre og venstre? 

Dit barn har også brug for at kende de vigtigste trafikskilte og -tegn. Hajtænderne skal være på plads, ligesom fodgængerstriber, togbomme og kantsten. I kan starte med at øve derhjemme ved selv at lave et lille trafikhuskespil. Det eneste, I behøver, er tykt pap, farver, saks og mod på at tegne. På pappet tegner I tegn og situationer fra trafikken, to af hver. Læg alle brikker med bunden i vejret, og find par.

Det gode ved huskespil er, at her vinder de yngste hjerner faktisk tit over de ældre. Uden snyd! Undervejs kan I snakke om brikkernes motiver, og du kan give præmier for at kunne huske betydningen af stikkene. Bagefter kan I gå på jagt efter skiltene og situationerne fra spillet, og du kan uddele et point, når dit barn genkender skilte og situationer ude i trafikken.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver I klar til første skoledag

Næste udfordring er på to hjul, og det kræver koordination og koncentration. En god måde at øve disse færdigheder er ved at tage et udvalg af dit barns dukker og bamser med ud på en asfalteret plads uden trafik, men med plads til at cykle.

Dygtig cykelmyg i trafikken

På asfalten tegner du to parallelle kridtstreger, som dit barn skal køre imellem. Når dit barn har lært at køre imellem dem og har øvet sig i at starte og stoppe ved afmærkede punkter, er det tid til at lære at orientere sig og give tegn uden at vælte på cyklen. Det kan I træne ved, at du står og holder en af bamserne eller dukkerne op.

“Når dit barn skal lære at se sig over skulderen, før hun stopper eller drejer, så stil dig bag hende, og hold en bamse op. Bed hende så sige, hvilken bamse, du står med. På den måde ved du, at hun har orienteret sig ordentligt og ikke bare kastet et hurtigt blik over skulderen.”

Når dit barn er blevet mere sikker på cyklen, kan I køre ture sammen i trafikken. Vælg i starten de stille veje, og lad dit barn køre på din højre side tættest på kantstenen eller rabatten. Senere kan du lade dit barn køre foran og vise dig, hvad I skal gøre. Børn elsker at ‘undervise’ de tåbelige voksne, og det giver dig en god fornemmelse af, om dit barn er i stand til at gennemføre turen alene. Det samme kan du gøre med jeres gåture: Lad dit barn gå forrest og forklare dig, hvad I nu skal.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du dit barn at cykle

Stil eventuelt nogle spørgsmål, og lad dit barn ‘rette’ dig og forklare det rigtige. Du kan også aftale med din partner, en bedsteforælder eller en ven af familien, at han eller hun skal være jeres trafikfotograf i en time og tage billeder af jer, mens I er ude på en spadseretur i trafikken. For eksempel kan han tage billeder, hver gang I stopper op og skal tage en beslutning, eller når I gør noget forkert eller rigtigt.

Trafikbillederne bliver sjovere for dit barn, når hun selv er med på dem. Når dit barn har været igennem alle øvelserne – og Anne Tjell understreger, at der er brug for mange, mange gentagelser, før alt sidder fast – bliver det forhåbentlig en lille smule lettere at sende din verdensmester af sted på egen hånd.

LÆS OGSÅ: 3-8 år: Dit barns motoriske udvikling