Gravid uge 15: Har du fået de berømte cravings?
Du er gravid uge 15 og kan måske begynde at mærke liv, hvis du har været gravid før. Det er også nu, du måske begynder at få de berømte cravings.
Stikker det i siden af underlivet, og er du begyndt at crave en helt bestemt chokoladebar fra Netto? Måske døjer du også med krampe i benene, bedst som du har lagt dig til at sove?
Du er gravid uge 15, og det er alt sammen helt normale tegn på, at dine hormoner raser, og din gravide krop arbejder hårdere end nogensinde før. Lyt til det, den fortæller dig - du kender din krop bedre end nogen anden, og føles noget forkert, skal du kontakte din læge eller jordemoder.
I maven øver baby sine bevægelser, og dit foster kan nu lave flere forskellige ansigtsudtryk. Babys udvikling er i rivende fart - og det kan du sikkert mærke til, mor.
I denne uge måler fostret cirka 13 cm og vejer omtrent 100 gram.
Gravid uge 15: Din krop
Det er stadig meget tidligt, men hvis du har været gravid før, kan du måske mærke liv allerede nu. Bevægelserne føles som små bobler eller sommerfugle i maven og kan let forveksles med en rumlen fra tarmene. Måske tror du bare, at det er forstadiet til en prut.
Er du førstegangsfødende, vil du først mærke liv senere i din graviditet, fordi du endnu ikke ved, hvad du skal mærke efter. Hvornår afhænger blandt andet af, hvor moderkagen er placeret, om fosteret sparker mod dit maveskind eller mod din rygsøjle, og hvor aktivt fostret er. Er du gravid for første gang, er det meget normalt, at du først mærker liv omkring 18. til 20. graviditetsuge, og først fra uge 24, skal du mærke liv hver dag.
Gravid uge 15: Din baby
Babys udvikling er stadig i rivende fart, og når du er gravid i uge 15, træner dit barn dagligt sine muskler. Bevægelserne er ikke længere ufrivillige, men koordinerede – måske kan du mærke de kraftigste bevægelser? Fostret bevæger sig i spjæt, sparker og slår måske også kolbøtter. På nuværende tidspunkt vil junior nok også ligge og sutte på sine fingre. Generelt er der fart på inde i maven, men da fosterets muskelkraft stadig er svag, og da fostervandet virker dæmpende, er det ikke sikkert, at du kan mærke det.
Har du hørt rygter om, at fostret kan blive kvalt i navlestrengen, kan du ånde lettet op. Det er nemlig en myte. Baby vikler sig nemlig ind og ud af navlestrengen mange gange i løbet af graviditeten.
Når du er gravid uge 15 har også ansigtet fart på, og dit foster kan nu både lave grimasser og flere forskellige ansigtsudtryk, åbne munden og presse læberne sammen. Baby kan dog endnu ikke åbne øjnene.
Organudviklingen er nu mere eller mindre fuldført, og fingeraftryk begynder at tage form. Fostret i livmoderen ligner på mange måder en miniature-baby nu - men barnet kan endnu ikke overleve fødslen.
Gravid uge 15: Tegn på graviditet
Det er ikke ualmindeligt at få en enorm lyst til bestemte madvarer, når du er gravid uge 15. Det skyldes, at de ændrede hormonniveauer i din krop kan påvirke, hvad du synes smager godt og dårligt. Måske er du pludselig blevet besat af bananer eller hvidt brød med ost?
Du har måske også stikkende smerter langs siden af maven, og heller ikke det skal du bekymre dig om. Det er blot et tegn på, at de bånd (ligamenter), der holder din livmoder på plads i bækkenet, giver sig, i takt med at livmoderen vokser.
Mærker du kramper i benene – især om natten? Det skyldes, at dine lægmuskler trækker sig sammen, når du er gravid, og at dit blod cirkulerer langsommere end normalt. Der er ingen god forklaring på, hvorfor nogle generes af lægkramper, mens andre ikke gør, men man mener, at det måske kan hænge sammen med et lavt niveau af magnesium i dit blod.
Det skal du vide om uge 15
Sover du dårligt?
Din mave er endnu ikke særligt stor – selv ikke, hvis du har været gravid før – men måske fylder den allerede så meget, at det går udover din søvn. Maven kan du ikke sove på længere, og måske begynder kroppen at værke, hvis du ligger på siden. Prøv dig eventuelt frem med en pude mellem knæene. Mange oplever nemlig, at det kan være rart, når bækkenet bliver rettet op.
Sov også gerne på venstre side i graviditeten. Det siges, at den sovestilling ikke påvirker de store blodkar, og at der derfor er god blodtilstrømning mellem dig og din baby. Sover du bedst på højre side, kan du også roligt gøre det.
Måske fylder tanker og følelser også i dit hoved. Tal gerne med din jordemoder eller en anden fortrolig, hvis det bliver for meget.
Sundhedstips
6 gode råd om mad og drikke, når du er gravid uge 15
Fisk: Fisk er sundt for din gravide krop og dit foster, da de er rige på omega-3-fedtsyrer, D-vitamin, selen og jod. Hold dig fra tun, sværdfisk, fiskelever, haj, sæl og store ferskvandsfisk, da de typisk indeholder store mængder af tungmetaller. Vælg i stedet fisk som laks, makrel, sild, torsk, rødspætte, sej, fiskerogn, rødtunge, skrubbe, kuller og kulmule. Du må også gerne spise 1 dåse tun om ugen, da indholdet af tungmetaller her er mindre end hos store tunfisk.
Drikke: Vand er det bedste, du kan drikke. Drik også gerne 1-2 glas mælk om dagen, da kalcium er med til at udvikle barnets skelet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder dig fra alkohol og makimalt drikker 2 kopper kaffe – hvilket svarer til 200mg koffein – om dagen.
Grøntsager: Spis grøntsager i alle regnbuens farver, da det sikrer en god sammensætning af de vitaminer og mineraler, du og dit foster har brug for - herunder kalcium, folinsyre, kostfibre og jern. Spis 600 g frugt, bær og grønt hver dag - f.eks. fordelt på 2-3 stykker frugt og 300 gram grøntsager.
Kød: Magert kød, kylling, bønner, linser og ærter er gode kilder til protein for dig og din baby. Kød er også en god kilde til jern og flere andre næringsstoffer. Gravide kan spise alle slags kød, så længe det er gennemstegt eller gennemkogt.
Snacks: Tørret frugt, mandler og smoothies er sund hyggemad, der kan dæmpe trangen til noget sødt. Vælg også gerne tørret frugt, som ikke er tilsat sukker.
Til dig, der venter tvillinger
Ligesom ét-barns-gravide ikke skal spise for to, skal du heller ikke spise for tre.
Generelt gælder der de samme regler om kost for tvillingemødre som for alle andre gravide, og det handler altså derfor om at spise sundt, varieret og efter de generelle kostråd. Det samme gælder for de kosttilskud, du skal tage i graviditeten.
Hvis din graviditet forløber ukompliceret, kan du også holde dig aktiv med lette motionsformer som f.eks. svømning eller yoga. Styrker og bevæger du kroppen, kan det nemlig være med til at forebygge smerter. Har du tendens til plukveer, eller er du på anden vis besværet, kan din jordemoder eller læge hjælpe dig.
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn