Sponsoreret indhold

Motion for hele familien

Kom op af sofaen – sjov motion for hele familien

Får dit barn motion nok? Eller bliver det til for mange timer foran computeren eller fjernsynet?

Motion og fysisk aktivitet er vigtigt både for kroppen og den mentale sundhed, og vil du gerne have dit barn til at røre sig, er det vigtigt at de voksne viser vejen og gør motion til en familieaktivitet.

Flere og flere børn bevæger sig for lidt, og mange er i betydeligt dårligere form end tidligere. Faktisk lever to ud af tre 11-15 årige ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bevæge sig 60 minutter hver dag. Udover at få for lidt motion, er mange børn også overvægtige, og både den manglende motion og for mange kilo på sidebenene kan få konsekvenser for dit barn på sigt, hvis der ikke bliver taget hånd om det i tide.

Faktaboks

7 tips til sjove familieaktiviteter

 Gå en tur

En gåtur i skoven, ved stranden eller i byens mange parker er både smuk naturoplevelse og en sjov aktivitet, hvor hele familien kan være sammen.

 Der findes efterhånden mange træningslegepladser eller outdoor fitness centre, hvor hele familien kan være med. Det kan være noget med forhindringer og klatrereb, som udfordrer kroppen samtidigt med, at det er sjovt.

 Stå på skøjter

Ungerne vil elske en rask skøjtetur på en af de mange skøjtebaner, som er hyggelige at benytte. Mange er oplyste, og der er mulighed for at leje skøjter.

 Tag i svømmehallen

Svømmehallen er populært, hvis vejret ikke er til udendørs aktiviteter. Mange svømmehaller byder på vandlegepladser med aktiviteter for børnene og baner for forældrene.

 Find cyklen frem

Udnyt weekenden og tag på en familieudflugt på den tohjulede. Der findes masser af gode ruter med gode sights og aktiviteter for ungerne.

 Tag ud at klatre

I kan også tage ud at klatre. Rundt omkring i landet findes klatrecentre og flere steder tilbyder kombinerede familiehold og introhold, hvor instruktørerne sørger for sikkerheden.

 Aktiv transport

Få mere aktivitet ind i hverdagen ved at gå med de mindste til børnehaven eller følg dit barn i skole på cykel, inden du selv skal afsted på arbejde

Motivationen og incitamentet for at børn er fysisk aktive skal komme fra forældrene, og derfor er det ikke dit barns eget ansvar at sørge for at få tilstrækkeligt med motion. Ligesom det er vanskeligt at lære børn, at de ikke skal ryge, hvis du selv ryger, eller spise sundt, hvis du ikke går op i sund og varieret kost, er det også svært at overbevise dit barn om, at det skal dyrke motion, hvis du selv har svært ved at komme i træningstøjet.

Spar op på sundhedskontoen

Gør motion til familieprojektDesuden stimulerer bevægelse børns motorik, så de har lettere ved at koncentrere sig og lære nyt. Motion og fysik aktivitet forbedrer også det mentale helbred og bidrager bl.a. bedre humør, forbedret søvn og større livsglæde. Fysisk aktive børn har ofte også bedre selvværd, større selvtillid og flere sociale relationer og føler sig mindre ensomme end inaktive børn.Hvis dit barn skal være mere aktivt, kan det være en god ide, at gør motion til et familieprojekt. Det betyder nemlig meget for børn, om du sætter dig på din flade, mens de er aktive. Og der er masser muligheder for at lave noget aktivt sammen, som alle har det sjovt med.I kan f.eks. spille fodbold sammen i gården, lave en forhindringsbane på legepladsen eller hoppe i trampolin sammen i haven. På den måde får både børn og voksne glæde af motionen og samtidigt får I nogle sjove og aktive stunder sammen som familie. Overvej hvilke aktiviteter I kan lave sammen for at få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen. Det behøver hverken at være dyrt eller tidskrævende.

Faktaboks

Så meget skal dit barn bevæge sig

Børn og unge mellem 5-17 år skal være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. Derudover skal børn 2-3 gange om ugen lave aktiviteter, der fremmer og vedligeholder deres kondition, muskelstyrke, bevægelighed og knoglesundhed, f.eks. ved aktiviteter med høj intensitet af 20-30 minutters varighed.

Kilde: Sundhedsstyrelsen