Sommerferie med børn: Her er 7 danske øer, der er et besøg værd
Intet slår en sommerferie herhjemme – hvis solen altså skinner. Vi krydser fingre for vejret og giver dig en guide til ø-ferie i Dannevang, hvor hele familien kan hygge.
1. Børnefamilier og Tåsinge: Morten Korch-idyl
Er du dus med himlens fugle? Hvis ikke, så bliver du det sikkert på Tåsinge. Selv Morten Korch ville gå i selvsving, hvis han slog feriestængerne ned her. Der er bindingsværksidyl for alle pengene, og små, hyggelige landsbymiljøer med æbleplantager og flotte fynske haver kan få de fleste byboere til at udbryde “Ihhh” og “åhhh”, hver gang man runder et gadehjørne eller en landevej.
Bliver børnene ikke imponerede? Så tag dem med til Valdemars Slot, for her har rigtige prinser og prinsesser boet.
Øens største by, Troense, huser en hyggelig købmand, der drives af frivillige for at få det hele til at løbe rundt. Og bedst af alt: de sælger is fra Skarø mejeri. Smag den! Helst flere gange, ikke?!
Hvor: Tåsinge i det Sydfynske Øhav.
2. Børnefamilier og Marstal: Den historiske
Gule rapsmarker, farverige strandhuse og 1700-tallets bindingsværksidyl, der ligefrem skriger efter at komme på Instagram. Helst med isspisende børn foran - #ærøisen selvfølgelig! Så er der dæleme dømt Danmarksferie!
Vinderstranden er formentlig Vester Strand uden for Ærøskøbing – med mindre du kommer fra Marstal. Så vil du nok pege på Erikshale.
Prøv dem begge (og Søby Strand nu I er i gang) og vurdere selv. Husk et fiskenet til ungerne – hvem ved, måske bider krabberne på.
Alt ved siden af Ærø er vand, som øens slogan lyder. Er det ikke grund nok til at booke sommerferien her?!
Tip: Busserne på øen er gratis.
Hvor: Ærø i det Sydfynske øhav.
3: Børnefamilier og Fanø: Verdensarven
Vadehavet, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, er en god nok grund til at vælge Fanø som feriemål. Besøg Nationalpark Vadehavet for naturen er et oplagt omdrejningspunkt for feriens aktiviteter. Lær om tidevandet, tag en tur i sandørkenen, pluk selv muslinger eller led efter rav i vandkanten på øens smukke strande.
Tag også børnene med til Skovlegepladsen i Fanø klitplantage. Her kan de lege Robin Hood i Sherwoodskoven eller læse Den Grimme Ælling eller andre eventyr af H.C. Andersen i Eventyrskoven. Du finder både grill og bålpladser – så husk picnickurven og køletasken.
Den største legeplads på Fanø er imidlertid stranden! Hop i bølgen blå lige mellem Fanø Bad og Rindby Strand, for her er stranden særligt bred. Syd for den såkaldte buggy-strand, hvor surferne hænger ud, begynder stranden at blive smallere, og her er der gode chancer for at finde rav.
Hvor: Fanø ved Vesterhavet.
4: Børnefamilier og Fur: Fur er fin!
En kuperet lille ø med moler- udgravninger, der gør landskabet bakket, og rent faktisk gør det muligt at finde fossiler i de stejle skrænter. Det må kunne lokke et par eventyrlystne drenge og piger med på slentretur. På trods af det kuperede terræn, er det oplagt at indtage Fur på cykel. Øen er nemlig kun 22 km2 stor.
Når sulten melder sig, er det let at finde noget lækkert. Prøv f.eks. bryghusets egen restaurant eller cafe På Herrens Mark (vælg boghvedepandekagerne!), som også huser et mandemuseum.
At spise is på havnen og et slag minigolf kan også anbefales ligesom en tur til Troldestenen og den røde Sten på øens nordkyst, som altid lyser rødt, fordi den vaskes af det salte vand, der får jernindholdet til at ruste.
Hvor: Fur i Limfjorden
5: Børnefamilier og Samsø: Kartofler og kickflip
Cirka en times sejlads – uanset om du sejler fra Odder i Jylland eller Kalundborg på Sjælland. Samsø er let-tilgængelig fra både Øst- og Vest-Danmark.
Her finder du – ud over de berømte Samsø-kartofler – intet mindre end verdens største labyrint. Spørg bare Guiness World Records , men hold godt fast i børnene, for det er let at fare vild.
Tag børn med krudt i rumpetten med til øens betonstøbte skatepark, hvor der er plads til alle; nybegynderen, der stille vil trille rundt på sit bræt og den garvede, der kan ægte skatetricks. Det er gratis, og der er hængekøjer, kære forældre, så tag bare en slapper.
I Falkecenter Samsø kan du møde ægte rovfugle på nærmeste hold: både ørn, falk og hornugle – hvis du tør, kan du endda få lov at holde en af dem! Skal der bare en god leg i gang, så overvej lige Samsø Tarzanbane – en sjov, anderledes og udfordrende legeplads. Skal det gå lidt roligere for sig, så tag til Ballen Havn og fang krabber. Du kan låne redningsvest hos det maritime aktivitetscenter Landkrabben. Husk fiskenet!
Hvor: Samsø i Kattegat
6: Børnefamilier og Bornholm: Den hypede
Tag din egen lille Krølle- Bølle i bæreselen og sejl til Bornholm, for det er som bekendt ’Den dejligste ferieø‘. I hvert fald hvis man spørger Far til fire – og en stor del af landets kreative klasse. Måske er det sildene (de røgede af slagsen) og de nye gourmet-spisesteder, der lokker turisterne. Måske er det strandene, hvor familiens badeglade kan slå sig løs.
Prøv for eksempel Hullehavn, Balka, Sandvig, Sandkås og selvfølgelig Dueodde Strand, der går for at være en af Europas bedste sandstrande.
Måske er det Hammershus Slotsruin. Måske er det Sandvig Is kalas og Fru Petersens kager og boller (find caféen lige uden for Østermarie).
Hvis din børneflok er i skolealderen, vil de sikkert være ellevilde med Bornholms Middelaldercenter, hvor de kan skyde med bue og pil og opleve tilværelsen som bornholmsk bonde omkring år 1400.
Bo på Nordlandet, hvis du vil mænge dig med de mest tjekkede herhjemme – og hvis kontoen tillader det.
Hvor: Bornholm
7. Børnefamilier og Læsø: Den underspillede
Du skal et godt stykke op i Nordjylland for at komme til Læsø. Til gengæld er det både køre- og sejltur værd, for øen i Kattegat er skøn, underspillet, finurlig – og vinder ved bekendtskab.
Tag for eksempel til Læsø Saltsyderi og syd jeres eget salt. Er ungerne ikke med på den, så bestik dem med pandekager fra saltsyderiets eget pandekagehus.
Er I mere til søgang end salt, så hop ombord på passagerfærgen Seadog, der tager jer med på sælsafari – eller spot de søde sæler fra en af de mange hvide sandstrande – måske er I endda heldige at få stranden (næsten) for jer selv.
Tag cyklerne med, hvis I er de aktive typer. Smut ned på havnen efter jomfruhummere til aftenens måltid og kig op, når I går hjemad: de særlige tanghuse på Læsø vidner om en tid i krise, men har faktisk vist sig at holde i hundredvis af år.