Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

Hvornår er det bedste tidspunkt at gå fra tre til fire? Bliv klogere på, hvad aldersforskellen mellem dine børn kan komme til at betyde for både børnene og jer.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 28. oktober 2014. Efter aftale med børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Din førstefødte har dårligt forladt livmoren, før spørgsmålet begynder at spøge. På et tidspunkt har du nok hørt det så mange gange, at du har lyst til at skrige! For måske har I længe arbejdet på en toer, måske er den allerede på vej, eller måske vil I vente.

En graviditet kan selvfølgelig sjældent planlægges, men de fleste har alligevel en ide om, hvornår næste søskende skal komme. Og det kan have stor betydning for din førstefødte og jeres familie som sådan, hvor stor – eller lille – aldersforskellen bliver.

De første vigtige tre år

Der er selvfølgelig ikke noget rigtigt eller forkert tidspunkt at få nummer to på, for det kommer, når det kommer. Der er fordele og ulemper ved enhver alder, men i de første tre år har dit barn rigtigt meget brug for dig, og det kan være svært for ham at give plads til en lille ny.

“Der sker så meget i de første år, og dit barn går fra at være et hjælpeløst lille væsen til et selvstændigt individ, der kan og vil alt selv. Hvis han får lov at have mor og far alene i disse vigtige år, vil han psykologisk være mere klar til at tage imod nummer to", siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser. Du har måske en etårig vildbasse, der er super parat til at blive den store eller en forsigtig treårig, der for alt I verden ikke vil dele mor og far med andre endnu. Kig på dit eget barn, og vurdér, hvor klar han er.

Forstå din treårige

Hvis der bliver tre år mellem jeres børn, vil mange ting være nemmere i forhold til at få dem tæt på hinanden. Den store vil så småt være renlig, og han kan hjælpe med at spise og tage sit tøj på. Det kan også være nemmere for søskende med tre års forskel at lege sammen. Den store har lært at dele sit legetøj, og legene er så enkle, at den lille kan være med.

“Den treårige har også et sprog, så du kan kommunikere med ham om familieforøgelsen. Når baby er der, kan du lade ham være med til bleskift og madning, så han ikke føler sig skubbet til side,” råder Margrethe Brun Hansen.

For som ethvert andet barn kan din treårige blive jaloux. Han har jo oplevet at have dig for sig selv, men så kommer der en ‘konkurrent’ og vælter ham af pinden!

“Alle små førstefødte vil tænke: ‘Vil I stadig have mig?’ og være bange for, at der ikke er plads til dem mere. Men din treårige vil lettere kunne slippe dig, da den symbiotiske tilstand mellem jer er ved at være ovre.”

Problemet kan opstå, hvis den lille ny ankommer midt i børnehavestart, da det betyder meget for den nybagte storesøster eller storebror, at alt er, som det plejer.

“Så vil det være en god ide at tage ferie eller trække på bedsteforældre, så der er en voksen til at hjælpe den store med at blive sluset langsomt ind i den nye institution,” råder børnepsykologen.

To lige efter hinanden

Hvis du får dine børn med mindre end 24 måneders mellemrum, kalder man dem for pseudotvillinger, og det er både en gave – og benhårdt arbejde.

“Det er hårdt med to blebørn, der skal have hjælp til alting. Det kan også være svært for den ‘store’, der tidligt skal afgive sin suverænitet over mor og far,” siger Margrethe Brun Hansen. “Det er ikke nemt at forberede et så lille barn på en baby, men det er en god ide at pege på maven og kigge i billedbøger om babyer eller give ham en dukke at lege med.”

Mange får pseudotvillinger, fordi de ønsker, at børnene skal få meget ud af hinanden, men det kan være svært at lege med en bror eller søster på næsten samme alder.

“Børn i alderen et til tre år leger ikke sammen, men ved siden af hinanden, og ofte kan de ikke finde ud af at deles om legetøjet, hvilket kan skabe mange konflikter,” siger børnepsykologen. “Det er dog ikke et problem at få sine børn tæt, og ofte får de et fantastisk forhold til hinanden. Du skal bare være indstillet på, at det i begyndelsen er benhårdt arbejde,” siger Margrethe Brun Hansen.

Bliv enige om barn nummer to

Det er en god ide at tale om, hvad det betyder for jeres familie at få et barn mere nu. Spørg dig selv: Kan jeg magte at have to blebørn nu? Har jeg overskud til et barn mere nu, hvor den ‘store’ er i trodsalderen?

“Det handler ikke kun om at ‘overstå’ babytiden – du skal også nyde den. Og hvert barn har krav på at blive nydt lige meget,” siger børnepsykologen.

Men al begyndelse er svær, så det vil tage tid at vænne sig til det nye familiemedlem, og det er derfor alfa og omega, at I er enige om at ville udvide familien nu.

“I skal ville det lige meget. Ellers kan det ende med, at den ene bebrejder den anden for barn nummer to, når tingene spidser til – og det kan ødelægge ethvert parforhold. Det skal være en fælles beslutning, og hele familien skal være klar til at byde lillebror eller lillesøster velkommen.”

3 myter om aldersforskel

Myte 1: Der skal gå længere tid før nummer to, hvis den første er en dreng

Delvist sandt!

Piger udvikler sig hurtigere end drenge, så hvis nummer to er en pige, kan hun komme til at overhale sin storebror udviklingsmæssigt og blive meget dominerende.

Myte 2: Enebørn bliver ofte selvcentrerede

Falsk!

Ny forskning viser, at enebørn bliver lige så sociale og engagerede i verden som børn ud af en stor søskendeflok.

Myte 3: Søskendeflok med lille aldersforskel har flere konflikter

Sandt!

Små børn under to år vil have det, andre har. Da de ikke har et så udviklet sprog, vil de typisk slå eller rive for at få det.

Faktaboks om aldersforskel

Under to år

PLUS: To små børn kan være nemmere end en treårig i selvstændighedsalderen. De kan få meget glæde af hinanden og følges ad i livet.

MINUS: Den ‘store’ kan blive frygtelig jaloux og have svært ved at slippe dig. Det er hårdt med to blebørn, der skal have hjælp til alting.

Over to år

PLUS: Du kan kommunikere med ham, og han kan mange ting selv. Han har fået sin egen identitet.

MINUS: Han kan blive meget jaloux og endda fysisk voldsom. Han er i selvstændighedsalderen, og det kan skabe konflikter.