7 lækre opskrifter med skaldyr og muslinger
Skaldyr og muslinger er rigtig sommermad. Det er let at tilberede, og så kan det nydes sammen med familie og venner på en lang sommeraften.
FRITEREDE FJORDREJER
Til 6 personer
50 g durumhvedemel
1 tsk. røget paprika
1 spsk. finthakket citrontimian
1 l smagsneutral olie til at fritere i
1 kg fjordrejer med skal
citron
Kapersmayonnaise:
1 spsk. fint hakket kapers blandet med 1 dl god mayonnaise
1. Bland mel med røget paprika og citrontimian.
2. Varm olien op i en gryde eller wok. Den er klar, når det bobler omkring enden af en tændstik.
3. Vend rejerne i melet, og friter dem i olien. Lad dem afdryppe på fedtsugende papir. Spis rejerne med eller uden skal sammen med kapersmayonnaise eller spicy dip og masser af citron.
MUSLINGE CHOWDER MED MAJS
Til 6 personer
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
50 g saltet bacon i små tern
50 g smør
300 g skrællede kartoffeltern
1 fennikel i små tern
korn fra 2 majskolber – tag en håndfuld fra til pynt
1 spsk olie
1 l sødmælk
1,5 kg hjertemuslinger
1 dl tør vermouth
1 dl fløde
salt og friskkværnet peber
rosa peberkorn, knust i morter
1. Kom løg, hvidløg, bacon og smør i en gryde, og steg det gyldent.
2. Tilsæt kartofler, fennikel og majskorn. Hæld mælken over, og kog, til kartoflerne er møre. Blend suppen, og sigt den.
3. Kom olie i en anden gryde, hæld muslingerne i, og hæld vermouth over. Læg låg på gryden. Lad muslingerne dampe ca. 3-4 minutter, til de åbner sig. Sigt suppen fra muslingerne, og kom den i kartoffelsuppen. Læg muslingerne tilbage i gryden, og læg låg på, så de holder sig varme.
4. Kog suppen op. Tilsæt fløden, og lad det koge lidt ind. Smag til med salt og peber. Anret muslingerne i skåle sammen med friske majskorn. Hæld suppen over, og drys med rosa peber.
KOGT KRABBE MED MAYONNAISE OG TOMATKOMPOT
Til 6 personer
Vand
1 dildkrone
2 spsk. salt pr. liter vand
6 krabber
1. Bring vand, dild og salt i kog i en stor gryde. Der skal være rigeligt til at dække krabberne.
2. Kom krabberne i med hovedet først. Kog dem i cirka 8-9 minutter. Lad krabberne afkøle i vandet.
3. Knus med sten, nøddeknækker eller andet, der kan give skallen et stort slag. Brug fingrene til at pille kødet fra skallen med.
- - - - - - - - - -
Hjemmelavet mayonnaise
2 pasteuriserede æggeblommer
ca. ½ tsk. salt
2 dl solsikkeolie
1 spsk. frisk citronsaft
friskkværnet peber
__________
Kom æggeblommer i en skål med salt. Tilsæt olien i dråbevis, mens der piskes kraftigt. Når mayonnaisen har samlet sig, tilsættes citronsaft i dråbevis, mens der stadig piskes. Smag til med peber.
- - - - - - - - - -
Tomatkompot
500 g små, meget modne tomater
3 spsk. olivenolie
1 spsk. æblecidereddike
1 spsk. sukker
flagesalt
Skær tomaterne i halve, og læg dem tæt i en lille bradepande. Kom olie, eddike, sukker og salt over, og stil dem i ovnen i en lille time ved 150 grader. Rør dem sammen i en lille skål, og server sammen med krabberne.
JOMFRU HUMMERE ASIAN STYLE
Til 6 personer
12 jomfruhummere
1 l smagsneutral olie, f.eks. jordnøddeolie
saften af 1 citron, samt 1 citron i både
1 tsk. sorte sesamfrø
Marinade:
1 spsk. sesamolie
1 spsk. olivenolie
1 spsk. fish sauce
1 spsk. mild soya
1. Rør ingredienserne til marinaden sammen, og fordel hen over jomfruhummerne. Masser marinaden ind i dem med hænderne.
2. Opvarm olien i en gryde. Den er klar, når den bobler omkring enden af en tændstik. Steg jomfruhummerne sprøde et par stykker ad gangen i den varme olie. De skal bare have 2-3 minutter.
3. Tag hummerne op, og læg dem på fedtsugende papir. Pres saften af en citron over dem, og drys med ristede sorte sesamfrø. Server med mayonnaise – som du evt. kan røre med citronskal, hakket frisk koriander og frisk ingefær, for at forstærke det asiatiske smagsindtryk.
OVNBAGTE MUSLINGER MED SPICY DIP
Til 6 personer
1 kg blåmuslinger
1 kg hjertemuslinger
friske urter: timian, bredbladet persille, løvstikke, kørvel
1 tsk. stødt piment d’Espelette (eller alm. tørret chili)
to fed hvidløg, knust med kniven
ca. 3-4 spsk. olivenolie
1 dl hvidvin
1 dl tør sherry
salt og peber
Spicy dip:
2 dl cremefraiche
1 dl mayonnaise
1 tsk. piment d’Espelette (eller alm. tørret chili)
1 knivspids cayennepeber
1 tsk. tomatkoncentrat
flagesalt og peber fra kværn
saft fra ½ citron
1. Rens muslingerne, og kasser dem, der ikke lukker sig. Læg dem i en bradepande. Fordel urter, piment, hvidløg og olivenolie henover.
2. Hæld vin og sherry over, og krydr med salt og peber. Pak bradepanden ind i stanniol, den skal være helt lukket, så dampen ikke kan slippe ud.
3. Stil bradepanden i ovnen ved 220 grader, og bag muslingerne i 20 minutter. Tjek, om de har åbnet sig, ellers skal de have lidt mere.
4. Rør alle ingredienserne til dip sammen. Vend muslingerne rundt i bradepanden, og server med det samme med spicy dip.
NORDISK SKALDYRS PAELLA
Til 6 personer
2 spsk. olivenolie
½ kg blåmuslinger
6 jomfruhummere
12-18 store rejer med skal
1 dl hvidvin
100 g smør
2 skalotteløg, fint snittet
2 fed hvidløg, fint snittet
5 dl perlebyg eller speltkerner
1 l kogende varm muslingefond eller fiskefond (købes færdig hos fiskehandleren)
salt og peber fra kværn
et stort bundt frisk dild
evt. ærteblomster og skud til pynt
1. Kom olien i en dyb pande, tilsæt skaldyrene og vinen, og lad det lige koge op. Sigt væden over i en skål. Læg skaldyrene og muslinger i et fad, og dæk med stanniol.
2. Kom smør på panden, og steg løg og hvidløg gyldne. Kom perlebyg ved. Hæld den sigtede vin over, og lad kernerne absorbere væsken. Kom lidt af muslingefonden ved, og lad kernerne absorbere det. Fortsæt, indtil kernerne er møre, de skal stadigvæk have lidt bid.
3. Smag til med salt og peber. Tilsæt skaldyrene, og lad dem lige varme igennem. Drys med masser af dild, og server. Pynt evt. med ærteskud.
GRILLEDE MAJS MED FLAGESALT OG SMELTET SMØR
Til 6 personer
Kog majskolberne i letsaltet vand i 5 minutter. Dryp af i en sigte, og læg kolberne på grillen. Vend dem, indtil de er jævnt grillet, og server med masser af smeltet smør og salt
TILBUD: 3 numre af BoligLiv + Green Kitchen Stories
► SE OGSÅ: 4 opskrifter med smag af dansk sommer
► SE OGSÅ: 2 sommerfavoritter med fisk
► SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mission musling