Opskrifter: Sommerlækre børneklassikere
Vrid det sidste ud af sommeren med disse opskrifter på børneklassikere til en varm, doven dag, inden grillpølserne kalder om aftenen.
Der er bare visse retter, der SMAGER af sommer – og samtidig storhitter hos børn! Vi har samlet nogle af de bedste børneklassikere, som du kan servere på en varm sommerdag (eller når I senere på året trænger til at mindes de hede dage i solen).
MORGENBAKKE
KOLDSKÅL MED HJEMMELAVEDE KAMMERJUNKERE, FRISKPRESSET JUICE OG BOLLER MED HINDBÆRMARMELADE
KOLDSKÅL (4 pers.)
Det skal du bruge:
8 pasteuriserede æggeblommer
8 spsk. sukker
2 spsk. vaniljesukker
1 l kærnemælk
2 spsk. citronsaft
Kammerjunkere
125 g smør
275 g hvedemel
100 g sukker
reven skal af 1 økologisk citron
1 tsk. bagepulver
½ dl mælk
1 æg
Sådan gør du:
Pisk æggeblommer, sukker og vanilje grundigt, til sukkeret er opløst. Tilsæt kærnemælk, og pisk let. Smag til med citronsaft. Stil koldskålen på køl, mens I bager kammerjunkerne (hvis I ikke orker at bage selv, kan I også bare smutte en tur til købmanden efter en pose).
Skær smørret i små firkanter, og rør det sammen med melet. Bland sukker, citronskal og bagepulver i. Pisk mælk og æg sammen, rør det i dejen, og ælt. Rul dejen til ruller, og skær dem i stykker på ca. 1 cm. Bag de små kager på en bageplade i 10 min. ved 225°. Tag dem ud, skær dem igennem, og læg dem tilbage på pladen med skærefladen opad. Bag færdig i 5 min.
SOLSKINSBOLLER (12 stk.)
Det skal du bruge:
150 g smør
2 dl vand m. brus
½ tsk. salt
50 g gær
2 æg
10 dl hvedemel
3 spsk. sukker
æg til pensling
Sådan gør du:
Smelt smørret, hæld det i en skål, og tilsæt vand og salt. Rør gæren ud i blandingen, og rør æggene i et ad gangen. Tilsæt mel og sukker, og ælt dejen let. Lad den hæve i 30 min. Slå dejen ned, og form ca. 12 boller, som hæver på en bageplade i 20 min. Pensl bollerne med æg, og bag dem i 10 min. ved 225°.
HINDBÆRMARMELADE
Det skal du bruge:
500 g hindbær
275 g sukker
Sådan gør du:
Bland bær med sukker i en gryde. Bring blandingen i kog ved svag varme, og lad det simre 5-10 min. under omrøring. Kom syltetøjet i skoldede glas med tætsluttende låg.
FROKOST
RUNDTENOMMER AF HJEMMEBAGT RUGBRØD MED ÆGGESALAT, TORSKEROGNSSALAT OG KARTOFLER MED MAYO
ÆGGESALAT MED HYTTEOST OG KARSE
Det skal du bruge:
4 æg
1 bæger hytteost
karry
salt
peber
karse
Sådan gør du:
Kog æggene, lad dem køle af, og mos dem med en gaffel. Rør hytteosten i, og smag til med karry, salt og peber. Pynt med karse.
TORSKEROGNSSALAT MED TOMAT OG AGURK
Det skal du bruge:
1 dåse torskerogn
2 spsk. yoghurt
2 spsk. mayonnaise
salt
peber
lidt purløg
1 tomat
¼ agurk
Sådan gør du:
Mos torskerognen med yoghurt og mayonnaise. Smag til med salt, peber og purløg. Skær tomat og agurk i fine strimler som pynt.
HURTIGT RUGBRØD
Det skal du bruge:
50 g gær
1 dl lunken vand
4 dl kærnemælk
300 g rugmel
200 g hvedemel
200 g grahamsmel
1½ tsk. salt
50 g knækkede rugkerner
Sådan gør du:
Opløs gæren i det lunkne vand. Lun kærnemælken, og tilsæt den med mel, salt og kerner. Gem en smule af hvedemelet til æltningen. Ælt dejen godt, og stil den til hævning i 2 timer. Ælt dejen igennem på et melet bord, og læg den i en smurt form, hvor den efterhæver 1 time. Pensl brødet med vand, og bag det i 1½ time ved 175°.
KARTOFFELMAD MED HJEMMERØRT MAYO OG PURLØG
Det skal du bruge:
2 små nye kartofler
1 pasteuriseret æggeblomme
2 tsk. dijonsennep
2½ dl olie
1 tsk. hvidvinseddike
2 tsk. citronsaft
½ tsk. salt og purløg.
Sådan gør du:
Mens kartoflerne koger, røres æggeblomme og sennep sammen – ingredienserne skal have samme temperatur, for at mayonnaisen ikke skiller. Tilsæt olien drypvis under omrøring. Jo mere olie, jo stivere mayonnaise. Smag til med eddike, citron og salt. Pynt rundtenommen med purløg.
EFTERMIDDAG
HJEMMELAVET MARENGS MED FLØDESKUM OG SELVPLUKKEDE BÆR
MAREGNS MED BÆR
Det skal du bruge:
6 æggehvider
375 g sukker
1 tsk. eddike
friske blandede bær
2½ dl fløde
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180°. Pisk æggehviderne stive sammen med eddiken. Tilsæt sukkeret langsomt, imens du pisker. Sprøjt marengsmassen ud på bagepapir med en kagesprøjte, sæt den i ovnen, og skru ned til 120°. Bag i 40 min. Sluk for ovnen, åbn den, og lad marengsen køle af. Marengskagerne er færdige, når de er tørre.
Pisk fløden til skum, læg lidt på hver marengs, og pynt med bær. Tip! På blandt andet Plukselvfrugt.dk kan du finde gårde, der tilbyder, at du kan høste dine egne bær og frugter.