Profiteroles med hvid chokolade
Profiteroles er små franske vandbakkelser. Her er de fyldt med vaniljecreme med hvid chokolade, og sat sammen til en smuk krans. Selvom de er fyldt med den samme creme, smager de forskelligt pga. de smagfulde toppings af pistacie, hindbær og lakrids.
ca. 60 profiteroles
Total:1 time 55 minutter
Arbejdstid:1 time 30 minutter
Ingredienser
Dej til vandbakkelser:
- ¼ liter vand
- 100 g smør
- 150 g hvedemel
- ½ tsk. salt
Creme:
- 150 g hvid chokolade
- 1 stang vanilje (eller 2 tsk. vaniljepaste)
- 1 spsk. sukker
- 2 æg
- 3 dl sødmælk
- 1½ spsk. majsstivelse
- 1 dl piskefløde
Pynt:
- 150 g hvid chokolade
- 2-3 spsk. hakkede pistacier
- 2-3 spsk. frysetørret hindbær
- 2-3 spsk. lakrids eller karamelkrymmel
Sådan gør du:
- Vandbakkelser: Bring vand og smør i kog i en gryde. Drys mel og salt i, og rør kraftigt med en grydeske i 1-2 min., til dejen slipper gryden, og har samlet sig til en glat dejklump.
- Hæld dejen i en røreskål, og rør den igennem i 1-2 min., til den er let afkølet.
- Tænd ovnen på 210 grader.
- Slå æggene ud i en skål, og pisk dem sammen med en gaffel. Rør æggene i dejen lidt ad gangen. Dejen skal være blød og ikke for flydende – det er ikke sikkert, at du skal bruge al æggemassen.
- Hæld dejen i en sprøjtepose med en glat tylle (1 cm), og sæt først ca. 20 små (1½ cm) vandbakkelser med god plads imellem på en bageplade med bagepapir. Sæt derefter resten af dejen til ca. 40 lidt større (2½ cm) vandbakkelser på pladen.
- Sæt pladen på anden-nederste rille i ovnen, og bag kagerne i ca. 22 min. Ovndøren må ikke åbnes undervejs, da kagerne kan falde sammen, hvis de ikke er færdigbagte.
- Prik et lille hul i bunden af hver vandbakkelse, og sæt dem tilbage i ovnen (med hullet opad) i 3-5 min. Afkøl dem på en bagerist.
- Creme: Hak den hvide chokolade fint. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem med sukkeret. Pisk æg, mælk, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det over varmen, til det koger. Kog under omrøring i 1 min, og hæld cremen over i en skål. Rør den hvide chokolade i, og rør til den er smeltet. Afkøl cremen, og sæt den i køleskab i mindst 1 time.
- Pisk fløden til skum. Pisk cremen igennem, og vend flødeskummet i. Hæld cremen i en sprøjtepose med en spids tylle, og fyld vandbakkelserne gennem hullet i bunden.
- Pynt: Hak den hvide chokolade fint, og smelt den i en skål over et varmt (ikke kogende) vandbad. Dyp de fyldt vandbakkelser i chokoladen, og drys dem med pynt. Lad chokoladen stivne – evt. kort i køleskab.
- Anret de fine profiteroles på et fad, evt. som en krans.