Madeleines med marcipan og citron fra Hjemmet

Madeleines med marcipan og citron

De små muslingeformede kager pynter på ethvert kaffebord.

Første gang jeg smagte en madeleinekage, gjorde den ikke det store indtryk på mine smagsløg. Men den yndige muslingeform var svær at slippe, så jeg besluttede mig for at eksperimentere lidt med forskellige smagsnuancer. Det resulterede i disse små hapsere, som dog ikke er en smagseksplosion i munden, men derimod en lille, sprød og samtidig saftig sag, der er behagelig at gumle på.

Prøv også min opskrift på kransekage med lakrids TRYK HER

Det kræver en madeleineform at lave dem, men sådan én er efterhånden til at grave frem hos de fleste isenkræmmere. Og har du først anskaffet dig den, kan du f.eks. også bage små chokoladekager i den. Jeg er ved at lave en opskrift på deciderede chokolade-madeleines, så dem kan du også godt glæde dig til.

Ca. 30 stk.

Arbejdstid: 25 min. 

Bagetid: 10-12 min. (pr. plade) 

125 g smør

125 g mel

1 tsk. bagepulver

4 æg

100 g sukker

1 vaniljestang

4 spsk. græsk yoghurt

1 citron (økologisk) 

35 g marcipan

Til formen:

smeltet smør

lidt mel

Pynt:

flormelis

1. Smelt smørret.

2. Bland mel og bagepulver sammen, og sigt det i en skål.

3. Kom æg, sukker og kornene fra vaniljestangen med i en anden skål. Pisk det hvidt og skummende med en håndmikser. Tilsæt yoghurt, fintrevet citronskal og smuldret marcipan, og fold forsigtigt melet i ad flere omgange med en dejskraber. Vend til sidst det smeltede smør forsigtigt i.

4. Sæt skålen i køleskabet i ca. 20 min., til dejen bliver lidt mere fast.

5. Pensl madeleineformen med lidt smeltet smør, og drys med lidt mel (skal gøres efter hver portion). Fyld formene ⅔ med dej, og sæt dem i ovnen ved 230 grader i 5 min. Skru ned til 200 grader, og bag i yderligere 5-7 min., til kagerne er gyldne.

6. Lad kagerne afkøle et par min. i formene, vend dem ud, og lad dem afkøle på en rist. Drys med lidt sigtet flormelis ved servering.

Prøv også opskriften på mine abrikossnitter TRYK HER