Flere kvinder på Wikipedia: Vi gentager gamle mønstre, når noget går digitalt
Der er en tendens til, at gamle og kvindeundertrykkende mekanismer bliver genskabt på digitale platforme, påpeger bestyrelsesleder i KVINFO, Camilla Hersom i forbindelse med ALT.dks kampagne #flerekvinderpåwiki
Det er ikke af ond vilje, at over 80 procent af biografierne på Wikipedia Danmark handler om mænd. Men hvis kvinder skal være mere synlige på såvel Wikipedia som i offentligheden i det hele taget, kræver det en bevidst indsats.
Sådan lyder det fra Camilla Hersom, der som bestyrelsesleder for KVINFO, er begejstret for den nye kampagne #flerekvinderpåwiki, som, søsat af ALT.dk og Wikipedia, har til formål at sikre flere kvinder omtale på den danske del af verdens største online leksikon.
- Det er vigtigt, fordi al viden, vi har, viser, at vi tager bedre beslutninger til gavn for flere, hvis begge køn er repræsenteret. Wikipedia er jo et opslagsværk, et moderne leksikon, hvor man finder viden om personer, man måske skal kontakte eller udpege til noget. Her er det vigtigt at have en nogenlunde lige repræsentation af begge køn, siger hun.
Hvad tror du, forklaringen på den meget skæve fordeling kan være?
- Jeg tror ikke, at forklaringen på det er ond vilje. Der er jo ikke én person, der har siddet og besluttet sig for, at nu skal det være på denne måde. Det her viser dog, at vi stadigvæk har nogle strukturer og mekanismer i vores samfund, som gør, at medmindre vi har et meget skarpt øje på det, så bliver det altså mændene, der er overrepræsenteret i den offentlige del af verden. Og dermed også på de poster, hvor man træffer beslutninger, som også angår kvinder. Derfor skal kvinderne være repræsenteret. Og vi skal være opmærksomme på, at de her mekanismer går i gang.
LÆS OGSÅ: Kom til tasterne, kvinde: Sådan opretter du nye personer i Wikipedia
Ludersporet på SoMe
Ifølge Camilla Hersom er der en tendens til, at nogle af de mekanismer, som har været med til at undertrykke kvinder historisk - eller i hvert fald forhindre dem i at komme frem - finder nye muligheder, når verden bliver digital.
- Et godt eksempel er, at kvinder er seksuelt frigjorte i Danmark. De fleste mener, at kvinder har ret til et sexliv på deres egne præmisser. Men læg mærke til, hvad der foregår på de sociale medier med billeddeling og udskamning, hvor kvinder lynhurtigt bliver omtalt i et ”luderspor” på en helt anden måde end mændene. Der er en mystisk tendens til, at vi reproducerer gamle mønstre og mekanismer, når noget bliver digitalt.
KVINFO blev i sin tid etableret med det formål at synliggøre kvinder i kunst, kultur og videnskab. Initiativet kom fra Nynne Koch i 1964. Hun var ansat på Det Kongelige Bibliotek og lavede sit eget kartotek over kvinderelevant litteratur.
- Og nu har vi et andet opslagsværk, Wikipedia, som folk skriver af egen fri vilje, hvor kvinder er stærkt underrepræsenterede. At få kvinder med kræver stadig en bevidst indsats, lyder opfordringen fra Camilla Hersom.