Misundelse - en kvindesygdom?

Derfor gør Facebook os misundelige

Den er grøn, gul, grim og sikkert ikke noget, du er specielt stolt over at føle. Men du er ikke alene. Hele 94 procent af ALT for damernes læsere kender til at være misundelige. Er du en af dem, får du her psykolog Camilla Holsts bud på, hvordan du bruger den til noget positivt. Og du får masser af historier om, hvad der kan trigge følelsen hos andre kvinder.

Misundelse er en grim ting. Og til og med en af de syv dødssynder. Og når du er misundelig, overser du alt det gode i dit eget liv og stræber i stedet efter at få noget af det, som andre har. Men ikke desto mindre kan veninder, kærester, kolleger og kendte mennesker lynhurtigt vække vores indre utilfredshed med os selv og vores liv, når vi hører om deres lykke. Alt fra andres glamourøse garderober til velopdragne vovser og bedårende børn kan puste grå skyer ind over alt det, der for et øjeblik siden funklede i vores eget liv.

Men er misundelse kun en flov følelse, som vi skal undertrykke, eller har den et andet og mere positivt formål i vores liv? Vi har fået psykolog Camilla Holst til at guide os til, hvordan vi kan lære at leve med følelsen, som 94 procent af jer svarer, at I kender til.

Flertallet er enige om, hvad der vækker vores misundelse – eller i hvert fald hvem. Topscorerne er vennerne – og deres harmoniske familieliv. Veninden – og hendes gode udseende (eller job) og kollegaens højere løn eller status. Ironisk nok er det de samme mennesker, som vi søger trøst hos, når vi er misundelige.

Camilla Holst om misundelse:

For manges vedkommende vækkes misundelsen, allerede når man får søskende. Når den ene føler sig forfordelt, opstår kimen til: "Du har mere end mig"-konceptet. Selv om vi nærmest fødes med følelsen, så skal vi ikke legalisere den. Misundelse er dårlig for os og skal elimineres fra jordens overflade. Det sætter os i en offerposition, hvor vi ikke bevæger os, og det giver lavt selvværd. At ønske noget godt for andre – ikke mindst vores nærmeste – er altid det bedste. Det giver også rigtig god energi.

FØL EFTER

Tristhed, lavt selvværd og flovhed er nogle af de følelser, der følger med misundelsen, og over halvdelen af jer fortæller, at I ikke taler med nogen om det eller den, der har vakt følelserne til live.

Camilla Holst om fortielse

– Måske hjælper det at gå en tur i skoven eller skrive dagbog, men det er stadig en dyrkelse af misundelsen. Mit råd er: Spyt det i øjnene. Tag din misundelse op. Tænk den, men gør noget andet, end du tænker. Altså ren kognitiv terapi: Jeg tænker, at jeg er misundelig på dig. Men jeg siger: Hvor er det fantastisk, at du har fået de nye Guccistøvler af din mand, han er sgu da sød ved dig. Hvordan er de at gå i? Det er flovt og skamfuldt at være misundelig, når du vender den på hovedet, viser du i stedet dig selv, at du er bedre værd.

HOLD DIG TIL

Hvis du tør sætte ord på din misundelse over for den, du misunder, som 11 procent gør, så kan du måske også få lidt glæde af alle de andres lykke.

Camilla Holst om at dele glæderne:

– I stedet for at drukne i selvmedlidenhed, skal vi ind på den sti, hvor vi kan sige "Ej, hvor godt for hende. Det under jeg hende. Kan det måske også give noget godt til mig?". Eksemplet med søsteren, der skal til New York, er jo lige til at efterligne og en fin måde at gøre det på.

BRUG DEN SOM DRIVKRAFT

Heldigvis forsøger 18 procent at bevare optimismen i situationen, 40 procent kommer sig over det, mens 23 procent ligefrem formår at bruge mødet med misundelsen til at ændre ting i deres eget liv, de ikke er tilfredse med.

Camilla Holst om at bruge misundelsen.

– Det er superpositivt, når man kan bruge andres lykke til at spørge "Det gik bare så godt for dig, hvordan gjorde du det?". At lade sig inspirere er meget konstruktivt, og en måde du kan hente masser af energi – også til at fortsætte den hårde træning med at holde den negative misundelse nede.

STIL DIG UNDER APPELSINTRÆET

Har du tænkt over, at det, du misunder andre, sikkert også har krævet en særlig indsats fra deres side, som har haft store omkostninger for dem? Og har du mærket efter, om du selv er klar til at yde lidt ekstra i håb om opnå noget mere af det, du ønsker dig?

Camilla Holst om vejen væk fra misundelsen

– Byt misundelsen ud med nysgerrighed. Spørg lottovinderen "Hvad vil du egentlig bruge pengene til?" Du skal tillade dig selv at nyde andres drømme. Kan du ikke det, så er det et ret sikkert symptom på, at du har det rigtig skidt og trænger til hjælp!

LUK NED FOR FACEBOOK

Flere svarer, at de undgår de mennesker, der vækker deres misundelse – andre bliver simpelthen hjemme, så vidt det er muligt. Men selv inden for hjemmets trygge fire vægge risikerer vi at vække vores lille misundelsesmonster. Det kræver bare et klik ind på Facebook eller et andet socialt medie, hvor det i dag er alt for nemt for os at følge vores omgangskreds og deres (perfekte) liv.

Læs resten af artiklen på næste side...Camilla Holst om Facebook

– Du skal vide, hvad du går ind på Facebook for. Hvis du går ind for at finde dagens guldkorn og blive inspireret er det rigtig fint. Men er du inde i en downperiode og særligt sårbar, skal du ikke gøre det. I stedet skal mærke efter og spørge: Hvad har jeg brug for at vide noget om, hvad kunne interessere mig? Sådan løfter du dig ud af det følelsesmæssige helvede og en virkelig ond cirkel.

VÆR ÆRLIG

Mange fortæller, at hvis bare de, der misunder dem noget, kendte til sandheden om deres liv, så ville de nok stoppe. Måske ærlighed og konfrontation kan udrydde misundelse? 37 procent bryder sig i hvert fald ikke om, når andre misunder dem noget. 18 procent vender det til noget positivt – for dem – og vælger at se det som en anerkendelse.

Camilla Holst om misforstået ærlighed

– Det er ikke din opgave som den, der er genstand for misundelse, at lægge låg på din lykke. Til gengæld har du måske overskud til at være noget for andre og give lidt. I andre perioder giver man ingenting, fordi man ingenting har at give. Grundlæggende er vi som mennesker heldigvis rigtigt gode og socialt bevidste.

ACCEPTER DIN (RIMELIGE) MISUNDELSE

Tænker du, at du er et lidt skidt menneske, når du ligefrem misunder andre noget? Eller findes den rimelig misundelse, som du sagtens kan dele med andre uden at skamme dig? Her er de af jeres historier, der fik os til at tænke på, om ikke det af og til er helt forståeligt og ok, hvis man bliver lidt gul og grøn i skinnet?

Camilla Holst om rimelighed

– Jeg ved ikke, om det er urimeligt at blive misundelig i de her tilfælde, men følelserne er stadig meget usunde for din mentale tilstand, og de blokerer for, at du kan fokusere på dit eget liv. Til gengæld er det rimeligt at gøre noget ved "uretfærdigheden". Det er rimeligt at sige til veninden med jobbet "Du skylder mig en middag på Noma, og det skal være med den bedste vin".

– Hvis nogen får mere i løn end dig, er det også helt rimeligt at banke ind på direktørens kontor "Hallo hallo, jeg skal lige høre, hvad er det for en BH-størrelse, man skal have for at få den løn?"

Det er helt rimeligt at handle sig ud af urimelige ting, men det er ikke rimeligt at føle sig ud af urimelige ting.

Camilla Holst om selverkendelse

– Kvinderne her begår stadig fejlen at sammenligne sig selv med andre, selv om det ender med at være kvinder, som har det dårligere end dem selv. Optimalt skal vi slet ikke sammenligne os selv med nogen som helst, men det her er trods alt lidt bedre. Vi er ude i noget, som psyken bedre kan tåle. Når vi sammenligner os med nogen, der har det dårligere end os, så er vi ovenpå og føler overskud og får måske ligefrem lyst til at hjælpe. Det er langt mere positivt og energigivende.

– Mit bedste råd til kvinden, der mister et barn, mens veninden får to, er det at bestemme sig for, hvad hun kan holde til. Hvis det er så ulykkeligt for hende, at hun ikke kan være tæt på sin veninde, så længe børnene er små, så sig ærligt "Hver gang jeg kigger på dine børn, så bliver jeg ked af det. Jeg holder rigtig meget af dig, vi må ses, når de er blevet større". Eller foreslå at ses uden børn. Det er vigtigt at være ærlig, hvis hun vil beholde veninden. Hun er nødt til at hive op i sig selv og fortælle det, som det er. Det er den kæmpe dejlige brede motorvej ud af offerrollen.

STOP MISUNDELSEN

Næste gang du misunder nogen noget, så tænk dig lige om engang. Ville du gerne bytte liv med vedkommende? Eller er der måske også minusser ved det, du lige nu og her ville ønske, du også havde. Flere af vores læsere, har oplevet at blive klogere – og mindre misundelige.