Karl-Johan Røissensten

79-årige Karl-Johan blev fyret og ville ikke på pension – så tog han en beslutning

Karl-Johan fik sit første fuldtidsjob i 1960. I 25 år var han kontorchef i undervisningsministeriet, indtil han blev fyret ved en omlægning. Vejen gik derefter over avisbud, postpud og telefon-interviewer. I dag er han 79 og kassemand – med bijob som julemand.

Karl-Johan Røissensten fra Hørsholm har altid været klar til at gå andre veje og prøve noget nyt.

Og han synes ikke, der er den helt store forskel på at være kontorchef i Undervisningsministeriet og kassemand i 365. Eller for den sags skyld tage julemandsdragt på i december og gå rundt i Glostrup Centret og glæde børnene.

"Det hele handler om at møde mennesker," siger Karl-Johan, der holder rigtig meget af møderne med andre, uanset hvor de foregår. For ham er det helsebringende, opløftende og livgivende at komme ud at virke blandt mennesker, og han kan lide at have prøvet vidt forskellige slags jobs i sit liv. Nu er han 79 og sidder to hele dage om ugen ved Kasse 1 i supermarkedet 365 på Farum Bytorv.

"Det er dejligt job, synes jeg. Man har omgang med mennesker hele tiden. Jeg sidder der otte timer og møder måske 400 kunder på en dag. Og mange af dem kender jeg jo."

Karl-Johan kender dem, fordi han sad i det tidligere Irma, som lå i samme butikslokale på Farum Bytorv. Da Irma lukkede sidste år, blev han i en alder af 78 med sit eget ord headhuntet til 365.

"Jamen jeg tænker da, de gjorde et kup," siger han og smiler i skægget.

"Og altså, så længe de kan bruge mig, og helbredet holder, så vil jeg hellere arbejde end at sidde derhjemme i sofaen hver dag. Det gør godt at komme ud."

I hele 29 år var Karl-Johan ansat i Undervisningsministeriet. Han er uddannet cand.polit., og de sidste 25 år var han kontorchef – fra 1977 til 2002.

"Det var spændende år i ministeriet. Det job var jeg rigtig glad for. Jeg var også glad for den minister, jeg havde i længst tid, Bertel Haarder, og for den departementschef, jeg havde i længst tid, Inge Thygesen. Jeg holdt meget af dem, og de kunne da også godt lide mig. Så det var nogle dejlige arbejdsår, også sammen med de medarbejdere, jeg var kontorchef for."

Karl-Johan havde blandt andet med erhvervsuddannelserne at gøre, og senere med økonomi og HR. Og det kom som mere end en overraskelse, da en større omstrukturering betød, at Karl-Johan og 28 andre i ministeriet blev sagt op på samme tid.

"Det var et chok. Jeg var tjenestemand, så jeg fik tre års løn og var jo ikke helt på bagdelen. Det var privilegeret, når nu det skulle være. Men det var et chok for mig at skulle holde op med at arbejde. Det havde jeg det rigtig dårligt med," fortæller han.

Mens Karl-Johan i ministeriet havde været vant til at sidde ved skrivebordet og formulere notater, beslutningsoplæg og betænkninger, blev en vigtig del af hans arbejdsdage nu frisk luft og solopgange.

"Jeg blev fyret midt om sommeren, og jeg havde det sådan, at et eller andet skulle der ske. Jeg så, at Jyllands-Posten søgte avisbude til at køre ud fra klokken fire til syv om morgenen, og tænkte: Hvorfor ikke? Så det gjorde jeg i et par måneder. Det var jo en god årstid – med solopgange ned til Rungstedkysten og ud over Øresund. Det var herligt."

Julemand som postbud

Nok var Karl-Johan meget udfordret af at blive fyret, men han så samtidig på de lyse sider, og i dag siger han stadig "ja tak" til de oplevelser og muligheder, som livet og dets uvilkårlige forandringer giver.

Da han cyklede ud med morgenaviser i sommeren 2002, vidste han dog ikke, at han var i gang med at bevæge sig mere permanent over i helt andre brancher end den, han kom fra på ministerie-adressen Frederiks Holms Kanal 21 i København. Han kalder sig selv for "omstillingsparat".

"Altså, den største forskel er lønnen. Og den er også stor, selvfølgelig," siger han.

"Og fordi jeg ville få modregnet de tre års løn fra ministeriet, hvis jeg fik et nyt job i det offentlige, søgte jeg helt andre slags jobs, og der blev jeg så."

I de senere år har Karl-Johan ved siden af kassedagene haft sæsonarbejde som julemand. Skægget er ægte, og når han sidder ved kassen i december har han nissehue på, men det er ikke kun 365's kunder, der har prøvet at blive betjent af "julemanden"

I årene efter kontorchef-tiden og avisbud-sommeren blev Karl-Johan nemlig først postbud. Og når han cyklede rundt med breve og mindre pakker i sin røde jakke, kunne han også ringe på til sjove situationer.

"Når jeg stod uden for døren med en pakke og det her skæg og min røde postjakke op mod jul, så skete det, at konen eller manden i huset kaldte på børnene, fordi de skulle komme og se julemanden som postbud," mindes han.

En ny boldgade

Det var skægt, syntes Karl-Johan, der generelt får energi af at arbejde og møde mennesker, uanset hvad jobbet er. Efter posttiden blev han blandt andet telefon-interviewer hos Gallup, indtil han blev Irma-mand i 2008. Han har prøvet mere forskellige jobs end de fleste, og det er han på mange måder glad og taknemlig for, selv om det ikke var selvvalgt, han forlod embedsmands-rollen.

"Jeg tror, at det at prøve så forskellige jobs har givet mig en større forståelse for mange ting. Der findes jo ikke nogen jobs, som kun er nemme, og der er udfordringer i alle slags jobs."

For Karl-Johan har der også været mange glæder. I ministerietiden var han så heldig at finde sin kone Karin via jobbet. De stod med hver deres papirer i favnen foran den åbne elevator, paternosteren, på Christiansborg, og det endte med en aftale, der aldrig fik ende. Karin Røissensten, der bliver 70 år, arbejder også endnu, som madmor i en børnehave, og de to synger blandt andet i koret Øresound sammen.

Sidste år bevægede Karl-Johan sig over i endnu en boldgade som historisk interesseret forfatter med noget på hjerte, da han skrev og udgav en bog om det danske demokrati, 'Fra enevælde til demokrati'. Det har været en tilfredsstillelse for ham at se den i boghandlen, der ligger lige om hjørnet ved 365, og en glæde at gå ind og spørge, hvor mange der er solgt.

Karl-Johan bliver på arbejdsmarkedet, så længe som han kan. Formentlig bliver kassejobbet dog det sidste faste helårs-deltidsjob.

"Men man ved jo selvfølgelig aldrig, hvad der kan ske," siger han og blinker.

Bog Fra enevælde til demokrati.jpg

Bogen 'Fra enevælde til demokrati' har den historisk interesserede kassemand begået for nylig.