"I stedet for bare at kaste håndklædet i ringen, er det vigtigt at tale med sin partner først"
Sagar Constantin Bohnstedt er skilsmissebarn, blevet skilt to gange og nu gift igen. Bruddene har lært hende, at succes i parforholdet først kommer, når man bliver klar over, hvad man har med i bagagen.
Da Sagar var 13 år, vågnede hun en aften til lyden af gråd. Hun mærkede sin mave snøre sig sammen, for hun kunne høre, at det var hendes far, der sad og græd ude på trappen i villaen i Risskov. Indtil den aften havde hun aldrig oplevet hans følelses-
register spænde mellem andet end glad og vred, for i hendes familie viste man ikke tegn på svaghed. Hun gik ud til ham, og da der var gået lidt tid, fik han overbragt den forfærdelige besked: Hendes mor ville skilles.
– Det kom som et kæmpe chok, fortæller nu 42-årige Sagar.
Efter skilsmissen flyttede hendes mor i et rækkehus i nærheden, og Sagar, der blev boende i villaen med sin far og storesøster, syntes, at hun var en forræder.
– Mine forældre kunne ikke finde ud af at kommunikere. Der var ingen forklaringer, og ingen spurgte mig, hvad jeg havde brug for. Det var bare, som om det var en ny virkelighed fra det ene øjeblik til det andet. Det var rædselsfuldt.
LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de flytter sammen med en mand
Da hendes far kom og sagde, at han ville lade sin nye kæreste flytte ind i huset, gik det op for hende, hvad der egentlig lå til grund for skilsmissen: Hendes far havde været hendes mor utro.
Sagar følte sig svigtet og byggede en solid fæstning omkring sine følelser. Der skulle gå mange år, før hun endelig trængte igennem til sig selv og erkendte, at hun aldrig havde fået bearbejdet svigtet fra barndommen, der var blevet ved med at spøge som en vulkan i dvale, der venter på at gå i udbrud.
Mødet med kærligheden
Som 16-årig forlod hun Risskov. Hun rejste først rundt i Australien, New Zealand og Singapore for derefter at bosætte sig i London. Hun havde brug for at komme væk.
– Lige meget hvor jeg bevægede mig hen i verden, fulgte smerten med. Jeg kunne ikke løbe fra den, og jeg prøvede nok at undertrykke den ved at rejse. Når jeg ikke foretog mig noget, var det som at drukne i et stort sort hul, siger Sagar.
Hun havde det derfor allerbedst, når hun passede sit job på TV 2, hvor hun fik arbejde som producer, da hun vendte hjem igen. Kærligheden kunne hun slet ikke finde ud af. For det var endnu ikke gået op for hende, at problemerne bundede i en stor frygt for at blive svigtet igen.
– Jeg havde flere forhold til gifte mænd, for så var jeg sikker på, at de ikke ville have et seriøst forhold til mig. Det var et quick fix, hvor jeg i et øjeblik fik følelsen af at være god nok. Men under det lå der en enorm længsel efter at turde være i et forhold og blive elsket.
En dag fortalte hendes kvindelige kolleger om en mand, der holdt selvudviklingskurser. Han kunne noget, sagde de. Og så var han lækker. Sagar Constantin Bohnstedt blev nysgerrig. Hun opsøgte ham, og da han satte sig over for hende, kiggede han på hende med et nærvær, hun aldrig havde oplevet før. Det blev begyndelsen på hendes første længerevarende forhold.
– Vi blev tiltrukket af hinanden, fordi vi følte, at vi kunne rykke os sammen i vores personlige udvikling, forklarer hun.
I takt med de kom tættere på hinanden, kom hun også tættere på sig selv. Han lærte hende at have tillid og mærke sine følelser og behov. Hun forlod tv-branchen, begyndte at uddanne sig til terapeut og startede virksomhed med ham. På en ferie i Rom gik han ned på knæ og spurgte, om hun ville være hans for evigt. Svaret var ja.
Men som tiden gik, begyndte de at vokse i hver sin retning. Og da de havde fået deres søn, lukkede hun igen ned for følelserne og gik på kompromis med sine værdier.
Forelsket i en kvinde
Når han blev vred, frøs han hende ude, og hun vidste aldrig, hvad hun havde gjort forkert. Hun frygtede ensomheden og et liv som alenemor og klyngede sig derfor til håbet om, at forholdet nok skulle ændre sig. Men til sidst sagde hun stop, og hendes mand var enig i, at det var bedst at lade deres liv gå videre hver for sig efter fem års forhold.
– Da vi havde lært hinanden det, vi skulle, var vi ikke længere interessante for hinanden. Vi havde flyttet os som mennesker.
Selvom hun havde fået en stor indsigt i sig selv, havde hun stadig noget at lære. Hun skulle nemlig komme til at begå nogle af de samme fejl i sit næste forhold, som var til en kvinde.
De mødte hinanden på nettet, giftede sig året efter, og et par år senere blev Sagar Constantin Bohnstedt insemineret og gravid i første forsøg på en privatklinik.
– Jeg var meget afklaret i forhold til hende, for jeg havde både lært af mit tidligere forhold og min tid alene. Jeg kunne se mine egne mønstre, og jeg havde ikke lyst til at gentage dem. Jeg følte, at jeg vidste, hvad jeg ville og ikke ville.
Men problemerne kom snigende, og da den første tid med bleskift og afbrudt
nattesøvn var overstået, trådte forskellig-
hederne i forgrunden. Når de blev uvenner, kunne der gå dage, hvor de ikke talte til hinanden, selvom hun havde svoret, at hun ikke ville være i endnu et forhold, hvor man ikke kunne tale åbent om tingene. Hun begyndte igen at miste sig selv og lukke ned for følelserne, fordi hun var bange for at træde sin kone over tæerne.
Da deres søn var fyldt et år, stod hun pludselig over for den smukkeste kvinde, hun nogensinde havde mødt. Det møde fik hende til at forlade sin kone:
– Hvis det ikke var hende, jeg skulle være sammen med, så skulle jeg alligevel gå. Det var en vigtig erkendelse. Jeg kunne mærke, at jeg ikke ville gå på kompromis med mere i mit forhold.
Det endte i en dramatisk skilsmisse, hvor de kæmpede om, hvem der skulle have deres søn mest. Heldigvis havde forholdet også gjort hende klogere:
– Det gik op for mig, at jeg havde tiltrukket den samme type, for der var nogle ting, jeg endnu ikke havde lært om mig selv. Selvom jeg havde været sammen med både en mand og en kvinde, var deres reaktionsmønstre fuldstændig ens.
Men det gik også op for hende, at hendes far havde været lige sådan. Han kunne blive så vred, at det drev ned ad væggene, men ligesom hendes ekskærester sagde han aldrig, hvad der nagede ham. Hun gjorde alt for at undgå hans vredesudbrud og prøvede at være perfekt i alt, hvad hun foretog sig.
Et forhold skal berige
I dag arbejder Sagar med selvudvikling, og for nylig udgav hun bogen "YES jeg skal skilles – eller skal jeg?", hvor hun ud fra sine personlige erfaringer og erfaringer som terapeut giver gode råd til at få succes i parforholdet.
Selvom hun har oplevet tre skilsmisser, tror hun stadig på den store kærlighed, der varer resten af livet.
– Det er vigtigt at skabe det bedste fundament for et sundt parforhold. Og det gør vi ved at kigge indad og fokusere på vores følelsesmæssige ar, reaktionsmønstre og værdier, siger hun.
Trods to forliste forhold føler hun ikke, at hun har givet op for let. Hun mener, at man skal prioritere sit parforhold, men man skal også indse, når det ikke nytter at kæmpe længere.
– Jeg gider ikke være i et middelmådigt forhold, så vil jeg hellere leve et fedt liv alene. Det må selvfølgelig godt være middelmådigt nogle dage. For mig er det bare vigtigt, at man kan rumme hinanden og glæde sig på hinandens vegne. Så længe et forhold beriger og løfter os, er det værd at investere i, siger hun.
LÆS OGSÅ: Få styr på de 5 største problemer i parforholdet og undgå skilsmisse
Sagar er blevet opmærksom på alarmsignalerne, så hun ikke ender i samme fælde igen. Og hun er sikker på, at hun har lært lektien. Hun ved også, at det er vigtigt, at man gør sig klart, hvad det er, der får én til at blive i forholdet, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal gå eller blive.
– Vi skal passe på med at lukke ned for følelserne og blive for børnenes skyld, eller fordi det er trygt. Alle undskyldningerne dækker over manglende mod, siger hun og understreger, at den ubærlige tanke om at miste sin kæreste gerne skulle være det, der får én til at blive i forholdet.
– I stedet for bare at kaste håndklædet i ringen, er det vigtigt at tale med sin partner først. En snak kan få én tilbage i forholdet og betyde, at man ender med at udvikle sig i samme retning, siger hun. Dog ved hun også, at kommunikation er den allersværeste disciplin i et forhold.
– Mange forventer, at deres kæreste er tankelæser og kan gætte sig frem til, hvordan man har det, og hvad man forventer. Vi har rigtig svært ved det, fordi vi er bange for at blive afvist og føle os forkerte. Det handler ofte om, at vi bliver sat tilbage til en følelse i vores barndom, som gør ondt, siger hun og forklarer, at det først er, når man kender sig selv og sine mønstre, at man kan man ændre sig og skabe det bedste fundament for et parforhold.
Sidste år blev hun gift med den kvinde, hun forlod sin ekskone for. Det er Sagar Constantin Bohnstedts tredje ægteskab, hendes kones fjerde, og de er enige om en ting:
– Vi gider ikke flere skilsmisser!
Hvis du har besluttet dig for at blive skilt, skal du...
• Være ærlig og lade være med at snigløbe din partner ved at planlægge dit nye liv uden at give din partner mulighed for at vænne sig til tanken.
• Være opmærksom på, om du bliver fanget i dine følelsers vold. Husk, du sidder over for et menneske, du har elsket, og at I skal have det bedste ud af det.
• Lære af dine erfaringer og bruge dem konstruktivt. Se det som en mulighed for at lære dig selv bedre at kende, så du ikke gentager mønsteret i andre forhold.
Hvis I har besluttet jer for at kæmpe for forholdet, skal I...
• Starte med at blive bedre til at tale sammen og sætte ord på følelserne.
• Være enige om, at I begge vil investere i det. Sørg for at få forventningsafstemt jeres behov, og tal om jeres værdier, og hvad I hver især lægger i de ord.
• Huske at give komplimenter. Hvis du åbner op, åbner den anden også op.
Kilde: "YES jeg skal skilles – eller skal jeg?" af Sagar Constantin Bohnstedt
LÆS OGSÅ: Skilt på den gode måde
LÆS OGSÅ: Har jeg ret til samvær med mit barn?
LÆS OGSÅ: Det gør du, når du skal skilles