Lola Jensen: Derfor bør du ikke springe dette måltid over med dine børn
Ny undersøgelse viser, at under halvdelen af alle familier samles om morgenmaden hver morgen. Men faktisk er den fælles morgenstund et vigtigt samlingspunkt for familien, mener familievejleder Lola Jensen. Og det skyldes især én ting.
Det er næsten et billede på ren idyl: En familie, der sidder samlet henover havregrøden, inden dagen for alvor går i gang.
Men det er langt fra tilfældet i alle børnefamilier.
En ny undersøgelse fra Arla viser nemlig, at kun 24 procent af forældrene sidder samlet med deres børn om morgenbordet hver morgen. 17 procent gør det “de fleste dage”, mens hele 35 procent sjældent eller aldrig spiser morgenmad med deres børn.
Og det er ærerligt, mener familievejleder Lola Jensen, som klart anbefaler, at vi begynder at se nærmere på vores morgenrutiner.
“Morgenmaden er en gylden chance for at lade dine børns batterier op før en lang dag i skolen eller børnehaven, så det kan anbefales at få flere med på holdet. Morgenmaden er samtidig en unik mulighed for også at skabe gode familieminder,” siger hun i en pressemeddelelse.
En kæmpe værdi
At morgenmaden er et vigtigt samlingspunkt, er ikke umiddelbart overraskende nyt for de fleste forældre. 51 procent af forældrene i undersøgelsen svarer nemlig, at de betragter morgenmaden som et vigtigt samlingspunkt i familien, mens hele 73 procent svarer, at morgenmad er vigtig for børnene.
Men faktisk er snakken om morgenbordet vigtigere, end du måske lige gik og troede. Det er nemlig ikke kun batterierne, der lades op, når familien samles, understreger Lola Jensen.
”At tage en rolig snak om morgenbordet uden at blive forstyrret af en telefon, et tv eller en arbejdscomputer, har en kæmpe værdi, som børnene tager med sig videre i livet,” siger hun og tilføjer, at sådanne stunder er med til at få børn til føle sig mere betydningsfulde og set.
Få fokus væk fra maden
Der er også en anden, tydelig gevinst, når vi spiser roligt sammen og taler om dagen, der skal til at gå, mener Lola Jensen. Så taler vi nemlig ikke om maden – og det er især vigtigt, hvis du har småtspisende børn i huset.
”Når du taler om noget andet end mad, og maden ikke er et projekt i sig selv, så spiser børn ofte helt af sig selv,” siger hun.
Den tilgang er hun ikke alene om. I dag arbejder flere danske diætister efter den amerikanske familieterapeut og diætist Ellyn Satters model. Den indeholder seks regler for ansvarsfordelingen omkring et måltid. Forældrene bestemmer, hvornår I spiser, hvor I spiser, og hvad der bliver serveret. Barnet bestemmer, hvor meget af maden det vil spise, hvad det vil spise, og om det overhovedet vil spise noget.
Med andre ord sætter vi forældre rammerne for måltidet – og det inkluderer altså også den gode stemning, har Charlotte Seeger, specialist i børns spisevaner, tidligere fortalt til alt.dk.
"Vi skal sørge for er den gode stemning og snakke om alt andet end maden. Det handler om at hygge sig, lege en leg, fjolle og snakke. Ikke om hvor meget, og hvad I hver især spiser. Så længe der er noget mad, som børnene kan lide, skal de nok spise det, hvis de vil. Men kun hvis der intet pres er på, og stemningen er afslappet og hyggelig. Børn er faktisk mestre i at spise intuitivt. Det er bare ikke så tit, de får lov.”