Bristninger under fødslen: Her er 6 ting, du kan gøre for at fremme helingen
Fødselsbristninger kan variere fra overfladiske rifter på kønslæber til bristninger i mellemkødet, men uanset typen er det vigtigt, at syningen får lov til at hele helt op for at give bækkenbunden de bedste betingelser bagefter. Louise Hein Sommer er gyn.obs.fysioterapeut, og hun deler her sine bedste tips til, hvordan du fremmer helingen.
Tal fra Jordemoderforeningen viser, at op mod 80 procent af alle førstegangsfødende i Danmark brister under fødslen. Mens nogle brister mere end andre, kan typen af bristningen også variere fra overfladiske rifter på kønslæber til bristninger i mellemkødet, mens kun ganske få procent vil opleve en bristning, som involverer ringmusklen.
Det er med andre ord tæt på uundgåeligt. Og heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at sikre en god helingsproces af det ramte område, fortæller Louise Hein Sommer, der er gyn.obs.fysioterapeut med speciale i før- og efter-fødselskroppen.
”Bækkenbunden er supervigtig, da det er den, der støtter vores underlivsorganer (blære, livmoder og endetarm) og lukker af, så vi kan holde på urin, luft og afføring. Så hvis du bliver syet i bækkenbundens muskler (grad 2-4 bristning) i forbindelse med din fødsel, skal du holde øje med ophelingen i forhold til infektion, og du skal være opmærksom på, at trådene holder.
Bliver syningen inficeret viser det sig typisk som rødme, varme og feber. På den måde mindsker du eventuelle gener bagefter. Det er desværre ikke en del af standardproceduren endnu, at et fødested hjælper med dette,” fortæller Louise Hein Sommer og opfordrer samtidig til, at du opsøger en gyn.obs.fysioterapeut, hvis du er i tvivl om bækkenbundstræning eller har brug for individuel vejledning i forhold til fødselsskader.
Det er nemlig aldrig for sent at gøre noget ved eventuelle problemer med din bækkenbund, siger hun.
6 ting, du kan gøre for at fremme opheling efter en fødselsbristning
1. Undgå forstoppelse
”Jeg anbefaler, at du fast tager magnesia (en-to tabletter) hver aften de første uger efter fødslen. Hvis du ved, at svesker eller anden fiberholdig kost får gang i din mave, kan du bruge det i stedet. Der hersker desværre stadig en gammel skrøne om, at afføringsmidler kan gøre tarmen “doven”, men magnesia er ikke vanedannende.”
2. Brug et spejl
”Det er en rigtig god idé at holde øje med ophelingen på din bristning. Jeg ved, at det kan føles svært, men hvis du, og måske din partner, ved, hvordan det ser ud lige efter fødslen, vil I ofte opdage, hvis noget pludselig ser anderledes ud efter nole dage eller uger. Nogle hospitaler har et bristningsambulatorium, så hvis du er i tvivl, så kontakt dit fødested eller din egen læge.”
3. Giv dig selv pauser
”Det er mere end et fuldtidsjob at passe en nyfødt, men din krop har brug for pauser. Respektér smerter og tyngdefornemmelse. Derfor anbefaler jeg liggende amning/flaske, så vidt det er muligt, eller at sidde på en blød pude i forbindelse med måltider og amning/flaske.”
4. Giv din krop tid til at hele
”Måske glæder du dig til at komme i gang med fysisk aktivitet igen eller at komme ud og trille med barnevognen. Det skal du nok nå!
Jeg anbefaler at starte med korte gåture, også selvom du måske kan gå længere. Dit væv er stadig mere porøst den første tid, og det kan muligvis forsinke helingen at være meget fysisk aktiv de første uger efter fødslen.”
5. Skab kontakt til din krop
”Blid bevægelse, dybe vejrtrækninger og at skabe kontakt til bækkenbunden og de dybe mavemuskler er essentielt efter en fødsel. Vær nysgerrig på, om du både kan mærke et knib og en afspænding i bækkenbunden, så du ikke kommer til at spænde unødigt op.”
6. Fysisk aktivitet
”Det er meget individuelt, hvornår man får lyst og overskud til træning. Når man har en stor bristning at passe på, er det en god investering i fremtiden at give kroppen tid til at “lande” efter fødslen og bruge de første fire uger på at hele.”
Kilde: Louise Hein Sommer, @huskmor.