JORDBÆROftest fra starten af juni til starten af august
FIND DEM HER
Dyrkes i haver og plantager. Mange steder kan du tage dine børn med ud og plukke selv.
SÅ SUNDE ER DE
Jordbær er sprængfyldt med C-vitamin: Spiser junior fire jordbær, svarer det til den anbefalede
daglige mængde. Desuden er jordbær rige på B-vitaminet folat, der er vigtigt for dannelsen af protein og jern, der blandt andet er nødvendigt, for at vi kan danne røde blodlegemer.
NEMME LÆKKERIER
Marinér de friskplukkede bær med appelsinsaft, sukker og vaniljekorn, og spis dem med jogurt eller cremefraiche. Eller lav sommerklassikeren rødgrød med fløde.
RØDGRØD MED FLØDE
• 1/2 kg blandede bær: kirsebær, solbær, brombær, jordbær, hindbær
• 1/2 l vand
• Ca. 1 dl sukker
• Korn og hylster af 1/2 stang vanilje
• Saften af 1/2 citron
• 21/2 spsk. kartoffelmel
• Fløde
Skyl bærrene, og del eventuelt jordbærrene i mindre stykker. Bring vand og sukker i kog, og
tilsæt bær og vaniljekorn. Kog forsigtigt ved svag varme, til bærrene er helt kogt ud. Si saften fra, og kom den tilbage i gryden.
Smag til med citronsaft. Rør kartoffelmel ud i lidt koldt vand. Tag gryden af varmen, og tilsaet jævningen i en tynd stråle under omrøring. Grøden må ikke koge, efter at den er jævnet. Kom grøden i en skål, drys med sukker, og lad den køle af. Server med kold mælk eller fløde.
TIP!
Put ikke jordbær i køleskabet! Smagen falmer, og nogle af vitaminerne forsvinder. Vitaminerne bevares fint, når du fryser jordbærrene ned. Skyl dem, inden de kommer i fryseren.