Opskrifter: Sund grød til hele familien
I gamle dage spiste man grød, fordi det var billigt. I dag skal du servere grød, fordi det smager, som englene synger. Og fordi ungerne elsker det!
OPSKRIFTER: FIND JERES FAVORIT-GRØD I GALLERIET HEROVER.
Grød til eftermiddag: Grødris med kanelstang og tørret frugt 4-6 pers.
200 øko-grødris 1 l vand 1 kanelstang salt lidt mælk 100 g tørrede multebær 100 g rosiner
Grødris og vand bringes i kog under omrøring, tilsæt kanelstangen, og lad den koge med. Lad det simre i ca. 40 min. under låg og for meget lavt blus. Rør jævnligt. Grøden er færdig, når den har en lind, men fast konsistens. Smag den til med lidt salt og evt. Lidt mælk for at runde den af. Vend de tørrede frugter i, og så er den klar til servering. Brug tørrede multebær og rosiner som her, eller eksperimentér med andre tørrede frugter som abrikoser og tørrede æbler.
TIP! Ved at koge grødrisen kun med vand bliver den ikke så mættende og fed. Fint til en kold eftermiddag.
gallery 7 billeder
Morgengrøden: Grød med friske bær 4 pers.
150 g øko-havregryn 100 g knækket øko-boghvede 1/2 l vand salt 50 g hindbær 50 g blåbær 30 g smør
Kom havregryn og knækket boghvede i en gryde. Tilsæt vand og en knivspids salt. Bring det i kog. Lad det simre, til havregryn og boghvede er kogt ud – ca. 10 min. Servér med en lille klat smør, hindbær og blåbær på grøden.
TIP! Hvis grøden er for varm til små ganer, så kom lidt kold mælk på.
gallery 7 billeder
Grød til frokost: Boghvede- & perlebyggrød med tomat & jordskokker 4 pers.
100 g knækket øko-boghvede 100 g øko-perlebyg 200 g øko-speltkerner 100 g tørrede svampe (f.eks. kantareller) 40 g soltørrede tomater 50 g smør 250 g øko-jordskokker salt og peber 1 l vand
Skyl perlebyg og speltkerner i rigeligt koldt vand. Kom speltkerner, perlebyg og den knækkede boghvede i en gryde med 1 l vand. Bring det i kog, og lad det derefter simre i ca. 30 min. Skyl de tørrede svampe, og skær dem i fine tern sammen med de soltørrede tomater. Rens jordskokkerne i koldt vand. Skrub dem evt. med en børste, så al jord er væk. Skær jordskokkerne i tynde skiver. Kom svampe, soltørrede tomater og halvdelen af jordskokkerne i grøden, når grøden har kogt 15 min. Når grøden har kogt ca. 30 min. i alt, vendes smørret i grøden. Smag grøden til med salt og peber, og pynt med resten af jordskokkerne.
gallery 7 billeder
Grød om mellemmåltid: Frisk æblehavregrød med gulerødder 4 pers.
200 g øko-havregryn 200 g revne æbler 200 g revne gulerødder 2 dl. æblesaft 2 dl. vand
Kom havregryn, vand og æblesaft i en gryde – bring det i kog under låg ved lavt blus, og lad det boble i 2-3 min. Tag gryden af blusset, og vend de revne æbler og gulerødder i grøden. Servér med det samme.
TIP! Dette er en frisk og sprød grød, der kan hjælpe i ulvetimen.
gallery 7 billeder
Grød til aftensmad: Ærtegrød med stegt knurhane 4 personer
1 l. Vand 200 g gule ærter 100 g grønne ærter (frossen) Saften fra 1 citron Salt 4 knurhane filter Olie til stegning
De gule ærter udblødes i koldt vand i et døgn. På dagen: Kom de udblødte ærter i en gryden sammen med vandet og kog dem møre. Når de er kogt møre, blendes de til en grov grød. Smag grøden til med salt og saften fra en citron. Varm olien op på en pande. Når olien er varm kom da knurhane fileterne på med skindsiden nedad. Sørg for at panden er varm hele tiden, kom kun de knurhane fileter på som der er plads til, ellers risikere du at de koger i stedte for at stege. Steg knurhane fileterne på skind siden til de er færdige. Vend de optøede grønne ærter i den gule ærte grød, og server grøden med en stegt knurhane filet på toppen.
gallery 7 billeder
Grød til aftensmad: Grønkålsgrød 4 personer
200 g knækket øko-boghvede 200 g øko-perlebyg 200 g frisk øko-grønkål saften af en citron salt 1 liter øko-grøntsagsbouillon (brug en økologisk grønsags bouillon. Kan købes i de fleste helsekost butikker)
Skyl perlebyggen i koldt vand. Kom derefter perlebyg og knækket boghvede i en gryde sammen med grønsagsbouillonen. Lad det koge i ca. 20 min. på lavt blus. Mens byg og boghvede koger, så skyl grønkålen rigtigt godt i koldt vand. Skyl det gerne et par gange for at være helt sikker på at alt jord er væk. Skær eller riv grønkålen fra stokken. Snit grønkålen meget fint og vend derefter kålen i grøden når den er kogt færdig. Lad grøden trække med kålen i i ca. 10 min. mens den trækker. Smag grøden til med saft fra en citron og server.
TIP! Grønkålen er et af Nordens mest vitaminstærke grøntsager. Én portion grønkål på 100 g giver mere end 75\% af den anbefalede daglige dosis af A- vitamin.
gallery 7 billeder
Grød til aftensmad: Risottogrød med gulerødder, persille og kotelet 4 personer
200 g øko-svine- eller kalvekotelet 200 g risottoris 100 g øko-gulerødder i tynde skiver 1 bundt kruspersille 50 g reven parmesan 100 g smør 1 l grønsagsbouillon salt saften af 1 citron 1 l grønsagsbouillon.
Skær koteletten i tern på 1 gange 1 cm. Smelt smørret i en sauterpande. Når smørret er smeltet, steges kødet i et par minutter på panden – pas på at det ikke steger tørt. Tag kødet af panden. Kom risottorisene på panden, og sautér dem i et par minutter for svag varme. Tilsæt bouillon lidt efter lidt. Lad risene suge bouillon til sig, før du tilsætter mere bouillon. Bliv ved med at gøre dette, til du har brugt halvdelen af bouillonen. Tilsæt derefter kødet og gulerødderne og resten af bouillonen, og lad det simre ved svag varme, til bouillonen er kogt ind. Lige inden servering vendes den revne parmesan i sammen med saften af en citron. Drys med lidt hakket persille.
(7 billeder)