Sponsoreret indhold

Sund kost

Varieret kost er brændstof til dit barn

Sunde vaner grundlægges allerede i barndommen.

En sund og varieret kost er ikke kun alfa og omega for at holde dig sund og rask både tidligt og sent i livet. Kosten bidrager også til dit barns trivsel og velvære. De madtraditioner, der grundlægges i barndommen, bringer man med sig ind i voksenlivet, så derfor har stor værdi, at dit barn tidligt får nogle gode kostvaner med i rygsækken.

Sund mad er nødvendigt for os alle, men det er især vigtigt for vores børn, for at de trives i hverdagen og udvikler sig, som de skal. At spise sundt betyder at spise varieret på en måde, så kroppen får alle de næringsstoffer og præcis den mængde energi, som den har brug for. Men sund kost handler også om sunde vaner, og vil du hjælpe dit barn til at spise sundt er der tre råd, som du kan have i tankerne:

1. Spis varieret

Vi kan ikke leve af få udvalgte råvarer, selvom de i sig selv er sunde.  Nogle fødevarer er rige på et vitamin, mens andre er rige på et andet, og derfor er et af de vigtigste kostråd at spise varieret. Ved at sørge for at dit barn spiser lidt at det hele, har det de bedste muligheder for at få alle de forskellige næringsstoffer, som det har brug for.   Det er derfor vigtigt, at dit barns kost hver dag består af både kulhydrater, proteiner og gode fedtstoffer.

Derfor er kulhydrater vigtige:

Kulhydrater er brændstof til musklerne og hjernen. Kostfibre er også kulhydrater, der hjælper med at holde maven i gang, fx fibre fra rug som bidrager til en normal tarmfunktion. Spis groft brød, rugbrød, pasta, ris, kartofler, havregryn, mælk, frugt og grøntsager.

Derfor er proteiner vigtige:

Protein er kroppens byggeklodser, der er med til at opbygge og reparere kroppen. Spis kød, fisk, skaldyr, æg og bælgfrugter for at få protein.

Derfor er fedt vigtigt:

Fedt er lige så uundværligt for kroppen som vitaminer og mineraler. Fedt indgår nemlig i alle kroppens celler, og kroppen har brug for fedtstoffer for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer. Spis fede fisk, planteolier, avocado, magre kød- og mælkeprodukter, nødder og mandler for at få forskellige fedtstoffer.

2. Spis frisk mad

Som tommelfingerregel gælder det om at spise mad, der er så frisk som muligt. Altså råvarer, der har sæson og er så lidt forarbejdede som muligt. Når du spiser årstidens frugt, grønt, fisk og skaldyr, får du ikke kun de friskeste madvarer. Årstidens madvarer smager også af mere og indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Når maden forarbejdes, går noget af næringen tabt. Så sørg derfor for at de fleste måltider er lavet fra bunden af friske råvarer.

3. Spis siddende

Efterhånden som der kommer mere og mere ‘gademad’ og hurtigmad, er det blevet mere udbredt at spise, mens vi bevæger os fra et sted til et andet. Man har fundet ud af, at folk er mindre tilbøjelige til at registrere, hvad de spiser, og at mæthedsfølelsen bliver mindre, hvis de går eller laver noget andet, mens de spiser. At spise sundt hænger også nøje sammen med nydelse, men som travl familie kan det være svært at planlægge aftensmaden, så hele familien kan sidde med ved bordet. Gør det derfor til en hyggelig vane at sidde ned og spise sammen stille og roligt. Forsøg at skabe en hyggelig stemning omkring bordet og give jer god tid til at sidde ned og nyde maden. På den måde bliver man også mere bevidst om, hvor meget man spiser – og hvad man spiser.

Livol – hele familiens vitaminpille

I en travl hverdag er det ikke alle, der får spist så varieret, som de gerne vil. Med Livol vitaminpiller får du og din familie mulighed for at supplere kosten.