Kokken Claus Holm har
ikke fine fornemmelser i køkkenet. Men
i sin nye kogebog 'Airfryer
4ever' afslører han, hvordan
han hurtigt går fra bonderøv
til blærerøv med sin nye bedste køkkenven. Airfryeren.
– Jeg skulle både overtales
og vænnes til den. Jeg tænkte:
”Det er ikke noget for mig”.
Men så kunne jeg godt se, at
andebryster og andelår blev
pivlækre med masser af saft
og kraft i, og så tænkte jeg:
”Det var ligegodt satans”. Nu
er jeg helt oppe at ringe over
den, fortæller Claus Holm, 53,
mens han viser, hvordan man
på under en halv time kan
lave en lækker Mortens and
med tilbehør.
Otto venter tålmodigt på, at far Claus fortæller om
sin nye bog 'Airfryer 4ever', for han har luret, at der
vanker en gåtur bagefter.Foto: Bo Nymann
Claus Holm er kok af den
gamle skole, men han hylder
også de nemme løsninger
i køkkenet, hvis kvaliteten
følger med.
– Lige nu er airfryeren den
største trend i køkkenet. Efter
energikrisen har mange fået
øjnene op for, at den er hurtigere, billigere og mere energibesparende at bruge end den
store ovn. Og med 1,5 mio. i
Danmark, som bor alene, så
er den god at bruge til en enkelt kuvert, siger Claus Holm
og giver et godt råd: LÆS OGSÅ: WHAT: Anna Lin tjekker ind på 'Paradise Hotel'
– De modeller, som er på
markedet nu, er meget enkle
at betjene. Mit bedste råd er:
Køb en med høj watt-effekt og
en enkelt skuffe. Jeg har også
en med to skuffer, men det
er nemmere at overskue en
skuffe.
– Det tager ingen tid at lave mad i airfryeren, og smagen forsvinder ikke. Du
kan lave et andelår på 17 minutter og en
flæskesteg med sprød svær
på time.Foto: Bo Nymann
Nu står det både en airfryer hjemme i Holms hule
i Svendborg og en hos hans
svigerfar.
– Hjemme hos Anne og
mig bruger vi
den især til at
lave lasagne og
bacon i. Og så
bager jeg en ond
mormorkringle i
den. Vi spiser rigtigt
meget kyllingelår og -bryst.
De ryger også i. Skal vi have
pomfritter, så er det bare nemt.
Min svigerfar på 86 år er en
nøjsom mand, og køber han
mange rundstykker om fredagen, så er de tørre om søndagen. Men så lige lidt vand på
og 30 sekunder i airfryeren, så
er de sprøde og gode igen.
Airfryeren, som er en mellemting mellem en varmluftsovn
og en frituregryde uden olie,
har dog ikke ryddet alle potter
og pander ud af Claus Holms
køkkenskabe.
– Der er garanti for sprødt skind på anden og sprøde
grønsager. Men husk lige at holde øje med det, så
det ikke får for meget.Foto: Bo Nymann
– Det er vigtigt, at den ikke
overtager køkkenet. Jeg elsker
jo stadig at lave en rigtig god
sovs i min gryde. Men den kan
lave det langsomme arbejde
hurtigt. Her til Mortens-anden
har jeg rødkål og rodfrugter i
airfryeren sammen med andebryst og -lår. Så trænger saften
af det hele jo ned gennem
risten i bunden og med lidt
vand i, får man en lækker fond
til sovs, siger Claus.
– Der er stort set ikke noget,
du ikke kan lave i airfryeren,
men jeg vil fraråde ting, som
skal stå og simre i mange
timer. Og det kan heller ikke
betale sig at koge et enkelt
æg i den. Og, igen, den helt
lækre sovs, som koges ned fra
mange liter til en kraftig fond,
vil jeg også lave i en gryde.
Men den lille bandit har sgu
stjålet mit hjerte, indrømmer
han.