Er manglende sex grund nok til at blive skilt?

Er manglende sex grund nok til at blive skilt?

Der er mange par, hvor den ene føler, at de ikke har nok sex. Mød et par, hvor manden spørger sig selv, om mangel på intimitet er grund nok til at blive skilt? Hun føler sig uelsket, når den manglende sex får ham til at tvivle på hele deres forhold. Læs med når Daisy Løvendahl hjælper dem med at genfinde hinanden.

"Jeg elsker faktisk min kone …"

Thomas kigger væk fra mig og hen på Line.

"Jeg elsker dig. Det gør jeg."

Hun får tårer i øjnene og siger: "Det føles ikke altid sådan. Jeg ved godt, at du siger det, men hvis du virkelig elsker mig, hvorfor overvejer du så at forlade mig, bare fordi vi ikke har sex nok?!"

Jeg får lyst til at stoppe dem her. Jeg har set scenen mange gange før. Han føler ikke, at han får sex nok. Han presser på. Hun trækker sig. Han presser mere på og bliver frustreret. Hun lukker endnu mere ned for kærtegn og føler sig endnu mindre elsket. De er inde i en smertefuld knude.

For mange mennesker lyder det måske skørt, at sexlivet kan gå så meget i hårdknude, at det ender med at ødelægge parforholdet, men det kan det. For sex er ikke bare sex. Det er også en direkte indgang til vores sårbare sider, inderste længsler og dybeste følelser af at være os selv og blive elsket, som vi er. Derfor beder jeg Thomas sætte flere ord på, hvad det betyder for ham, at han og Line ikke har sex.

"Jeg føler mig hele tiden afvist. Jeg føler, at du nærmest ikke kan lide mig mere."

Line ser overrasket ud.

Thomas fortsætter: "Når jeg rykker over mod dig i sengen, rykker du væk. Når jeg kører bil, var der engang, hvor du lagde hånden på mit lår. Det gør du aldrig mere. Du kysser mig ikke længere …"

Jeg spørger ham, hvilken følelse det giver ham, og han svarer:

"Jeg er bare et skaffedyr. God far. Hyggelig at være sammen med. Men ikke elsket."

Line bliver ret ked af det, da han siger dette.

Hun siger: "Det gør mig ked af det, at du siger det her. Jeg anede ikke, at jeg gav dig den følelse."

Jeg spørger Line, hvorfor hun rykker sig væk og ikke længere rører ved Thomas.

Hun svarer: "Fordi jeg ikke magter presset om sex. Jeg kan ikke holde ud hele tiden at skulle afvise og skuffe og have det dårligt over det. Men jeg kan heller ikke bare gøre det. Så jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre end at rykke væk."

Igennem samtalerne går det op for Line og Thomas, at de sammen er fanget i en knude af misforståelser, mangel på intimitet og forståelse for hinanden. Vi begynder at arbejde med, at de skaber mere intimitet. Line lægger igen hånden på Thomas’ lår i bilen, og hun begynder at tage imod hans kram i sengen.

Den seksuelle ubalance

I 2019 udkom befolkningsundersøgelsen Sexus, hvor mere end 62.000 danskere i alderen 15-89 år deltog. Undersøgelsen viste, at to tredjedele af de adspurgte mænd og kvinder oplever en ubalance i lysten til sex. Den viste også, at både mænd og kvinder oplever, at mændene har mere lyst til sex end kvinderne i parforholdet. Så det er ikke kun en myte, når mange mænd oplever, at de har mere lyst end kvinderne.

Omvendt accepterer han også, at det ikke er trin 1 ud af 5 trin, der ender med sex. Et kram er et kram. Et kys er et kys. Al berøring er ikke en invitation til sex. Det skaber noget ro hos Line.

Hun fortæller: "Fordi vi har fået talt om, at det er okay, at vi rører ved hinanden, uden at det skal ende med noget, så er det nemmere for mig at være i. Jeg får mere lyst til at være fysisk sammen med Thomas."

Thomas nikker og supplerer: "Det betyder meget for mig. Mere end jeg troede. Jeg savner stadig mere sex, men jeg tror, at jeg savnede dette mere."

LÆS OGSÅ: Parforhold: Er det normalt at diskutere så meget?

Jeg nikker. Mange mænd har i deres voksenliv sat lighedstegn mellem sex og intimitet. Hvilket er fint, men det behøver ikke være det samme. At skabe plads til kærtegn uden sex giver Thomas flere muligheder for at føle sig værdsat og elsket af Line. Og det giver Line mulighed for at opleve intimitet uden pres for sex. Jeg kan ikke lade være med at spørge Thomas om, hvor han er hende med tankerne om at stoppe forholdet.

Daisy Løvendahl

er parterapeut, coach og klinisk sexolog. Hun er stifter af Coach & parterapeut-uddannelsen, forfatter og radiovært i programmet ”Vi har lyst”. Hun har holdt mange i hånden gennem sorg, livskriser, utroskab, forelskelser, overgangen fra par til forældre og forsøget på at finde ”meningen med det hele”. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Han ser på Line: "Det var aldrig det, jeg virkelig ønskede, men jeg var desperat. Nu tror jeg på, at vi kan finde ud af det sammen, for jeg kan igen mærke, at du også vil mig."