Kvinde ondt i halsen

Halsbetændelse: Alt du skal vide om smitte, symptomer og behandling

Lige nu er det højsæson for halsbetændelse, der kan skyldes både en virus og bakterier. Men hvordan finder du ud af, om du har halsbetændelse? Og hvordan slipper du af med smerterne i halsen?

Smerter i halsen, hævede mandler og feber. Hvert år går omkring 600.000 af os til læge med ondt i halsen, og særligt vinterhalvåret og foråret er højsæson for halsbetændelse. Halsbetændelse er en meget almindelig sygdom, som de fleste har haft flere gange, og selvom sygdommen rammer alle aldersgrupper, er børn og unge dog mest udsat. Halsbetændelse er som regel ufarlig og uden komplikationer og går over af sig selv i løbet af nogle dage.

Hvad er halsbetændelse?

Halsbetændelse eller tonsilitis, som man kalder sygdommen i fagprog, er en betændelsestilstand i mandlerne og i det omkringliggende væv i svælget. I langt de fleste tilfælde (ca. 80%) skyldes halsbetændelse en virus, og her er forkølelsesvirus den mest almindelige. Forskellige bakterier kan også være skyld i akut halsbetændelse, og her er der hyppigst tale om en streptokokinfektion, og i sjældne tilfælde skyldes sygdommen kyssesygevirus (mononukleose). 

Sådan smitter det

Halsbetændelse skyldes enten virus eller bakterier, der trænger ind i slimhinderne i svælget og giver betændelse. Fælles for virus og bakterier er, at de smitter enten gennem luften eller ved direkte eller indirekte kontakt med andre. Ved hoste, nys eller bare almindelig tale frigiver vi alle sammen bittesmå partikler, der kan holde sig svævende i luften, og i disse partikler kan der både være virus og bakterier. Du kan altså blive smittet med halsbetændelse, hvis du står ved siden af én, der hoster, men du kan også få halsbetændelse ved at give hånd til én, der er smittet. Derudover kan du blive smittet, hvis du fx rører ved et dørhåndtag eller et gelænder, som en smittet person har rørt ved. Risikoen for smitte er størst, når du er allermest syg, så bliv hjemme under dynen, hvis du ikke føler dig rask.

Hvad er symptomerne på halsbetændelse?

Symptomerne på halsbetændelse – og hvor intense de opleves – kan variere afhængigt af, om det er bakterier eller virus, der har forårsaget infektionen. Selvom en del af symptomerne er de samme, medfører virus-halsbetændelse dog sjældent helt så alvorlige symptomer som halsbetændelse, der er udløst af bakterier eller streptokokker, hvor man ofte har feber og føler sig mere sløj. Dine symptomer alene kan dog ikke med sikkerhed vise, hvilken type halsbetændelse du har, men de kan give dig et fingerpeg.

Typiske symptomer på halsbetændelse

Symptomerne kan variere lidt afhængig af, om der er tale om en halsbetændelse som følge af virus eller som følge af bakterier/streptokokudløst. Ved den virusbetingede halsbetændelse er symptomerne som regel mildere.

Nedenfor kan du se, hvad der typisk adskiller de to former for halsbetændelse.

Halsbetændelse som følge af virus:

  • Ofte forkølelse med irritation i næse og hals.
  • Ondt i halsen og let synkebesvær.
  • Ingen eller let feber (under 38 grader).
  • Hævede lymfeknuder øverst på halsen.
  • Dårlig ånde.

Halsbetændelse som følge af bakterier:

  • Rødme i halsen.
  • Kraftigt forstørrede mandler, evt. med hvidlige belægninger.
  • Kraftige smerter i halsen og ubehag, som bliver værre, når du synker.
  • Feber over 38 grader.
  • Kraftigt hævede kirtler på halsen.
  • Dårlig ånde.
  • Grødet stemme.
  • Hovedpine.
  • Træthed og alment ubehag.

Hvordan stiller man diagnosen?

Har du tegn på halsbetændelse med feber og generel sygdomsfornemmelse, er det en god ide at søge læge. Diagnosen stilles først og fremmest ud fra dine symptomer, og ved at lægen kigger dig i halsen. Hvis lægen skønner, at der kan være tale om en halsbetændelse som følge af bakterier, kan han desuden foretage en podning for bakterier i halsen. Ved mistanke om kyssesyge (mononukleose) kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at tage en blodprøve.

Hvor længe varer halsbetændelse typisk?

I de allerfleste tilfælde går halsbetændelsen over af sig selv i løbet af 3-7 dage. Det gælder både halsbetændelse på grund af virus og bakterier.  Hvis du får behandling med antibiotika eller penicillin, forkorter det typisk varigheden af sygdommen med en halv til en hel dag.

Hvornår bør man søge læge?

Halsbetændelse går som regel over af sig selv, men du bør kontakte lægen, hvis der ikke er bedring efter 3 dage. Føler du dig særlig sløj eller medtaget, kan lægen kontaktes inden 3 dage. 

Hvis børn smittes, bør lægen kontaktes, hvis symptomerne har varet over 2 dage, og barnet har feber, eller hvis barnet har vejrtrækningsbesvær, virker medtaget eller ikke spiser og drikker.

Behandling af halsbetændelse

Hvis halsbetændelsen skyldes en virus, kan den ikke behandles, men du kan prøve at lindre symptomerne med bl.a. smertestillende medicin og varme drikke. Hvis lægen derimod konstaterer, at du er smittet med bakterier, er behandlingen antibiotika. Ved streptokokker behandles med penicillin. Behandlingen har dog kun en beskeden effekt på symptomerne, men nedsætter risikoen for smitte og for eventuelle komplikationer.

Halsbetændelse eller kyssesyge?

Kyssesyge (mononukleose) er en særlig slags halsbetændelse, som især forekommer hos større børn og teenagere. Kyssesyge viser sig først ved træthed, muskelsmerter og hovedpine i et par uger.

Herefter kommer der feber, synkesmerter og hævelse uden på halsen.

Mandlerne er kraftig forstørrede med tykke hvide sammenflydende pletter. Sygdommen varer omkring 2-4 uger. Oftest opdages kyssesyge ved, at halsbetændelsen ikke bliver bedre i løbet af en uges tid.

Lægen kan med en blodprøve afgøre, om du har kyssesyge.

Sådan lindrer du ubehaget

Udover antibiotika mod bakteriehalsbetændelse, kan halsbetændelse ikke behandles. Så er du først ramt af sygdommen, må du vente på, at sygdommen går i sig selv igen. Du kan dog lindre symptomerne på forskellige vis.

  • Varme drikke
    Te og andre varme drikke kan dæmpe ubehaget. Kom evt. lidt honning i teen, da det potentielt kan virke bakteriedræbende.
  • Febersænkende medicin
    Hvis du har feber eller andet ubehag, kan du eventuelt tage almindelig smertestillende håndkøbsmedicin, fx paracetamol.
  • Sugetabletter
    På apoteket kan du købe forskellige sugetabletter i håndkøb. Tabletterne, der er tilsat lokalbedøvende stoffer, kan virke lindrende på synkesmerter.
  • Is
    Is kan have en lindrende effekt på smerterne i halsen og dæmpe eventuelt hævelse.
  • Hvile
    Undgå at overanstrenge kroppen. Sørg for at hvile og slappe tilstrækkeligt af, så kroppen får lov til at restituere sig. Som tommelfingerregel bør du blive hjemme, så længe du har feber, og gerne en dag efter, at feberen har fortaget sig, så du er helt på højkant igen.

kilder

Netdoktor.dk

Sundhedsstyrelsen.dk

Sygevoksne.dk

Statens Serum Institut

Denne artikel er udgivet første gang i januar 2020. Redigeret og genpubliceret i oktober 2020.

Læs også: Tryk dig til et stærkere immunforsvar