Pernille Melsted har oplevet misundelsen på egen krop.

”Der er altid en, der er rigere, klogere, smukkere end dig”

Hvis du sammenligner dig med andre, er du dømt til at føle dig som en fiasko, mener coach.

Hvis du sammenligner dig med andre, er du dømt til at føle dig som en fiasko, mener coach Pernille Melsted, som selv har kæmpet med den grimme følelse, fortæller hun i serien om de syv dødssynder.

Misundelse

– I folkeskolen var jeg den kloge, snusfornuftige elevrådsformand, som sjældent gik til fester og da slet ikke var den, der slap tøjlerne. Jeg var hemmeligt misundelig på de piger, der turde være fjollede, vilde og uhæmmede, for selv om jeg nok længtes efter også at udleve de sider af mig selv, var jeg ligesom frosset fast i dydsmønsterrollen.

– Derfor besluttede jeg mig som 15-årig for at vælge et gymnasium, ingen andre skulle på, for at give mig selv en frisk start. Jeg blev nødt til at sætte mig selv fri og skifte til et sted, hvor ingen havde historier om, hvordan jeg var. Det var fantastisk befriende, og til den første fest dansede jeg på bordene og blev en af dem, jeg før havde syntes var for meget, men jo inderst inde hemmeligt havde været misundelig på.

– Dengang var jeg ikke super bevidst om, at det var misundelse, der var på spil, men jeg følte jo et stik af noget, der fortalte mig, at det, de gør, har jeg ikke adgang til. Og misundelse har det med at forklæde sig som fordømmelse, hvis man ikke ser indad, men i stedet peger fingre. Efter min mening er misundelse ikke altid negativ. Der er faktisk noget smukt ved den, fordi den bærer en mulighed for uudviklet potentiale i en selv. Alligevel er misundelse den af de syv "dødssynder", de færreste af os vil bekende, men de fleste af os er "skyldige" i. Der er meget skam forbundet med misundelse, fordi det føles fattigt, småligt og ynkeligt, og vi vil så gerne være nogle overskudsagtige typer, der glæder os ubetinget over andres succes.

"Men man kan se på sin misundelse på en konstruktiv måde."

– Men man kan se på sin misundelse på en konstruktiv måde. Det kræver, at man tør indrømme over for sig selv: Jeg er misundelig. Det der kunne jeg godt tænke mig noget af. I erkendelsen ligger friheden til at handle – så kan du gå efter det, du faktisk gerne vil have. Hvis du er misundelig på din venindes lækre krop, så brug det som incitament til at komme i fitnesscenter. Hvis du er misundelig på din vens succesfulde karriere, så brug det som incitament til at oppe dig eller finde på noget, du selv elsker. Og spørge dem, du er misundelig på, hvad de har gjort for at få det, du gerne vil have.

– Og så skal man arbejde med sit mindset og forstå, at kuren mod den nagende misundelse er at acceptere, at det er normalt og menneskeligt, men først når vi vedstår os den og taler åbent om den, kan den transformeres til beundring, som er meget mere konstruktivt.

– Og det duer ikke at sammenligne, så er man dømt til at tabe. Der er altid en, der er rigere, klogere, smukkere end dig. Jeg kæmpede selv med det, da jeg som 29-årig boede i New York og syntes, jeg havde verdens bedste job og tjente masser af penge – indtil jeg mødte folk, der tjente afsindigt mange penge og boede i enorme luksushuse. Så følte jeg mig pludselig fattig. Da blev jeg nødt til at beslutte mig for kun at sammenligne mig med mig selv. Var jeg glad, inden jeg så, hvad de andre havde? Ja, det var jeg.

Så bliv ovre hos dig selv, og brug din misundelse til at vise dig, hvad du længes efter – og gå efter det.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du din misundelse positivt

LÆS OGSÅ: Kan du gætte disse kvinders alder?

LÆS OGSÅ: "Husk at drikke champagne på en onsdag"

De 7 dødssynder

De har været utilgivelige siden middelalderen og en evig tematik i litteratur og film. Men hvad betyder kristendommens dogmer i dag? Syv markante kvinder fortæller om mødet med synden i dem selv.