Alice Louise Wedell-Neergaard

Karriereklummen: Husk at sige tak

Både medarbejdere og ledere bliver mere motiveret af at høre det lille ord tak i ny og næ.

I denne uge, har jeg grublet et del over det lille ord tak, fordi jeg har haft en uge, hvor jeg netop har oplevet, hvor meget det betyder, når nogen siger tak på arbejde.

Men, hvordan bruger man det lille ord på sit arbejde, og er der forskel på at være leder og medarbejder?

Tilfældigvis stødte jeg på en artikel med stort set samme overskrift i Harvard Business Review, som er et amerikansk ledelsesblad, med mange forskellige artikler om det at drive virksomhed og om ledelse, og hvor jeg fandt noget af svaret.

Artiklen er skrevet af en tidligere direktør for virksomheden Mattel – Robert A. Eckert.

Pointen i artiklen er, at man bør sige tak mange gange om dagen – i hvert tilfælde, hvis man er en type, som elsker at lære og derfor lytter til andre.

Jeg er helt enig med artiklens forfatter, når han skriver, at langt de fleste af os kommer på arbejde for at gøre et super job, hver dag. Og faktisk er der derfor mange virksomheder, som klarer sig godt. Og det bedste, vi kan gøre, er at vise anerkendelse og taknemmelighed og sige tak – når vi skal holde motivationen oppe.

Vi ved alle godt, at de chefer, som er gode til at anerkende arbejdet og udvikle os på en positiv måde, hvor der også bliver takket undervejs, er dem, vi helst vil følge.

De skal f.eks. anerkende os for vores indsats, for vores kvalitet i arbejdet og for vores rolle i teamet/virksomheden. Så kommer vi til at føle os godt tilpas og får lyst til at arbejde endnu hårdere.

LÆS OGSÅ: Skal man være tynd for at få succes

Men hvad med cheferne – hvor skal de hente deres anerkendelse. Hos deres egen chef. Ja – men i den rolle er de jo faktisk også medarbejder.

Som ansatte skal vi også lære at sige tak. Tak til vores ledere.

Tak for et godt møde, og tak for en god dag. Tak fordi du gav dig tid til at forklare mig det, og tak fordi jeg fik lov til at prøve dette nye område.

For ikke så længe siden skrev jeg om MU-samtaler og lønsamtaler her i karriereklummen!

Måske er du en af dem, som havde en super god MU-samtale - eller fik du måske oven i købet højere løn ved lønsamtalen?

Hvis ja – har du overvejet at sige tak.

I mange virksomheder er det ikke almindeligt at sige tak for en lønforhøjelse eller en god MU-samtale.

Men chefen har som regel arbejdet hårdt for både at forberede MU-samtalen og få din lønforhøjelse igennem. Så det er en VIRKELIG god ting, hvis du husker at sige tak. En lønforhøjelse er ikke bare en selvfølge – det er noget, chefen skal gøre noget for, at du får. Chefen har ”kæmpet din sag” i lønpuljen, og vundet et hjørne – en lønforhøjelse til dig. Det skal du sige tak for.

LÆS OGSÅ: Her er din guide til den gode MUS

Skal lederen skrive tak for indsatsen til medarbejderne efter en hård periode. Ja – det vil jeg mene. Det er tusind gange enklere end at skulle til at udbetale mere i løn. Og det virker mindst lige så godt.

Skal lederen sende en fælles mail ud til medarbejderne og sige tak…. Ja – ind i mellem, når der er sket noget særligt, eller en gang i mellem op til en weekend. Men det skal selvfølgelig doseres, så det ikke bliver et tomt tak.

Husk man bliver lige så glad af at rose andre som selv at modtage rosen – det gælder også med det lille ord tak.

Fortæl os gerne dine oplevelser med det lille ord tak! 

Alice Louise Wedell-Neergaard

Alice har været ansat i Tryg i 20 år - de sidste 11 år som topleder. I dag driver hun virksomheden HeartPerformance, hvor hun arbejder med forandringsledelse, ledelsesprocesser og lederudvikling.

Alice har desuden en bred erfaring med at kombinere karriere og familieliv. Fx har hun haft orlov fire gange, og hun var Trygs første kvinde med hjemmearbejdsplads. Privat er hun mor til tre børn på 18, 16 og 13 år. Læs mere om Alice her.