Tyrkiske mænd i dametøj protesterer mod kvindevold

Tyrkiske mænd i dametøj protesterer mod kvindevold

Over fem kvinder bliver dræbt hver uge i Tyrkiet. En chokerende sag har fået de tyrkiske mænd til at protestere med utraditionelle midler.

Den 20-årige psykologistuderende Özgecan Aslan blev voldtaget af chaufføren af den minibus, som hun kørte med. Under kampen for at slippe fri blev hun gentagne gange stukket med en kniv og til slut blev hendes hoved smadret, hvorefter han satte ild til liget og efterlod det ved en flodbred i det sydlige Tyrkiet.

Kort efter at drabsmanden var blevet fundet, stillede en ung tyrkisk mand, Erkan Dogan, sig op på en af de centrale pladser i Istanbul med et skilt med teksten: "Stop chikane og voldtægt. Vi er alle Özgecan". Han var desuden trukket i en nederdel i sympati med den unge kvinde. Historien spredte sig på Facebook og Twitter og har ført til protestmarcher med unge mænd i nederdele i flere af landets store byer, skriver Dr.dk.

Bevægelsen har fået sit eget hashtag på Twitter, hvor flere mænd uploader billeder af sig selv i nederdele:

Protesterne bliver omtalt af medier i hele verden, såsom af amerikanske Time.com:

- Men sagen er hverken et enkeltstående tilfælde eller en af de mest bestialske mord, jeg har hørt om, fortæller ekspert i tyrkiske forhold, Daniella Kuzmanovic, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, som ALTfordamerne.dk fanger på en telefon fra Tyrkiet, hvor hun befinder sig lige nu.

- Vold imod kvinder har været et problem i Tyrkiet gennem mange år. Op mod 50 procent af tyrkiske kvinder oplever vold i en eller anden form i hjemmet. De fleste kan fortælle historier om tilråb på gaden og direkte chikane. Så kvinder færdes generelt ikke helt frit i det offentlige rum. Der er ikke en direkte frygt, men man skal være påpasselig hele tiden og eksempelvis undgå øjenkontakt med mænd.

Mænd protesterer mod et konservativt kvindesyn

Drabet på den unge kvinde er derfor blevet den udløsende faktor for nogle dybereliggende problemer i det tyrkiske samfund, som medierne længe har rapporteret om, mener Daniella Kuzmanovic. Så hvorfor sker protesterne lige nu?

- Når man ser mænd, der går i demonstration med miniskørter som en sjov happening, skyldes det primært to ting: de mænd, der deltager i protesterne er en meget lille gruppe af den tyrkiske befolkning, som består af liberale, vestligt orienterede unge mænd, som er bosat i Istanbul. De er meget bevidste om problemerne med vold mod kvinder, og de ønsker ikke at blive slået i hartkorn med de tyrkiske mænd, som begår den slags overgreb og ser ned på kvinder.

- Den anden grund til at protesterne dukker op nu er, at det er en reaktion på en regering, AKP, der lægger vægt på meget konservative værdier og moralbegreber. Det handler om, at kvinder ikke bør le i det offentlige rum, at kvinder primært bør tage sig af familien og ikke være særligt synlige. Så protesterne er også et opgør med regeringens politik og mod, at samfundet går i den forkerte retning, ifølge dem, siger Daniella Kuzmanovic og henviser til, at Tyrkiet historisk har meget stærke rødder i en sekulær tradition på grund af den tyrkiske stats stifter, Kemal Atatürk.

Men når den konservative regering støtter de dele af befolkningen, som også inkluderer kvinder, der går ind for at kvinder er tilbageholdende og familieorienterede, er det indirekte med til at legitimere vold mod kvinder, ifølge protestbevægelsen, mener Daniella Kuzmanovic.

Erkan Dogan som startede protestbevægelsen, foto fra Facebook.

Dansker i Istanbul: Mine tyrkiske veninder er ligesom os

På trods af de konservative strømme i samfundet, er livet i større byer som Istanbul ikke så fremmed for det, vi kender fra danske storbyer, mener Gerd Laugesen. Hun er forfatter og er i øjeblikket i Danmark, men har i længere tid rejst frem og tilbage mellem Danmark og Tyrkiet. Hun føler ikke generelt, at hun skal lave meget om på sin adfærd, når hun befinder sig i Istanbul.

- Det er rigtigt, at regeringen har opfordret til, at kvinder ikke bærer rød læbestift og ler offentligt, og at de skal have mindst tre børn. Det er der mange kvinder, som er frustrerede og rasende over, for det er jo et angreb på deres private liv. Det handler om frihed. Der er da kvinder, der går muslimsk tildækket, men også mange, som ikke gør. Jeg har mødt mænd og kvinder, som er fuldstændig ligesom os. Jeg har to veninder, som er ligesom mine danske veninder: de arbejder hårdt, bærer sminke og kjoler, høje hæle. De gør faktisk meget ud af sig selv, og bortset fra at jeg ikke tager en lårkort kjole på, så føler jeg ikke, at jeg skal gå anderledes klædt, end jeg plejer. Men jeg drikker mig aldrig fuld, hvis jeg er ude alene og går kun ud i ukendte områder af byen, når der er lyst. Men det er vel egentlig en normal procedure i alle storbyer, siger Gerd Laugesen.

Det overrasker ikke Gerd, at der er protester mod vold mod kvinder lige nu.

- Det er klart, at de reagerer. Der har længe været skrevet i tyrkiske aviser om vold mod kvinder og om kvinder, der forsvinder uden at man ved, hvad der bliver af dem. Tyrkerne har i den senere tid også protesteret i andre sammenhænge som med Geziparken i Istanbul, som regeringen ville rydde. Så håbet for fremtiden er, at der er flere og flere stemmer, som vil sige det højt, når der sker uretfærdigheder. Verden er global, de unge påvirkes af hele verden, hvorfor skulle det være anderledes? spørger Gerd, som ikke personligt føler sig utryg, men færdes med omtanke.

- Jeg tager de små offentlige deletaxaer, Dolmus, fra den ene ende af byen til den anden, og jeg har ikke været bange, men jeg tager hjem senest kl. 22, og jeg er aldrig ude alene i beruset tilstand.

Det lange seje træk

Men selv bare mandeben og en happening, der går verden rundt, får ikke den store betydning for at reducere volden mod kvinder nu og her, mener Daniella Kuzmanovic:

- Nej ikke på kort sigt. Der har længe været sager om kvinder, som har opsøgt politiet, fordi de er banket halvt fordærvet af deres mand, og er blevet slået ihjel, fordi de bare blev sendt hjem til ham igen, så den enkeltstående sag nytter ikke noget. Det er det lange seje træk, det handler om. Selvom der er masser af opmærksomhed på problemerne nu og mange initiativer i gang, batter det ikke så meget, når der er en stor grad af konservatisme i befolkningen, og når der også af regeringen føres en politik med fokus på familien frem for på, hvad der er bedst for individet.

Alligevel er der grund til at glæde sig over, at mændene går på barrikaderne, mener Gerd Laugesen:

- Jeg synes, det er rigtig godt og flot, at mænd går ud på gaden i skørter og demonstrerer for deres kvinder. Vi taler så meget om terrorisme og religioner og krig, men vi er alle sammen mennesker, vi skal passe på hinanden. Og i det indre af alle samfund er der problemer, som tit bliver overset, når medierne drøner afsted. Det er godt, de gør opmærksom på det.