Michelle Christensen

Michelle blev mor som 16-årig: "Jeg var i en form for chok-tilstand"

Det var ikke en del af Michelle Christensens livsplan at blive mor som 16-årig, men da graviditetstesten viste positiv, var det svært at give slip på livet i maven. I dag er hun 27 og snart mor til tre – og hun føler ikke, at hun er gået glip af noget ved at blive mor tidligt.

To aftener om ugen ser Michelle Christensen ikke sin 11-årige datter til aftensmad. For de dage spiser Melanie på rideskolen eller i fritidsklubben, hvor hun hygger sig med sine venner. Og for Michelle føles det helt naturligt.

"Hun er en aktiv pige, som er ved at blive stor", siger 27-årige Michelle med et smil.

På væggen hænger et flot fotografi af hendes datter og lillebror Anton, som er tre år. Til foråret kommer en lillesøster til verden, og pludselig er der fem i familien Christensen i Holstebro.

Der er kun 16 år mellem Michelle og Melanie, og da Melanie var lille, fik Michelle mange kommentarer om aldersforskellen. I børnehaven spurgte børnene: ”Er du Melanies storesøster?” Hvortil Michelle kunne svare: ”Nej, jeg er hendes mor.”

Det var ikke en del af en livsplan at blive mor som teenager, men da Michelle så de to streger på graviditetstesten, var det svært at give slip på det spirende liv. Sammen med sine forældre og familiens læge blev mulighederne vejet frem og tilbage, og der blev bestilt tid til abort på Herning Sygehus.

"Jeg var nok i en form for choktilstand, da det gik op for mig, at jeg var gravid. Mine forældre var bekymrede for, hvordan det ville gå med uddannelse, hvis jeg valgte barnet. Men det var ikke sådan, at de forsøgte at tale mig fra at få det. Jeg gav dem også ret: Hvordan skulle min skolegang være, hvis jeg blev mor?"

Michelle talte naturligvis også med sin kæreste, Kenneth, om sagen. Han lovede hende at være der, hvis hun ønskede barnet. Men ville hun have en abort, ville han omvendt heller ikke modsætte sig. På dagen, hvor aborten skulle foregå, tog Michelle beslutningen.

"Jeg sagde til min mor, at tiden skulle aflyses. Og vi græd og snakkede og var bekymrede sammen. Jeg spurgte dem, om jeg ville blive smidt ud hjemmefra, hvis jeg beholdt barnet. Og de sagde, at dét ville jeg absolut ikke blive. Jeg har nogle fantastiske forældre", siger Michelle med et stort smil.

Støttet af forældrene

Terminen blev sat til den 19. juli 2010. Et supergodt tidspunkt i Michelles tilfælde, for det betød, at hun kunne færdiggøre sin 9. klasse og gå til eksamen sammen med sine skolekammerater i juni. Derefter var det planen, at Michelle skulle holde barsel i et år, mens andre for eksempel tog på efterskole.

"Hvis man virkelig vil noget, kan man godt få det til at fungere", siger Michelle, der med sine forældres hjælp fik indrettet et værelse til sig selv og babyen i den ene ende af huset. Hun fik også en ”babystartpakke” med barnevogn, babyseng og andet udstyr som en gave fra sine egne forældre og Kenneths forældre.

To dage efter terminen – den 21. juli klokken 14.26 – kom Melanie til verden efter det, Michelle betegner som en ”nem” fødsel uden smertestillende midler.

"Det gjorde ondt, men jeg tænkte på, hvad der kom ud af smerterne. Og da jeg fik Melanie op til mig, var det som at blive ramt af en kærlighedsbølge. Jeg nød så meget at ligge med hende hud mod hud", fortæller Michelle ved sin plads ved køkkenbordet i familiens nybyggede hus.

Hjemme i forældrenes hus i Ringkøbing begyndte den nye hverdag så småt at tegne sig. Kenneth var flyttet ind hos familien, så han kunne være sammen med Michelle og Melanie, når han fik fri fra skole. Efter barselsorloven begyndte Michelle som planlagt på handelsskole, hvor hun fik undervisning, mens Melanie var i dagpleje.

"Det gik så fint. Men jeg var også heldig at have mine forældres støtte både praktisk, økonomisk og psykisk. Det havde været noget andet, hvis jeg skulle stå med det hele selv. Jeg fortsatte også med at gå i byen med mine veninder, for så passede mine forældre bare Melanie."

Er ikke gået glip

Michelle var 19 år og Melanie tre, flyttede de i deres egen lejlighed i Holstebro. På det tidspunkt var forholdet til Kenneth gået i stykker, men Melanie besøgte ham hver anden weekend, og i dag er kontakten stadig uproblematisk. Michelle begyndte på erhvervsakademiet, hvor hun mødte Alexander, som hun blev gift med sidste sommer.

"Alexander var glad for Melanie fra begyndelsen, og hans familie har også modtaget hende med åbne arme. Det betyder virkelig meget", siger Michelle, der ofte bliver spurgt, om hun ikke føler, at hun har mistet sin ungdom ved at blive mor så tidligt.

"Mit liv ville sikkert have været anderledes, hvis jeg ikke var blevet mor som 16-årig, men jeg fortryder ikke Melanie et sekund. Jeg synes ikke, jeg er gået glip af noget. Jeg har ikke været ude og rejse med rygsæk, men det kan vi jo gøre med børnene, hvis vi vil en dag", siger Michelle, der dog ikke lige har en familierejse på tapetet.

Både hun og Alexander har travlt med arbejdet som selvstændige ejendomsmæglere, og så skal familien blive klar til at tage imod en lillesøster til marts.

"Der er nok at gøre, og så skal vi også huske at være i nuet og bare nyde børnene", siger Michelle og smiler.