Josefine Winding har en særlig metode til at få sine børn til at følge deres intuition
Skulptør Josefine Winding lægger aldrig vægt på resultatet, når hun er kreativ med sine børn. I stedet handler det om, at både store og små er undersøgende, eksperimenterende og får forbindelse til deres egen intuition.
Hvordan og hvornår kan du bedst lide at være kreativ sammen med dine børn?
“Jeg synes, at alle højtider er en god anledning til at være kreativ med sit barn. Det kan være påske, halloween, jul, fastelavn. Derudover er det helt grundlæggende en god måde at være sammen med sit barn på, hvis man som voksen også giver sig selv lov til at lave noget og ikke bare sidder og venter på, at man skal assistere barnet eller rydde op bagefter.
Når jeg er kreativ med mine børn, er vi altid fælles om at lave noget med vores hænder, og de ser, hvordan jeg selv er optaget af at kreere noget.”
Hvordan bruger du dine egne kreative evner, når du er kreativ med dine børn?
“Når jeg er kreativ med mine børn, er jeg selv meget begejstret, nysgerrig og bruger ikke særlig mange ord omkring det. På samme måde er jeg, når jeg arbejder med mine skulpturer.
Det er ikke altid, at de gider være med mig på værkstedet, men jeg forsøger at give mit eget forhold til kreativiteten videre til dem, når vi laver noget sammen. Noget af det, vi nemlig får, når vi er kreative – uanset om vi maler, strikker eller laver skulpturer – er en vej ud af tankerne og alt det, der foregår oppe i hovedet.
I stedet giver det os mulighed for at arbejde med vores krop, sanser og intuition, og det, synes jeg, er meget vigtigt – også i forhold til at være kreativ sammen med mine børn. Fordi jeg kan se, at de kommer helt ned i deres krop, når de laver noget kreativt, og bliver forbundet til øjeblikket, nuet. De bliver undersøgende, eksperimenterende og går på opdagelse og leger sig igennem det, de laver, og træner på den måde forbindelsen til deres egen intuition.
Tit vil de gerne lave noget, der ligner noget, et hjerte for eksempel, og der kan jeg godt få lyst til at udfordre dem lidt og tale med dem om, hvorvidt det behøver ligne alle andre hjerter. Men det vigtigste for mig er at vise dem, at det er et roligt øjeblik, hvor vi har en forbindelse.”
Har du selv erfaring med at være kreativ som barn – sammen med voksne?
“Jeg er vokset op med en farfar, der var kunstner, en farmor, der skrev digte, og min far er musiker, så jeg har altid oplevet, at den kunstneriske udtryksform var meget legitim. Og lige siden jeg kan huske, har jeg lavet akvareller i min farfars atelier. Det er også derfor, jeg gerne vil lære mine børn, at det at være kreativ, er lige så relevant som alt muligt andet. ”
Hvad er det vigtigste, når man gerne vil være kreativ med sit barn?
“Som voksen er det vigtigt, at man ikke fokuserer på resultatet af det, barnet – eller man selv – laver. Fordi det kan hæmme nysgerrigheden og det eksperimentelle. I stedet gælder det om at undersøge tingene. Hvor tynd kan jeg klippe den her? Hvad sker det, hvis jeg blander de her to farver? Hvor mørk kan den her blive?
For så opdager man pludselig noget, der er herresjovt at lave, og så kan man dykke ned i dét og lade noget nyt og andet opstå. På den måde kan det være selve processen, der er det sjove og dejlige, hvor det bliver mindre vigtigt, om resultatet er flot eller vigtigt eller kan hænge i stuen.
Jeg er for eksempel heller ikke sådan én, der gemmer alt, hvad mine børn har lavet. Så vil jeg hellere lære dem at udforske en masse og genbruge og male over. Eller smide det, de har lavet, ud eller forære det til en tante. Samtidig tror jeg, at vi voksne tit underkender, at vi er så meget mere end vores hoved, og at vi ikke behøver at være dygtige for at være kreative – heller ikke, når det er sammen med vores børn.”