Giv dit barn selvværd uden ros

Giv dit barn selvværd uden ros

“Ih, hvor er den flot!” “Nej, hvor er du dygtig!” Vi er tilbøjelige til at rose vores børn for et godt ord, men i ros ligger en vurdering, der kan give dit barn dårligt selvværd.

Nej, hvor er du dygtiiig! Som småbørns forælder er det let at lade sig begejstre af juniors første skridt, første ord, andet skridt, andet ord – ja, i det hele taget. Ofte reagerer vi spontant ved at rose, men det bør vi tage os selv i, mener psykolog Dan Svarre. 

LÆS OGSÅ: 22 måneder – Styrk dit barns selvværd

For ros har torne. I rosen ligger nemlig en bedømmelse, som på langt sigt kan føre til, at dit barn bliver usikker på sig selv og udvikler et lavt selvværd. Hvis du siger ‘det var flot klaret’ om en præstation, dit barn lige har udført, er rosen i og for sig harmløs, fordi den kun er rettet mod barnets færdigheder, understreger Dan Svarre.

“Men hvis du siger ‘du er dygtig’, bedømmer du i virkeligheden barnets måde at være på, dets egenskaber, og det kan i sidste ende gøre dit barn usikker på sig selv,” forklarer han.

Nu kan det nok være lidt vanskeligt i en given situation at vurdere, om det nu er en færdighed eller selve egenskaben, du komplimenterer dit barn for, og rosen kommer jo ofte spontant, uden at vi har gjort en masse overvejelser forinden. Derfor anbefaler Dan Svarre, at vi helt dropper rosende bemærkninger. De er nemlig slet ikke nødvendige.

Selvværd og selvtillid

Selvværd: Er jeg grim, mor?

En gang til, hopla!

Drop for lille og for stor

Det er dog ikke kun i form af ros, at vi kan komme til at bedømme barnet på en uhensigtsmæssig måde. Bemærkninger som ‘nu er du for stor til at bruge sut’ eller ‘du er for lille til at sidde på forsædet’ er også bedømmelser, der gør børn forvirrede og usikre.

“Hvordan skal et barn forholde sig til at være for stor eller for lille til noget? For barnet føles det, som om vi har vejet det og fundet det for let,” siger Dan Svarre.

“Desuden har mindre børn ikke brug for de store begrundelser. Du skal i stedet tage lederskabet på dig og sige ‘sådan er det, det bestemmer jeg’.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn et godt selvværd

Gennem sin praksis som psykolog og familierådgiver møder Dan Svarre voksne, der har problemer med selvværdet. I mange tilfælde har de som børn oplevet, at deres forældre bedømte dem i stedet for at acceptere dem, som de var.

Faktaboks

SELVTILLID handler om at have tillid til sine evner og færdigheder, om at gøre, om at kunne.

SELVVÆRD handler om oplevelsen af at have værdi, om at være, om noget, vi er, om at værdsætte sine egenskaber.

Faktaboks

Anerkend dit barn i stedet for at vurdere det – 3 eksempler

1. Lille Mads er kravlet hen til sofaen og er nu i gang med at bevæge sig op på den. I stedet for at råbe ‘neeej, hvor er du dygtig, Mads!’ så prøv for eksempel med ‘hopla, og så det andet ben. Ja, Mads, sådan!’

2. Victoria har lavet en tegning, og stoltheden lyser ud af hende, da hun giver den til dig. I stedet for at kvittere med ‘sikke en flot tegning!’ kan du sige ‘tak, den er jeg glad for’ og måske spørge til farvevalget eller andet, der viser Victoria din interesse.

3 Emil skal til at smide sutten, og du prøver måske med et ‘du er da også alt for stor til at bruge sut’. I stedet for at vurdere ham bør du tage ansvar for situationen og for eksempel sige ‘nu er det slut med at bruge sut. Jeg forstår godt, at du er ked af det, og at du savner den, men det er altså tid nu’.

“I mange år har selvtilliden været i fokus, men det er en dårlig idé at opdyrke selvtillid, hvis det sker på bekostning af selvværdet. Det vil sikkert tage tid at flytte opmærksomheden over på selvværdet, fordi det bryder med flere generationers syn på opdragelse,” vurderer Dan Svarre og understreger, at han ikke er ude på at stikke os småbørnsforældre en manual til, hvordan vi skal opdrage vores børn.

“Jeg håber bare at inspirere forældre til at være mere bevidste om de mekanismer, der er på spil, når de roser, og være opmærksomme på at give barnet accept og nærvær, så det får et højt selvværd.” 

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

LÆS OGSÅ: Rør ved dit barns krop

LÆS OGSÅ: Marte Meo: Sæt ord på dit barns følelser