Selvværd: Er jeg grim, mor?
Lær dit barn, hvordan det får højere selvværd og elsker sig selv, uanset hvordan det ser ud.
“Aj, den er grim, den kan jeg ikke lide at have på.” Kommer du også indimellem til at sige noget i den stil råt for usødet, så er du sikkert med til at forme dit barn.
– Børn præges af deres nære familie, og især af mor og far. Hvad de synes er smukt, synes børnene også er smukt. Så heri ligger altså også kimen til at få et godt eller et mindre godt selvværd. Og det er derfor afgørende, at forældre bekræfter deres børn, siger Michael Kaster, der er autoriseret psykolog og har mange års erfaring med familie- og børneterapi.
LÆS OGSÅ: Giv dit barn selvværd uden ros
Han understreger dog, at det at rose sit barn er et tveægget sværd, der skal balanceres på. For børn vil ofte føle sig lige så oversete og ensomme, hvis forældrene overbekræfter dem, som hvis forældrene ikke bekræfter dem.
Små dukker
Elsk din krop, mor!Intet er perfekt
Sådan styrker du dit barns personlighedLyt til barnet
Så hvordan lærer vi vores børn ikke at lade sig begrænse af deres udseende?
– Den fejl, de fleste forældre begår, hvis deres børn har det svært på grund af deres udseende, er enten at bagatellisere børnenes oplevelse eller straks at fare til lærerne, eller pædagogerne for at “gøre noget”. Men det allervigtigste er faktisk at give sig tid til at lytte til barnets oplevelser. Og grunden til, at mange forældre ikke gør det, er, at de har svært ved at udholde barnets smerte over at blive drillet. Det betyder naturligvis ikke, at vi ikke skal snakke med lærere, pædagoger og de involverede forældre, men vi skal først lytte og tale med vores barn, fortæller Michael Kaster.
LÆS OGSÅ: Gør dit barn glad for sin krop
Caroline Eich Heine er enig.
– Selvfølgelig synes vi som forældre, at det er forfærdeligt, hvis vores børn har nogle udseendemæssige områder, der giver dem komplekser eller gør dem udsatte for andres negative vurderinger, for vi vil jo så gerne ha’, at vores børn har de bedste forudsætninger i livet på alle måder.
Netop derfor er der også mange forældre, der simpelthen ikke kan rumme deres børns frustrationer. De prøver så at flygte fra dem ved at negligere barnets oplevelser og feje det til side ved at sige: “Nej, jeg synes, du er den smukkeste i hele verden. Det er bare de andre, der ikke har forstand.” Men det ændrer jo ikke ved det vilkår, som barnet stadig må leve med, tværtimod bekræfter man jo nærmere barnet i, at det her er så slemt, at det er tabubelagt.
– For at barnet ikke skal vende det mod sit selvværd og tænke, at “Jeg er ikke okay, for jeg er ikke som de andre”, må du dele følelserne med dit barn ved at spørge ind til, hvad der bliver sagt, og hvad dit barn føler og på den måde vise, at du godt kan rumme problemet”, siger Caroline Eich Heine og fortsætter:
– Gør du det, så hjælper du så at sige barnet med at blive “afgiftet,” og de reelle frustrationer og svære følelser går fra at være ubærlige til bærlige,” forklarer hun.
LÆS OGSÅ: 22 måneder – Styrk dit barns selvværd
LÆS OGSÅ: Har du et følsomt barn?
LÆS OGSÅ: Giv dit barn et godt selvværd