Opdragelse

Giv dit barn et godt selvværd

Den bedste gave, du kan give dit barn, er et godt selvværd! Med det i bagagen føler din pode sig god nok, som han er – uanset hvad han præsterer eller føler.

Faktaboks

Selvværd handler om din opfattelse af dit eget værd, mens selvtillid handler om din tillid til dine egne evner. Du kan for eksempel vide, at du er rigtig dygtig til at gøre rent. Men hvis du kun føler, at du er god nok, når hele hytten skinner, så har dit selvværd brug for at blive styrket.

Et barn med et godt selvværd hviler i sig selv og ved, hvad der gør ham glad. Han ved, at det er okay at sige fra, hvis han ikke vil op på den høje vippe i svømmehallen – og at han altid kan vende tilbage til en udfordring, når han føler sig parat til den.

Hvis du vil give dit barn et godt selvværd, er det ifølge psykolog Camilla Holst altafgørende, at du viser ham, hvad omsorg og kærlighed er – allerede fra han er helt spæd. Det gør du for eksempel ved at trøste og kramme ham, når han har behov for det.

LÆS OGSÅ: Forældre skal turde bestemme

“For at opbygge et godt selvværd har dit barn brug for, at du ser ham som den, han er, i stedet for at fokusere på det, han gør. Og så har han brug for nogle pauser i hverdagen, hvor han bare kan være uden at skulle præstere noget,” siger Camilla Holst.

Tid til nærvær og refleksion

Tro på dig selv, mor!

Hvad gør junior glad?

Sådan får dit barn mere selvtillid

Lær dit barn at sige fra

Sådan bliver du mere nærværende

Alle følelser er okay

Giv dit barn selvværd uden ros

Vær en god rollemodel

Pas godt på din sensitive dreng

Boost dit selvværd – og bliv en god rollemodel for dit barn!

Vær taknemmelig

Øv dig i at fokusere på det, du er glad for og tilfreds med. Ikke mindst på en dårlig dag, hvor du kan spørge dig selv, hvad den har lært dig.

Få en forsvarer

Har du en indre kritiker, så lad den få modspil fra en indre forsvarer, som for eksempel kan sige ‘det kan godt være, at jeg ikke har lavet middag til klokken 18 og leget to timer med mit barn, men vi har hygget os sammen, mens vi lavede mad, og det er godt nok’.

Mærk efter, hvad du har brug for

Husk at tænke på dig selv, så du ikke henfalder til offerrollen. Tjek jævnligt, om der er noget, du har brug for for at få det bedre – for eksempel aflastning eller en hyggeaften med veninderne.

LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler

5 tip, der styrker dit barns selvværd

1. Se dit barns unikke personlighed, styrker og svagheder. Støt ham i det, han oplever som værdifuldt. Han udvikler sig og lærer noget, når han får lov at udfolde sig på sine egne præmisser.

2. Vis, at du nyder dit barns selskab i dagligdagen, og bemærk alle has handlinger – ikke kun de fine resultater eller den uartige opførsel.

3. Lær dit barn, at alle følelser er okay. Hjælp dit pus med at sætte ord på dem – også de ‘grimme’, så I får dem aftabuiseret.

4. Husk, at dit barn har brug for pauser i hverdagen. Vælg aktiviteter med omhu, så der er tid til at fordøje jeres oplevelser.

5. Fokusér ikke for meget på dit barns præstationer, og sæt ikke spot på dit barns fejl ved at sammenligne det med andre.

Kilder: Cammilla Rysgaard, forfatter til bogen Din guide til positivt selvværd og psykolog Camilla Holst, indehaver af CityTerapi. Læs mere på Cityterapi.dk.

LÆS OGSÅ: Mediter på børnemåden

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd

LÆS OGSÅ: Giv dit barn selvværd uden ros