Få tid til kærlighed
Vasketøj, bleskift og manglende søvn. Det kan være svært at finde tid til at være kærester, når man er en lille familie. Tag med Anne og Anders på besøg hos forældrecoachen, og få inspiration til, hvordan I kan få mere ud af tiden.
Coach: Hvad er jeres mål med vores møde i dag?
Anne: At få mere tid til os selv og til at være kærester. Arthur vågner stadig meget om natten, og det tærer altså voldsomt på især mit overskud. Jeg kunne godt bruge nogle redskaber til at håndtere det.
Coach: Og hvad siger du, Anders?
Anders: Jeg vil gerne blive bedre til at fokusere og prioritere. Meget ofte ender jeg ved computeren eller fjernsynet, hvor jeg zapper tiden væk. Tiden smuldrer for mig, og det irriterer mig. Jeg vil gerne hygge mig mere med Anne.
Coach: Så hvad er jeres mål?
Anders: At lære at fokusere 100 procent på hinanden, når vi beslutter at være sammen (Anne nikker og smiler, red.). Jeg tror tit, det går galt, når kun den ene part sidder med forventninger om tid sammen. Derfor kunne det være en mulighed, at vi lavede en aftale om, at i morgen er det ‘Anders og Anne-aften’.
Coach: Hvad vil det give jer, hvis I lavede sådan en aftale?
Anne: Glæde og dermed overskud til at takle alt det praktiske.
Anders: Ja, man må jo erkende, at det også er et arbejdsfællesskab, men det er vigtigt for os, at der er noget andet og mere, der binder os sammen.
Coach: Hvad er den største forhindring for at have fokus på hinanden?
Anne: At jeg er træt, hvilket jeg næsten altid er, fordi Arthur sover så dårligt. Det er uden tvivl den største forhindring for mig.
Anders: Og hverdagstanker: Er der penge på madkontoen? Ting vi skal huske i vuggestuen, arbejde og studier. Hverdagens støj, som siver med ind ad hoveddøren, uanset om man vil det eller ej.
Coach: Prøv at prioritere jeres forhindringer, således at nummer et er den største forhindring og så fremdeles.
PRIORITERINGSLISTE:
Førstepladsen:
For Anne opvask
For Anders tv/computer
Andenpladsen:
Hverdagens støj
Tredjepladsen:
Mangel på energi
Coach: Hvordan er opvasken en forhindring, Anne?
Anne: Opvask skal ordnes, inden jeg kan sætte mig ned. Den forsvinder jo ikke af sig selv. Jeg kan godt lide, at der er gjort klar til næste dag, det virker mest overskueligt for mig.
Coach: Hvordan er tv/computer en forhindring for dig, Anders?
Anders: Det kræver ikke noget af mig. Umiddelbart føles det som et pusterum, men når jeg går i seng, føles det alligevel tomt og som spild af tid, fordi det som oftest bare er blevet ti uinteressant zapperi.
Det er noget andet, hvis Anne og jeg sammen har besluttet os for at se nyhederne og sætter os og ser det fra start ti slut. Så har vi gjort noget, vi ville, sammen. De andet føles som vigtig tid, jeg klatter væk.
Coach: Hvordan er hverdagens støj en forhindring?
Anne: Det er eksempelvis, hvis jeg har glemt noget på arbejdet. Så tænker jeg på det i ‘Anne, Anders og Arthur-tid’. Selv om jeg ikke kan gøre noget ved det, så fylder det alligevel i mit hoved og tager mit fokus og min energi.
Anders: Ja, og planlægning. Hvad skal vi have at spise i morgen, er der penge på madkontoen, er der rent tøj og nullermænd, der hopper rundt om benene på en og gør opmærksom på, at støvsugeren nok trænger til at blive luftet?
Coach: Hvordan er mangel på energi en forhindring?
Anne: Det er en forhindring, fordi vi eksempelvis ikke har overskud til at spørge ‘hvordan gik din dag?’. Man ikke har energi til, at der er mere, der kræver ens opmærksomhed.
Og så fordi vi ikke bare kan forlænge ‘Anne og Anders-tiden’ om aftenen ved at blive længere oppe. Så er man bare endnu mere flad næste dag, for Arthur sover jo ikke længere af den grund.
Coach: Hvis disse forhindringer får lov til at fylde, hvordan vil de så påvirke jeres forhold?
Anne: På sigt vil det kunne påvirke vores fo hold rigtig dårligt.
Anders: Tror du det?
Anne: Ja, det er da det, jeg er bange for. Det tærer på et forhold i længden, hvis man glemmer at være kærester. I det lange løb vil det i værste fald kunne koste forholdet. Det tror jeg ikke, man skal undervurdere, selv om vi nu ikke kan forestille os det.
Anders: Det tror jeg slet ikke, for så slemt synes jeg ikke, det er. Jeg har mere indtryk af, at vi bare kan få mere ud af vores hverdag, end vi får lige nu.
Coach: Hvad er mest motiverende for at gøre noget ved de forhindringer, der står i vejen for jeres tid sammen?
Anders og Anne: At vi ved, hvor fedt det er, når parforholdet kører, og hvor ufedt det vil være, hvis det ikke kører.
Coach: Har I nogensinde haft en hyggelig torsdag derhjemme?
Anne: Ja, bestemt.
Coach: Hvordan lykkes det?
Anders: Det sker, når vi har nået alt det, der skal gøres, inden det er ‘Anne og Anders-tid’, og vi får sat os ned sammen, på samme tid, frem for liiige at zappe tv og tjekke computer hver for sig.
Coach: Hvordan kan I selv være medvirkende til at få en hyggelig hverdagsaften?
Anders: Hvis vi beslutter os for en fast dag, hvor vi har ‘Anne og Anders-aften’. Og vi sammen planlægger dagen, så vi får gjort det, der skal gøres, inden ‘Anne og Anders-tid’. Måske endda lægger Arthur tidligere i seng.
Coach: Ville det være en idé?
Anne: Ja. Men de dage, hvor vi har ‘Anne og Anders-aften’, bliver det så lidt mere skematisk med Arthur og knap så meget hyggelig kernefamilie med plads til leg og spas. Til gengæld får vi jo så tid til at være kærester en gang om ugen. Så kan vi være kernefamilie de andre dage.
Coach: Kan I komme med forslag til, hvordan I kan få realiseret det?
Anne: Lave en fast kærestedag om ugen.
Coach: Hvilken dag ville være god?
Anders: Tirsdag er en god dag. Der er så langt til weekenden. For I weekenden er vi gode til det. Så det er klart i hverdagen, at det er svært at få tid til hinanden.
Coach: Hvordan kunne I få det til at lade sig gøre?
Anne: Med planlægning.
Anders: Ja, hvis vi allerede om søndagen tager vasketøjet med den bagtanke, at det betyder, at vi har fri tirsdag. Så er den jo ligesom klaret.
Anne: Få lavet madplan og købt ind om lørdagen. Når vi får gjort det – så spiller ugen.
Coach: Hvem kan købe ind?
Anders: Det er mig. Vi plejer som regel at sige, at jeg har Arthur lørdag formiddag, så Anne kan sove igennem. Jeg tager gerne Arthur med på indkøb og får det ordnet, så ugen er reddet – det vil jeg have det fint med.
Coach: Så er der vasketøj, hvem kunne gøre det?
Anne: Det kunne jeg gøre om søndagen.
Coach: Er det noget, som I vil have lyst til at prøve?
Anne og Anders: Ja!
Coach: Hvad har I fået ud af det? Anne: En konkret plan. Planlægning er nødvendig for ikke at drukne i praktiske gøremål.
Anders: Bevidstgørelse af noget, jeg godt ubevidst var klar over, men som vi nu har talt om sammen. Jeg er blevet bevidst om nogle af vores forhindringer, og hvordan de imødekommes, så vi kan få mere og bedre kærestetid. Sidst, men ikke mindst er det blevet klart, at planlægning ikke kun gør ting kedelige, men rent faktisk frigør tid til hygge.
ANNE OG ANDERS 14 DAGE EFTER COACHING
“Det var interessant at blive coachet. Det gjorde, at vi kom rundt om emnet og fik set på forhindringerne på en anden måde. Det var rart, at der sad en professionel på den anden side af bordet og blev ved med at koncentrere sig om os og det, vi sagde.”
“Vi startede med at have kærestedag tirsdagen efter coach-timen og fik lavet middag til os alle tre, vasket op, badet og onduleret Arthur i tide. Det fungerede også godt, men desværre faldt Anne lidt for hurtigt i søvn, mens vi sad og så den film, vi havde lejet. Men sådan kan det jo gå.”
“Vi har fået fjernet en del af de forhindringer, vi talte med coachen om. Eksempelvis har vi besluttet at rykke kærestedagen til torsdag, fordi vi nu bruger tirsdag på at gøre klar til vores nye rengøringsdame, som fremover kommer onsdag.
Rengøring var en stor og unødvendig forhindring, som vi nemt kunne eliminere ved hjælp af en rengøringshjælp. Det er fedt, når vi begge gør vores til at få fjernet praktiske forhindringer, så vi kan sætte os og flette fingre eller bare se en god film. Næste gang vil vi lave lækker middag, efter at Arthur er blevet puttet.”