Mistelten: Sådan dyrker du den i haven
Mistelten er en skøn plante, du kan dyrke i haven, og som er lig med jul. De smukke kviste kan du bruge i højtidens buketter, kranse og dekorationer – eller bare hænge i dørkarmen og håbe på et kys.
Mistelten er én af de planter, der er særligt smukke i haven på denne tid af året, og det er derfor oplagt at bruge kvistene som julepynt. Den klassiske måde at bruge mistelten på er at hænge et bundt op i en døråbning – og står man under den, ja, så må man kysses.
Mistelten er en stedsegrøn busk, som er afhængig af en vært. Planten er nemlig en såkaldt halvsnylter, hvilket betyder, at den suger vand og næringsstoffer fra værtsplanten, men selv står for at lave sukkerstoffer ved hjælp af fotosyntese. Værtsplanten er ofte æble eller paradisæble, men mistelten kan også vokse på andre planter som tjørn, pil og poppel. Der er både han- og hunplanter, men det er kun hunplanterne, der udvikler frugter. Begge køn sætter dog små gullige blomster i foråret. Hunplantens frugter er først små og grønne, men bliver hvidlige, når de er modne.
Sådan sår du din egen mistelten
- Du skal bruge friske, modne frugter for at starte din egen mistelten i haven. Chancen for succes er størst, hvis du bruger frugter fra en mistelten, der har vokset på samme træart, som du selv vil dyrke på.
- Frøene er skjult i de bæragtige frugter, og du kan så dem ved at gnide bærrene ind i grenvinkler på værtsplanten. Spireprocenten er ikke så høj, så det er en god ide at smøre mange bær på træet – så er der også større sandsynlighed for, at du både får han- og hunplanter.
- Fremspiringen er langsommelig, så regn med, at der let kan gå over et år, før du kan ane de første grønne blade, men herefter vil planten vokse år for år.
- Misteltenen kan blive op til en meter i diameter, men du kan sagtens holde den i en størrelse, der passer til værtsplanten ved at beskære den. På den måde får du også smukke kviste til julens buketter og kranse.