Det skal du lave på en weekendtur til Aarhus
Aarhus, der i 2017 blev udnævnt Europæisk Kuturhovedstad, byder på stemningsfuld bypuls og masser af spændende kulturliv. Og skoven og vandet er altid lige om hjørnet. Der sker noget i Aarhus – som besøgende gælder det om at vælge hvad.
OBS: Denne artikel er skrevet før coronavirus, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte restauranter, butikker mv. for at blive klogere på åbningstider, priser osv. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.
Smilets by, Aarhus, fik sit tilnavn på et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening i 1938, hvor en folder med titlen „Aarhus – Sommerens og Smilets By" blev til.
Der skulle dog gå lidt tid, før navnet blev folkeeje, men siden har Aarhus smilet. Og byen smiler ekstra stort i år, hvor Aarhus er udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad.
I dag, da vi bevæger os rundt i både centrum og udkanter, bliver vi lidt nyforelskede i vores egen by. Vi ser den igennem en besøgendes briller. Og vi genopdager, hvor meget, den har at byde på. Hvis det er et par år siden, man har været i Danmarks næststørste by, er der allerede meget nyt at opleve. Vi går både efter nogle af klassikerne og efter nyheder, og begynder i midtbyen.
Aarhus Å er i de seneste årtier blevet fritlagt stykke for stykke. Og „Åen" er blevet en nerve i byen, som skaber god stemning ud over begge bredder. Vi må slentre en å-tur langs de tætliggende cafeer i den ene ende og fortsætte op imod Mølleparken, hvor folk mange steder sidder og snakker på trapperne ned til vandet.
Fra Mølleparken slår vi et sving op ad Vester Allé, hvor man fra kunstmuseet Aros' top kan se Aarhus fra oven, og i alle regnbuens farver. At gå en tur rundt i Olafur Eliassons „Your rainbow panorama" er en oplevelse ud over det sædvanlige.
Maven knurrer, så vi sætter kursen mod madboderne i en gammel garage ved Rutebilstationen. Hos Aarhus Street Food er der retter fra hele verden, højt til loftet og altid tørvejr. Her kan man uformelt slå sig ned ved et langbord med sin mad.
Strøget, der begynder nede ved banegården, tilbyder shopping næsten helt op til Domkirken. I Latinerkvarteret finder man små og unikke butikker. Kaffebaren La Cabra i gaden ved navn Graven (med langt og blødt a!) serverer en himmelsk kaffe. Her i de små gader fortæller brostenene om byens ældste gader. Og i dette område har kreative sjæle sat deres spor. Så vi holder øjnene åbne og nyder detaljerne i vinduer, på gavle mv.
Øen i byen
Det er blevet tid til lidt luft i håret, og vi tager turen inde fra centrum via havnen til Århus Ø.
Byens nye havnebydel udvikler sig uafbrudt i disse år. Langs vandpromenaden sender løbere og livsnydere tankerne i retning af New York. Og da vi spadserer langs de moderne husfacader, møder vi et par fra Los Angeles. De fortæller, at de har været i Danmark fire gange på otte år, er forelskede i København, og at de lige har talt om, at de er gået glip af noget, eftersom det er første gang, de er i Aarhus.
De har sat cyklerne og er stoppet bag det prisbelønnede byggeri Isbjerget, som med sine spidse former og lyseblå altaner er ved at blive et nyt og moderne vartegn for Aarhus. Parret er faldet i svime over Ø-Haven bagved, hvor opfindsomheden spirer om kap med sommerblomster, krydderurter og grønsager. Her har beboere 300 små haver, som hver koster 300 kr. for et år.
På Århus Ø finder man også Strandbaren ved bassin 7 – en friluftsbar med sand på jorden, musik i luften og en skøn, afslappet stemning. Her føler man sig absolut hensat til verdens mindste storby. Efter planen kan man næste år hoppe i bugten fra et helt nyt havnebad her.
LÆS OGSÅ: Samsø er den ultimative feriedestination for foodies
Troldeagtig skønhed
Vi holder os langs vandet og følger snart Strandvejen mod syd.
Forstbotanisk Have er en overset grøn perle, der ligger lige ved siden af Mindeparken og Marselisborg Slot. Vi slår os ned på en bænk, og i en salig fred og ro kan vi pludselig høre byens fuglekor. På skræppeblade får vi øje på små, blå guldsmede, der glimter i solen. Med de gamle bøge- og egetræer og med sine huler, stier og vandløb forekommer haven nærmest eventyrlig.
Når kongefamilien ikke er på Marselisborg, kan man også få lov at besøge Dronningens have. Og ellers er der i denne ende af byen på en sommerdag hyggeligt på Marselisborg Havn, hvis ikke man vælger de moderne udstillinger på Moesgård Museum. At se det nye museum smukt placeret i naturen er i sig selv turen værd.
LÆS OGSÅ: Ø-ferie i Danmark: Derfor skal du vælge Langeland
Klokken er slået
Sidst på dagen vender vi tilbage til midtbyen og vælger Væksthusene, som for tre år siden åbnede under en ny stor kuppel i Botanisk have.
Her går vi den sanselige (og gratis) tur igennem fire klimazoner for at ender i Tropehuset, hvor smukke sommerfugle flagrer blandt farverige blomster og eksotiske planter. Husk en tur op i trætårnet, hvor man kan få det grønne overblik og komme i øjenhøjde med de store palmer.
Vi ender dagen, næsten hvor vi begyndte. For enden af åen besøger vi Dokk1. Aarhus' nye kulturhus kan både udtales Dokk-ét og Dokken, det bestemmer man selv. Nyd huset for dets liv og tag måske en stund i en lænestol ved vinduet med udsigt til den rå industrihavn med de karakteristiske kraner.
Og skulle man være så heldig, at en enorm klokke lyder gennem hele Dokk1, mens man er der, er der endnu en grund til, at byen smiler. For det betyder, at et barn netop er født på Skejby Sygehus.
Kulturby 2017
Som Europæisk Kulturhovedstad 2017 byder Aarhus på endnu mere i år. Havnen i Aarhus er omdrejningspunkt for mange kulturbyaktiviteter, og her finder man blandt andet domen, „Dome of Visions", som også går under betegnelsen „det moderne forsamlingshus".
Domen er ment som et rum i byen, som borgerne kan bruge. I den gennemsigtige kuppel foregår alt fra yoga og musik til foredrag og møder. Fra domen får man i øvrigt et smukt kig ind over Aarhus fra vandsiden.
Festuge i farvandet
Den årlige festuge i Aarhus er fuld af folkeliv og kulturarrangementer – i år fra 25. august til 3. september.
Her kan man sejle med „Den Blå Bro" helt ude fra Brabrandsøen og ind igennem byen til Dokk1. Turen går gennem det grønne, frodige landskab lige uden for byen og ind i centrum.
Festugetemaet er i år brobygning, som ikke mindst handler om fællesskab og nye forbindelser. Det er derfor oplagt med en sejltur op ad åen og under broerne, hvorfra man kan se byen fra en anden vinkel.
Café med familiebesætning
I den hyggelige Marselisborg lystbådehavn ligger familieforetagendet „Bådcafé". Det er den tidligere Endelave-færge med det forunderlige navn Sorte Louis, som nu er indrettet til en helårlig café, som blandt andet byder på lækre frokostplanker.
Bådcafés familiebesætning består af Tina Steen og Preben Hald og deres tre børn, Anna, 16, Sophie, 9, og Christian, 6, som i fællesskab åbnede cafeen for to år siden. Datteren Anna begyndte som opvasker, men er nu serverende „matros", og de to yngste hjælper med små opgaver. Udsigten er udsøgt.
På Marselisborg Havn finder man også fiskerestauranter, et creperi med pandekager og om sommeren et ishus med hjemmelavet is.