Skal du på sommerferie med Airbnb? Her er dine rettigheder – og alternativer
Airbnb er et tiltrængt alternativ til de dyre hoteller. Men vælger du at leje privat, når du rejser, er der et par gode huskeregler, du skal være opmærksom på. ALT.dk guider dig igennem de værste Airbnb-fælder.
Overvejer du at bruge sommeren i spændende Airbnb-boliger rundt om i verden?
Oftest kan du spare penge, få dit eget køkken eller bo midt i byens fedeste lokalområder, hvis du lejer dig ind i en privat bolig gennem udlejningstjenester som Airbnb. Og hvem vil ikke det?
Desværre findes der dog også mange ulemper og ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil styre udenom de dyre hoteller. Dine værter er nemlig lige så forskellige, som vi er mennesker, og det har resulteret i både aflysninger, snyd og retssager gennem tiden.
Selvfølgelig er det sjældent, at det går så galt. Men det er alligevel en god ide at være på forkant og kende dine rettigheder, inden du lejer en Airbnb-bolig.
Læs med her, hvor ALT.dk guider dig igennem de værste fælder, så du undgår ubehagelige overraskelser på din ferie.
Foreslår din udlejer, at du betaler på en anden måde, eller kontakter han/hun dig via andre kanaler, skal du derfor forsøge at dreje kommunikationen tilbage til Airbnbs platform øjeblikkeligt. Ønsker han eller hun ikke at kommunikere via Airbnb, kan det være en god ide at overveje, om du bør gå videre med bookingen.
På den måde er du bedst sikret, hvis noget skulle gå galt.
2. Hold øje med aflysningsreglerne – og din forsikring
Annonse
Når du booker en bolig hos Airbnb, er det udlejeren, som bestemmer, hvilken aflysningspolitik der skal gælde.
Her har de mulighed for at vælge mellem tre forskellige kategorier: Fleksibel, Moderat og Striks, som afgør, hvornår du kan aflyse og stadig få dine penge retur.
Aflysningspolitikken finder du i sektionen ”Aflysninger” på de givne opslag. Foretager du en booking, accepterer du også værtens aflysningspolitik. Sørg derfor for at have undersøgt sagen, inden du booker. På den måde ved du, hvad reglerne er, hvis du skulle være nødsaget til at aflyse.
Tjek også din ulykkesforsikring og rejseforsikring, inden du lejer dig ind i en bolig, hvis du skulle komme til at ødelægge noget under dit ophold.
Du kan også gå efter verificerings-mærker på opslag og billeder, som viser, om kontoen er sikker ud fra Airbnbs vurdering. Verificeringen sker ud fra oplysninger fra bl.a. Facebook-profiler, telefonnumre, e-mailadresser og andet officiel identifikation.
Verificerings-mærket ser således ud og kan findes i øverste, højre hjørne af billederne:
Foto: Screenshot, Airbnb.
Foto: Screenshot, Airbnb.
Derudover kan det være en god ide at kontakte udlejer, inden du booker. På den måde vil du få en fornemmelse af, hvem der står bag opslaget.
Du kan også undersøge, om udlejer stemmer overens med ejeren af boligen, hvis der er tale om en dansk ejendom. På boligejer.dk kan du angive adressen og se, hvem boligen tilhører.
Rejsepriser flyver dig ud i verden til fornuftige priser (sponsoreret)
4. Prisen er aldrig den, du forventer
Prisen på en Airbnb-bolig svarer aldrig til den, du først ser, når du klikker dig ind på opslagssiden. Foruden udlejers fastsatte pris skal du nemlig betale et servicegebyr til Airbnb, ligesom de fleste udlejere tillægger et rengøringsgebyr.
Annonse
Servicegebyret er på mellem 0% og 20% af reservationen subtotal, mens rengøringsgebyret er et engangsbeløb, som nogle værter opkræver for at dække udgifter til rengøring.
Værten giver ikke tilstrækkelig adgang til boligen.
Beskrivelsen af boligen afviger væsentligt fra, hvordan boligen opleves i virkeligheden.
Boligen er generelt beskidt eller usikker.
Er det mere end 24 timer siden, du tjekkede ind, skal du i stedet benytte dig af Airbnbs løsningscenter, som vil give dig mulighed for at klage via en digital formular.
Bliver problemet ikke løst med hverken udlejer eller Airbnb, kan du i stedet klage til Ankenævnet for Feriehusudlejning. Det gælder dog kun, hvis du har lejet boligen i Danmark.