Amarminoen: Her får du de 11 bedste tips til vandreruten
Blot en kort cykeltur fra Københavns Centrum finder du uspolerede kystlandskaber, lyse skove, et fuglereservat i international klasse, Danmarks største selvsåede birkeskov – og ikke mindst Amarminoen; en 27 km lang vandrerute med unik natur.
Med sine 3.500 hektar er Naturpark Amager hele ti gange større end Central Park i New York og mere end dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København.
Naturparken byder på intet mindre end 450 forskellige plantearter, storslået skov samt uspolerede kystlandskaber og lavbundede havområder med tusindvis af ande- og vadefugle.
Følg den 27 km lange vandre- og cykelrute Amarminoen gennem det ”amagerikanske” landskab, og oplev naturen helt tæt på.
Amarminoen: Sådan finder du vej
Amarminoen strækker sig fra DR Byen i nord til Dragør på sydspidsen og kan gås eller cykles i begge retninger.
Ønsker du at starte ved DR Byen, så starter Amarminoen ved rundkørslen ved Ørestads Boulevard/Grønjordsvej, og hvis du ønsker at gå den modsatte vej, starter den ved Prins Knuds Dæmning i Dragør.
Bus 35 og Metrolinjerne M1 og M2 forbinder de to startpunkter.
Følg fra startstederne de særlige markeringer med en turkis dråbe, eller følg kortet på appen 'Naturpark Amager', som begge guider dig gennem hele Amarminoen.
Unikke oplevelser på Amarminoen
Det er vidt forskellige stemninger og indtryk, du får, når du går Amarminoen, da den ændrer karakter flere gange.
Du går fra en urban bydel, til noget der ligner Vadehavet i Sønderjylland, for så at gå i den skandinaviske birkeskov, derefter den mørke egeskov, og til sidst har du kysten og Øresund.
Jes Aagaard, biolog, naturvejleder og en af mændene bag etableringen af Amarminoen, giver her sine bedste tips til steder på turen, hvor du kan tage en velfortjent pause og samtidig opleve noget helt unikt.
Mount Anna/Affaldsbjerget
”Her står du hævet 25 meter over Amager Fælled og kan kigge ind over hele København. Du kan se Rådhustårnet samt Sluseholmen på den ene side og de store grønne områder ved Amager Fælled og Kalvebod Fælled på den anden,” fortæller Jes Aagaard.
Villahøj
”Villahøj er en af de gamle skydehøje, der i dag er en af de mest fantastiske fugleområder med blandt andet både ynglende stylteløbere, brushøns og rødben. Det er det rene vadefuglemekka, som ellers er en sjældenhed i det her hjørne af Danmark. Du får en lidt safariagtig oplevelse, mens du stadig kan se Københavns skyline i baggrunden.”
Pinseskoven
”Dette er Danmarks største birkeskov, og alle træerne er selvsåede af frø, som vinden har bragt hertil, og som ikke er blevet rørt siden. Træerne står – og ligger – fuldstændig, som det passer dem. Det er virkelig stemningsfuldt at komme ind i den venlige, skandinaviske skov, hvor der stadigvæk er forholdsvis meget lys, og som mest af alt ligner motivet fra en flot japansk tegning,” siger Jes Aagaard.
Derudover er Pinseskoven også det eneste sted i Danmark, hvor både orkideer og den Ilia-dagsommerfugl lever.
Pumpestationen
”Lige syd for Pinseskoven ligger Pumpestationen, hvor vandet pumpes op i Køge Bugt, så det inddæmmede område kan holde sig tørt. Når du kommer op på dæmningen, har du kig til Køge Bugt, uendeligheden ned mod Stevns og Østersøen, skovbrynet af den gamle Kongelund og de nogle gange hundredvis af kitesurfere med kulørte skærme på himlen,” fortæller Jes Aagaard og forsætter:
”Her har du igen udsigt over reservatet med det rige fugleliv og skylinen med Avedøreværket. Det skaber en helt unik, kontrastfyldt udsigt med naturens organiske liv på den ene side og den nye industriverden på den anden side.”
Kongelunden
”Kongelunden er en 200 år gammel mørk egetræsskov med hele 300 forskellige fuglearter, som ligger på Amarminoen,” fortæller han og tilføjer, at ramsløgene spirer i løbet af foråret, ligesom der er rig mulighed for at plukke både hyldeblomster og -bær, mirabeller, slåen, spisekastanjer og svampe.
Kongelundfortet
”Fortet i Kongelunden er et levn fra det gamle københavnske fæstningsanlæg, som spillede en stor rolle under Den Kolde Krig. Hvis der kom et fjendtligt angreb, kunne man nemlig inden for 24 timer have missiler stående dernede, klar til kamp. I dag står de gamle katakomber og betonmure stadig tilbage, og der er flere udkigspunkter, hvor du kan kigge udover Køge Bugt og ind over Kongelunden.”
Bjarke Cirkelsten
”Thomas Dambo har bygget en af sine verdenskendte trolde, Bjarke Cirkelsten, som sidder lige i kanten af Kongelunden. Den er lavet genbrugstræ og holder i hænderne gamle ledeblokke (store sten, red.), som blev gravet op af jorden, da man byggede Ørestaden.”
Dragør Sydstrand
”Her har du den flotte lavvandede Øresund Strandpark med store ledeblokke og smuk udsigt til Øresundsbroen, Dragør og Dragør Fort,” siger Jes Aagaard.
Dragør, også kaldet ”Amagers skipperby”, er en velbevaret, charmerende gammel by med idylliske brostensbelagte gader og gulmalede huse med røde teglstenstage samt historiske bygninger, som stammer helt tilbage fra 1700- og 1800-tallet.
Dragør Fort blev anlagt mellem 1910 og 1915 for at forhindre bombardement af København og fjendtlig landgang og ligger på en dertil anlagt kunstig ø i Øresund.
Under Anden Verdenskrig brugte tyskerne fortet som skydeskole, hvorefter det både har været marinestation for Søværnet og senere Kystradarstation. I dag fungerer det som hotel og restaurant.
Mad og drikke
Pak madpakken, fyld drikkedunken, og nyd den storslåede natur. Langs Amarminoen er der flere bålpladser, hvor du kan tilberede din mad, men også flere madpakkehuse, hvor du kan søge ly for sol, vind og vejr.
Ønsker du at lave bål, så husk selv at medbringe brænde.
Overnatning
Har du lyst til at dele vandreturen op, er der rig mulighed for overnatning i telt og shelter undervejs på de mange lejrpladser langs Amarminoen. Find lejrpladserne på udinaturen.dk.
Der er også offentlige toiletter langs Amarminoen.