Familien Skov holder jul i en tipi: ”Vi dyrker taknemmelighed – ikke overflod og gaver”

Familien Skov holder jul i en tipi: ”Vi dyrker taknemmelighed – ikke overflod og gaver”

Til juleaften finder man ikke et væld af gaver under familien Skovs juletræ. Bordet er ikke dækket op til fin julemiddag, og der er ingen julesok med adventsgaver eller pakkekalender. I stedet finder man familien samlet ude i deres hjemmebyggede tipi under åben nattehimmel i en svensk skov. De holder nemlig jul på deres helt egen måde for at give deres børn ”et mere empatisk verdensbillede”.

Vinden hvisker glemte sagn

om et liv i skovens favn

hilser os fra høg og ravn

Sådan lyder et par linjer fra familien Skovs hjemmebryggede julesang. Far og datter har skrevet sangen sammen, og den handler om alle de ting, julen indebærer i deres familie: Nærvær, natur og taknemmelighed for det, man har.

DSC_3542.jpg

Familien Skov holder nemlig ikke jul som de fleste. Der er ingen dyre gaver og overflod. Ingen Disney’s Juleshow i fjernsynet eller kilovis af sovs og flæskesteg.

De bruger i stedet en hel dag i december på at samle rafter og bygge deres egen tipi ude i en svensk skov, som de opholder sig i juleaften.

De garver rådyrskind, som de ligger i bunden af tipien, så de kan sidde blødt og varmt, og i midten er der plads til et bål, som familien kan sidde omkring – omringet af hjemmelavede lanterner, som børnene har lavet af gamle syltetøjsglas.

For julen handler først og fremmest om kvalitetstid for familien Skov.

- Min mand og jeg har hele tiden vidst, at vi ikke bare ville fortsætte med at fejre jul på den måde, som vi selv er vokset op med. Det bliver meget hurtigt sådan lidt tomt og overfladisk og kommer til at handle om, hvor mange gaver man får, hvad man får og hvor store de er. Det er ikke noget, som rigtig bidrager til, at man har det godt. Derfor vidste vi, at vi gerne ville noget anderledes end normen, og så var det lige med at finde ud af, hvad vi så skulle gøre i stedet, fortæller Siv Skov.

Hun har sammen med sin mand og deres to børn, 10-årige Asta Dicte og 12-årige Milan Håkon, holdt jul på denne måde i 5-6 års tid. Familien bor langt ude på landet i Sverige i et hus, der grænser op til en svensk skov, og det er her, tipien bliver sat op hver jul.

_DSC_3263.jpg

- Vi er udenfor hele dagen i tipien d. 24. december, men vi bruger den også i løbet af december. Vi tænder bålet i midten og sidder sammen i tipien. Så laver vi mad derude, vi leger, fortæller historier og når det bliver aften, og der begynder at komme stjerner på himlen, så er det helt fantastisk og magisk at ligge derude tæt sammen og kigge op, fortæller hun og forklarer, at den minimalistiske livsstil opretholdes gennem hele december, også når familien er hjemme i deres egne senge.

- Vi har heller ikke noget tv, så børnene ser ikke børnejulekalender. Vi går tidligt i seng, måske allerede kl. 19, og så ligger vi alle fire oppe i dobbeltsengen og læser julekalender sammen som godnathistorie. Det er virkelig rart – og noget, som vi alle fire glæder os til i løbet af dagen.

_DSC_6030_edited.jpg

En problematisk gavekultur

Den utraditionelle fejring af julen startede allerede, da børnene var små. Her boede familien i Shanghai, hvor julen blev markeret ved, at deres venner fra området kom med forskellige retter, og selvom det lykkedes dem at skaffe et reelt juletræ af gran i stedet for plastik, lå der ingen julegaver under det grønne træ.

- Det var en virkelig afslappende måde at holde jul på, hvor der ikke var nogen gaver, og det i stedet handlede om andre ting. Fokus var at være sammen, have det rart og sætte pris på de enkle ting, husker Siv Skov.

Da familien flyttede fra Shanghai, valgte de derfor at holde fast i den simple livsstil og slog sig ned midt i naturen i Sverige, hvilket senere skulle give anledning til tipi-julen. For hverken Siv eller hendes mand har specielt varme eller nostalgiske følelser for den traditionelle danske jul.

- Jeg er vokset op med, at julen bare var den ene aften om året, hvor hele dagen gik med at vente på gaverne. Man skulle tage pænt tøj på, spise noget mad, og så fik man endelig de der gaver – og så var det slut. Der var ikke noget nærvær eller hygge over det.

Derfor har familien Skov valgt at skære ned til et minimum af gaver – både i løbet af december og selve juleaften. Og det handler i høj grad om opdragelse af børnene og deres syn på verden, forklarer Siv.

- Jeg får det altid lidt dårligt, hvis nogen giver mine børn en masse gaver, fordi jeg synes, at det forvrænger deres verdensbillede. Det er typisk noget, de ikke rigtig har brug for, og så får de en forventning om, at man skal have mere og mere og mere. Det synes jeg egentlig er lidt usundt – både for børn og for voksne. De burde i stedet være glade og taknemmelige for alt det, som de allerede har, siger hun og fortsætter:

- Derfor bruger vi også meget af tiden i julen på at sidde og holde i hånd, inden vi spiser, og lige snakke om, hvor heldige vi egentlig er, og hvad vi hver især har at sige tak for. Det er ret dejligt at høre, hvad børnene siger tak for, og det er så vigtigt i denne verden, hvor alting går lidt for hurtigt, at sætte pris på, hvor heldige vi er, og hvor meget vi har. 

Der kan dog sagtens ligge små gaver under træet hos familien Skov – og de er oftest hjemmelavede.

- Vi laver tit selv gaver, fordi vi godt kan lide tanken om, at man ikke bare går ud og bruger penge. Hvis mine børn har et ønske, og mig og min mand gerne vil give dem en gave, så gør vi det. Der er ikke nogen regler for, at de ikke må få gaver, men der er bare ikke nogen grund til, at de skal have 10 gaver hver.

_DSC_6007_edited.jpg

Derfor frustrerer det også Siv Skov, når hun i sine børns skole oplever, at lærerne spørger, hvad børnene har fået i gave efter jul eller en fødselsdag i stedet for at spørge, hvordan de har det.

- Jeg synes, det er ret problematisk, at kulturen og samfundet ændrer sig i retning af at være så overfladisk. Når jeg kigger på mine børn, bliver jeg så glad og stolt i hjertet over, hvor fine mennesker de er, og hvor gode værdier, de har. Jeg kan se, at når nogle af deres venner kommer hjem og leger hos os, så er de meget forvænte og utaknemmelige og vil gerne have alting serveret på et sølvfad uden selv at hjælpe til. Det er en lidt uheldig udvikling, som vi kun kan påvirke ved at gøre noget andet sammen med vores børn, så de vokser op med et lidt mere empatisk verdensbillede.

 Men hvordan har jeres børn det med at fejre jul på en anderledes måde end deres klassekammerater?

- Vores børn glæder sig altid til jul, og jeg tror egentlig, at de vil tænke, at andres jul lyder lidt kedelig, fordi der egentlig ikke er så meget i det andet end gaver.

Hvad siger resten af familien til den måde, I holder jul på?

- Det er ikke noget, vi har gjort i trodsighed, så der er ikke nogen, som har kigget underligt til det. Det er egentlig bare det, som føles rigtig for os. Jeg tror, der er mange, som ikke holder jul, som de egentlig gerne vil, men bare gør det, som de altid har gjort, og det synes jeg er lidt synd. Livet er for kort til at ofre sig og gøre ting på andres præmisser.

DSC_3954.jpg

Om familien Skov

  • Siv og Strange Skov, begge 39 år
  • Holder foredrag og skriver om kost og kronisk sygdom på Autoimmun.co
  • Har børnene Astra Dicte, 10 år og Milan Håkon, 12 år 
  • De bor i Lønneberg, Småland