Chefredaktøren: ”Kan det være rigtigt, at det ikke skaber værdi at tage vare på andre mennesker?”
Emma Holten er en af sin generations største stemmer, og det er da heller ikke uden grund, at vi her i Eurowoman har interviewet hende nærmest en gang om året, siden hun i 2016 fik digitale krænkelser på den globale dagsorden. I septembernummeret pryder hun ikke kun forsiden – hun er også gæsteredaktør på vores tema om feministisk økonomi og argumenterer for, hvorfor den er så vigtig for vores samfund.
Denne udgave af Eurowoman var allerede i støbeskeen sidste år, da vi mødtes med Emma Holten og talte om den bog, hun skulle til at skrive, men også om de udsolgte foredrag om feministisk økonomi, hun turnerede Danmark rundt med. Hvad havde hun gang i? Og hvad er meningen med feministisk økonomi?
“Kvinder er ikke nogen synderlig gevinst for statskassen,” proklamerer hun. Udsagnet baserer hun på Finansministeriets udregninger af, hvor meget værdi, vi hver især skaber i samfundet – og faktum er, at vi kvinder arbejder mere (ulønnet) i hjemmet og tjener mindre i de jobs, vi har.
De timer kvinder lægger i hjemmet på omsorgsarbejde (hente og bringe, handle ind, rydde op, vaske tøj, putte), fremstår i de økonomiske modeller som fritid og skøn afslapning. Men mon ikke vi alle er enige om, at det er yderst værdifuldt arbejde, og at det gør en stor forskel i familien? Og at det også kan være en byrde og megahårdt?
Se på dine veninder eller dig selv: Hvor mange af os halser ikke rundt og prøver at nå det hele – med det resultat, at vi ofte føler os stressede og utilstrækkelige både derhjemme og på arbejdet?
Kan det være rigtigt, at det ikke skaber værdi at tage vare på andre mennesker ulønnet i hjemmet eller lønnet i omsorgsarbejde som fx sygeplejerske?
Nej! mener Emma Holten. Det er SÅ værdifuldt at udvise omsorg for andre, men det er en usynlig værdi i vores økonomi og samfund, der også burde have råd til gratis tandlæge, fysioterapi og psykologhjælp. Men det kræver, at vi prioriterer anderledes og anerkender det usynlige arbejde.
Feministisk økonomi opfordrer til at hylde kvinders liv, som forbilleder og tænke værdi på en ny måde.
Så sammen med Eurowomans redaktion har Emma Holten udvalgt en række mennesker, der arbejder for at skabe værdi på alternative måder inden for deres felt: Mød modedesigneren Nadia Wire, filmskaberen Aka Hansen, der vil skabe forståelse for dansk kolonihistorie, og sygeplejersken Anna K. Olesen, der fortæller om, hvad det betyder for din og min velfærd, at omsorg fejes af banen som værdiløst.
Vi har også interviewet den verdensberømte forfatter bag det ikoniske essay 'We Should All Be Feminists', Chimamanda Ngozi Adichie, da hun gæstede København for nylig.
Hun mener, at alle lande burde have et ministerium for kvindelige anliggender, og at lighed ikke er ensbetydende med, at mænd og kvinder skal behandles ens. For det er vi ikke altid.
Kvinders kroppe gør arbejdet med børnefødsler, og det har konsekvens for vores job, mentale helbred og følelsesmæssige velfærd, siger hun og argumenterer for det økonomisk, “hvilket jo er det eneste argument politikere lytter til i dag – alt handler om penge,” for det har en værdi, at kvinderne gør samfundet i stand til at opretholde sig selv ved at føde børn og give dem omsorg efter fødslen, og her taler hun sig ind i den samme debat som Emma Holten, nemlig at vi ikke kan måle alt, der gør livet værd at leve i et økonomisk perspektiv.