sig nej

Jeg har ofte svært ved at sige nej

Min svigerinde er meget aktiv og hiver mig ofte med til ting, hun gerne vil se. Ofte har jeg faktisk slet ikke lyst, men jeg føler mig presset og siger ja, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at sige fra

Jeg er en ældre kvinde, der har to søstre og en bror, som jeg ses en del med. Hver gang er min ene svigerinde også med. Hun er en meget aktiv dame, og når vi er sammen, så foreslår hun næsten hver gang en eller anden ting, som hun synes, at vi skal lave sammen. Det kan være et museumsbesøg, et teaterstykke eller noget helt tredje, som hun gerne selv vil se og derfor også gerne vil have os andre med til.

Det er faktisk ikke så tit, jeg har lyst, men jeg føler mig lidt presset og har derfor svært ved at sige nej, så det ender næsten altid med, at jeg kommer til at sige ja, hvilket jeg tit fortryder bagefter.

Jeg holder meget af min familie, og jeg kan da også godt lide hende, så hvordan bliver jeg bedre til at sig fra?

Vibeke Dorph om at takke ja uden at tænke sig om

Indrømmet, jeg har selv haft en tendens til at være alt for hurtig til at sige ja, før jeg har tænkt mig ordentlig om, hvilket både venner og familie desværre nok vil kunne nikke genkende til. Måske fordi jeg aldrig har brudt mig om at såre folk, men mest af alt, fordi jeg er så bange for at gå glip af noget, og også altid har bildt mig selv ind, at jeg kan nå langt mere, end jeg rent faktisk kan. Det kan da også godt være, at jeg i første omgang gør en god ven glad, når jeg takker ja til en invitation, selvom jeg egentlig ikke ved, om jeg har tid eller lyst, men hold op, hvor kan jeg bande mig selv langt væk, når jeg enten stresser af sted til aftalen, eller endnu værre; ender med at måtte aflyse den.

Lidt sent i livet har jeg dog fundet en metode, der har gjort det hele lidt lettere for mig. I stedet for bare bevidstløst at takke ja til stort set alt, så er jeg blevet meget bedre til at sige til folk, at deres forslag lyder spændende, men at jeg må tjekke både bagland og kalender, før jeg kan takke ja. På den måde kan jeg nå at trække vejret og gå hjem og tænke mig godt og grundigt om, før jeg siger ja eller nej. Lidt på afstand er det da også lettere at give folk det nej, der ofte er så svært at få sagt lige op i hovedet på dem. Og jo, det kan godt være, at det også er en lidt fej måde at gøre det på, men hellere det end at love noget, man alligevel ender med ikke at kunne holde.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.