Charlotte giver julehjælp til trængte familier: "Jeg har prøvet det selv"
Charlotte ved godt, hvordan det er at mangle penge. Og da hun mistede sin elskede lillebror, fik hun trang til næstekærlighed. Nu bruger hun mange timer på at skaffe julehjælp til trængte familier i og omkring hjembyen.
Charlotte sidder ved spisebordet i sin hyggelige stue med tændte stearinlys, og det er bogstaveligt talt et hjerterum. På værelset inde ved siden af står sække med fint indpakkede gaver i, som venter på at blive delt ud til trængte familier i området.
Og i køkkenet er Charlottes mand, Thomas, i gang med kyllingen, mens Charlottes søn, Mikkel, sidder ved siden af sin mor og gør sig umage for at pakke en julegave fint ind, og katten strækker sig på et lunt tæppe.
Alt ånder fred og familiehygge, men sådan har Charlottes liv ikke altid været. Og nu står hun bag den lokale julehjælp, 'Julehjerter i Jægerspris'.
"Jeg har selv prøvet ikke at have ret meget," fortæller hun.
Det var på et tidspunkt i hendes liv, da hun var blevet skilt og var alene om at betale en stor husleje og alle de øvrige faste udgifter. Hendes to sønner boede hos hende hver anden uge, og i de uger gjorde hun sig umage for, at der skulle være "så normale tilstande som muligt".
"Men jeg måtte kigge i fryseren og overveje, hvordan jeg kunne strække maden til, når drengene var hos mig, og i de uger, hvor jeg var alene, spiste jeg bare mindre. Jeg blev lykkelig, når min mor kom forbi med en skål frikadeller."
Det er fjerde år i år, at 51-årige Charlotte Drue Aagaard står bag 'Julehjerter i Jægerspris' , hvor lokale privatpersoner og forretninger laver pakkekalendere, køber julegaver og donerer penge til julemad og andre fine ting til familier i kommunen, som er økonomisk pressede. For Charlotte giver hendes juleprojekt stor mening.
"Når man selv har været der, forstår man, hvordan det er. Nu sidder jeg juleaften og ved, at en hel masse sidder rundt omkring og pakker alle de ting op, som andre har været så søde at give. Det er en rigtig god følelse, og virkelig en glæde," siger hun.
Hårde tider
Charlotte, der nu bor i et hvidmalet landhus i Lyngerup ved Jægerspris og arbejder på et fagforeningskontor, voksede op på Fyn og havde en god barndom. Men senere kom der udfordringer.
Hun kom til at lide af overvægt, lavt selvværd og vaklende humør og kom ind i et voldeligt forhold og blev skilt på en besværlig måde. For præcis 20 år siden mistede Charlotte også sin elskede lillebror René ved en trafikulykke. Det tab gjorde noget ved hende.
"Jeg fandt ud af, hvad der er det vigtige i livet, og næstekærlighed begyndte at fylde mere," siger Charlotte.
Charlotte fandt sammen med andre, der har mistet søskende og skabte netværket 'Søskendekram', som stadig eksisterer. Med tiden fik hun mere og mere overskud til at hjælpe andre.
"Det gør mig glad at se andre glade," som hun siger.
Charlotte elsker julen med alt, hvad der hører til af hygge, mad og samvær, og derfor var det oplagt for hende at gå i gang med julehjælp. I 2018 startede hun 'Julehjerter i Jægerspris og omegn', som dengang var meget baseret på genbrug, hvor folk i lokalområdet gav gode genbrugsting som julegaver til udsatte familier, mens penge-donationer blev brugt til at give dem gavekort på 1.000 kroner til lokale dagligvarebutikker – ud over de gavekort, som nogle butikker gav selv.
Genbruget kom dog til at kræve for meget sorteringsarbejde. Og i år er julehjælpen ændret til pakkekalendere og adventskalendere med nye ting i, ligesom man kan købe julegaver til 200-250 kr., som børn i modtager-familierne specifikt har ønsket sig.
Der er også stadig gavekort til dagligvarebutikker, og desuden har for eksempel en lokal maler givet maling af to børneværelser på 15 kvadratmeter. En lokal café bager småkager til familierne, som kommer i kagedåser, som lokale personer har doneret.
"Princippet er, at hver især bidrager med det, de kan. Det betyder for eksempel, at kalenderpakkerne kan være større eller mindre, det er helt op til den, der laver kalenderen."
Sidste år blev der givet julehjælp til 40 familier med børn i Frederikssund Kommune, og i år har endnu flere bedt om hjælp på grund af de højere el- og varmeudgifter. Charlotte sætter ikke en "sidste frist", og har sågar en jul præsteret at købe ind til en familie lillejuleaften, fordi "kassen var tom".
Familierne er anonyme, og kun Charlotte ved, hvem de alle er. Hun styrer det hele i et kæmpe regneark på computeren, og har lært flere af familierne godt at kende.
"Så tit ved jeg, når de er på den. Mange af familierne er gengangere, men der kommer også nye til," fortæller hun.
Rørende juletid
På en af sækkene inde på værelset er der bundet et håndskrevet skilt på med rødt silkebånd: "Til den lille otteårige pige i familie nr. 22". En ældre dame kom for lidt siden hjem til Charlotte og afleverede gaverne fra hende og hendes søster.
Samtidig spurgte hun, om der var brug for flere til at køre gaver ud til familierne.
Charlotte og hendes mand kører selv gaver ud til en del af steder op til jul, mens frivillige hjælper med resten.
"Jeg synes, at flere skal opleve den glæde, det kan være at komme ud med julehjælpen. Nogen kommer ud og møder en med store krammere."
Charlotte oplever også, at medlemmer af familier, der tidligere har fået julehjælp, senere går ind i projektet som frivillige, hvis de har fået mere overskud.
"Det er en måde at give noget tilbage på, og vise sin taknemmelighed."
Charlotte beder også altid familierne sende en skriftlig tak for hjælpen, som kommer på Facebook-siden for 'Julehjerter i Jægerspris og omegn'.
"Jeg synes, at det at sige tak godt kan være en lidt overset kunstart. Så det beder jeg dem om, og det er meget rørende at læse, hvordan de siger tak."
"På samme måde bliver jeg så rørt over at opleve, hvor gerne folk vil give, og hvor mange der deltager i julehjælpen, og tit kommer jeg til at knibe en tåre," fortæller Charlotte, og smiler:
"Jeg hyler hele tiden, fra oktober til december!"