ligestilling

Danmark sakker igen bagud på ligestillingen: Namibia, Rwanda og Litauen er foran os

Igen i år er Danmark røget ned på listen, når det kommer til ligestilling. Modsat vores nordiske naboer, som stadig ligger i top, havner vi nu blandt lande, vi sjældent sammenligner os med.

Det går ned ad bakke for ligestillingen i Danmark. Bogstaveligt talt.

Tal fra dette års Global Gender Gap Report fra World Economic Forums viser, at Danmark rangerer som nummer 29 ud af 156 lande på verdensranglisten over ligestilling mellem kønnene.

Det er langt efter vores nordiske nabolande, der alle ligger i top fem – og langt efter lande, som vi sjældent sammenligner os med, nemlig Namibia (6. plads), Rwanda (7. plads) og Litauen (8. plads).

Det betyder også, at Danmark nu er på niveau med lande som blandt andre Moldova (28. plads), Mozambique (32. plads) og Mexico (34. plads).

Vores placering på en 29. plads betyder, at vi er faldet 15 pladser ned på ranglisten siden sidste år, og hele 21 pladser ned, siden rapporten første gang blev udgivet i 2006, hvor Danmark prydede listen med en flot ottende plads.

Vi har ikke været i top ti siden 2008.

Første plads – og 101. plads

Danmark bliver i rapporten fremhævet som et af de lande med en ellers udviklet økonomi med en betydelig indkomstforskel.

Ifølge deres tal tjener danske mænd nemlig hele 38 procent mere end danske kvinder, selvom kvindernes uddannelsesniveau ifølge rapporten ellers ligger i top – sågar på en delt førsteplads. 

Den samme tendens kom til udtryk tidligere i år.

I maj 2021 lavede HBS Economics en undersøgelse af lønforskellen mellem kønnene i bankverdenen, som konstaterede, at 7,7 procent af løngabet på i alt 18,2 procent i banksektoren ikke kan forklares.

“Vi ser en tendens til, at som jobbet udvikler sig, eller der kommer flere opgaver på bordet, bliver kvinderne hængende lønmæssigt, og de siver ikke i samme grad op gennem organisationen, som mændene gør,” sagde næstformand for de bankansattes fagforening Finansforbundet, Steen Lund Olsen, til Børsen

Foruden at være bagud, når det kommer til løn, viser tallene fra Global Gender Gap Report også, at Danmark rangerer på plads 101, når det kommer til kvindelige lovgivere, højtstående embedsmænd og ledere, men en 23. plads, når der kommer til at have kvinder i landets parlament.

Slutteligt sætter ligestillingsrapporten også fokus på, at det efter coronapandemien nu vil tage mere end 135 år før gabet mellem kønnene er lukket på verdensplan.