Familieliv

Undersøgelse: Danske børnefamilier har svært ved at sige nej

Det er en stressfaktor for nogle familier, at de ikke får sagt fra i hverdagen, viser ny undersøgelse.

En aftale i hverdagen, vi egentlig ikke kan overskue.

En opgave på jobbet, vi egentlig ikke har tid til.

De fleste kan nok genkende, at det kan være svært at sige "nej" til ting, man i virkeligheden ikke har lyst til.

Nu viser en ny undersøgelse, at mange børnefamilier er dårlige til at sige fra i hverdagen.

Det er husholdnings- og plejeproduktsproducenten Neutral, der i samarbejde med analyseinstituttet YouGov står bag undersøgelsen, som tager udgangspunkt i 1.000 besvarelser fra personer i alderen 25-45 år med mindst ét barn i hjemmet.

Her svarer knap hver sjette (58 procent) af de adspurgte, at de i nogen grad føler, at det kan være svært at sige "nej" i hverdagen.

For syv ud af 10 hænder det hver måned eller oftere, at de siger "ja" til aftaler eller opgaver, de egentlig ikke har lyst til.

Neutral har taget initiativ til undersøgelsen i forbindelse med kampagnen Power Of No, der netop støtter op om nej-sigerne.

- Hvis man hver eneste uge har aftaler i kalenderen, som man ikke har lyst eller overskud til, må man formentlig gå på kompromis med de ting, der beriger ens familieliv. Og uanset om det er en fødselsdag eller middagsgæster, vil vi gerne inspirere og opfordre danskerne til at stå fast ved deres holdninger og sige mere nej, hvis overskuddet ikke er der, siger Stine Overgaard, der er Nordic Brand Manager hos Neutral, i en pressemeddelelse.

En stressfaktor for mange

Undersøgelsen viser også, at 30 procent af de børnefamilier, der har svært ved at sige fra, i høj grad oplever det som en stressende faktor i hverdagen.

Alt.dk har tidligere talt med eksperter om, hvorfor vi har så svært ved at sige fra. 

Én af dem er coach og mentor Helene Rosendahl Hillersdal, der afholder private kurser for personer, som har svært ved at sige nej. Hun mener, at det er vigtigt at sætte grænser og "fylde sig selv op først", hvis vi overhovedet skal kunne være der for andre mennesker.

- Hvis ikke vi fylder os selv op først og bliver ved med at køre på en reservetank, så har vi ikke noget at give af. Du kan ingenting være over for andre, hvis ikke du selv får slappet af og sørger for at sige nej til nogle ting, siger Rosendahl, der sammenligner det med oplevelsen på en flyrejse, hvor stewardessen beder dig om først at tage din egen iltmaske på, inden du hjælper andre.

- Vi skal simpelthen lære at stole på, at det er en menneskeret at sige nej.

Her kan du læse hendes råd til, hvordan man kan blive bedre til at sige "nej".

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at sige nej

LÆS OGSÅ: Eksperterne råder: Lær at sige nej oftere

LÆS OGSÅ: Klumme: Siger du også "nej" alt for sjældent?