Her er de 7 hyppigste årsager til, at vi går fra hinanden

Her er de 7 hyppigste årsager til, at vi går fra hinanden

2014 satte en trist skilsmisserekord for danskerne. Hele 19.435 ægtepar blev nemlig skilt sidste år. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år, ifølge Danmarks Statistik.

Opdateret 18. marts 2015

Når man ikke længere elsker sin partner, kan man prøve at finde gnisten igen. Man kan endda gøre sig selv forelsket ved at stille 36 bestemte spørgsmål. Men først og fremmest kan man blive bevidst om, hvilke faresignaler man skal være opmærksom på, hvis man vil undgå skilsmisse.

Gennem sin praksis møder parforholds- og skilsmissecoach Mette Hinnerskov mange eksempler på, hvorfor ægteskabet knager. Her får du hendes bud på de syv hyppigste årsager til skilsmisse.

1. Manglende kommunikation

- Den største udfordring er, at man har glemt at tale om andet end børn, praktiske gøremål og arbejde. Og nu har man svært ved at finde ud af, hvordan man skal tale om følelser, tanker og behov. Man har taget hinanden for givet og prioriteret alt andet end parforholdet. Ved det sker der, at man pludselig slet ikke har nogen fælles interesser, så i de perioder, hvor man skal være sammen som familie, er det faktisk ret kedeligt. Og så er det, at kvinderne begynder at spørge sig selv ”er det her så det rigtige? Jeg er meget gladere, når jeg er på arbejde og når jeg er sammen med mine veninder. Jeg er god til at tale med folk generelt – men jeg kan slet ikke finde ud af at tale med min mand”.

2. Manglende sexliv

- Det er blevet en myte, at mændene vil have sex i hverdagen, mens kvinderne ikke har det behov. Men det er ikke det rigtige billede, for kvinderne har også behov for et sexliv og dermed samhørigheden og nærværet. Det er bare blevet sådan, at kvinderne har så travlt med at være super fantastiske, både som karrierekvinde, mor, motionist og indretningsarkitekt i hjemmet. Så når klokken bliver 10, er alle kræfter brugt, og man har ikke prioriteret hinanden eller oplevet, at manden kom hjem fra arbejde og lyttede til en. Og så kommer den der konflikt, at ”hvis han bare var noget mere hjemme, så ville jeg gerne sex” og han siger ”jamen, hvis vi bare startede med et godt sexliv, og hun ikke var sur altid, så ville jeg også være mere hjemme”. Og så står man der på hver sin banehalvdel og vil ikke rigtig være den, der går forrest.

3. Utroskab

- Det hænger igen sammen med, at man ikke har fået dækket sine behov derhjemme – ikke kun seksuelt, men i det hele taget opmærksomheden og dialogen. Der er utroskab involveret i mere end halvdelen af alle skilsmisser, det er bare ikke altid, at det er det, der bliver brugt som årsagen over for den anden part. Men det er ofte det uheldige springbræt til at komme videre.

Læs også: Skilsmissebørn får for lidt hjælp

4. Vi glemmer, at der er forskel på mænd og kvinder

- Vi kvinder er enormt gode til at tale i et væk, og vi har ofte ikke konklusionen, mens vi taler. Den kommer undervejs. Vi involverer mændene i vores snak, men det er egentlig ikke fordi, vi efterspørger et konkret råd, vi vil bare gerne lyttes til. Men det fanger mændene simpelthen ikke, og vi er ikke gode til at fortælle dem det. Så manden føler, at han har bidraget rigtig godt, men det var slet ikke det, vi var ude efter. Og så bliver han frustreret, når han oplever, at vi faktisk slet ikke følger det råd, han har givet. Vi kvinder elsker at vende ting frem og tilbage, og vi har en forventning om, at mænd kan være ligesådan. Så begge parter glemmer simpelthen at lytte til hinanden, fordi vi tror, vi ved, hvad den anden tænker og har behov for.

5. Alt skal være perfekt

- Der er en tendens til, at parforholdet skal fungere optimalt på alle fronter, ellers kan det være lige meget. Al fokus bliver i hvert fald sat på de parametre, som ikke lige fungerer optimalt i stedet for at sige ”okay, det behov får jeg så ikke dækket hos min partner, men det kan jeg gøre på en anden måde”. Det er igen kvinders tendens til, at alt skal være så perfekt, for det tror vi, at alle de andre kvinder er.

6. Alt er partnerens skyld

- Man skal have fokus på sin egen banehalvdel og sige, hvordan bidrager jeg selv til, at mit parforhold er godt? Det er vigtigt i stedet for hele tiden at hoppe over på den andens banehalvdel og give manden skylden. Folk glemmer at tænke over, hvordan de selv har været. Har de været den sure kælling, som manden har været irriteret over længe? Har de bare brokket sig over alt, han gjorde? Og hvor meget har de selv taget initiativ til det parforhold, de gerne vil have? Så bliv på din egen banehalvdel og vurder ud fra din egen adfærd.

7. Ingen forandring

- Når problemerne så først eskalerer, har mange et stort behov for at tale om problemerne igen og igen i stedet for at ændre adfærd. Men hvis man nu ændrede adfærd og ikke blev ved med at skændes om alle de ting, der er sket de sidste 10 år, kunne man i stedet fokusere positivt fremadrettet og blive enige om at parkere alt det, der er sket, og gør noget andet i stedet. For en ting er sikkert: Fortsætter man bare ud ad sammen tangent, så bliver det ikke bedre. Man skal stoppe den negative spiral, som ofte ender i skilsmisse.